Τριήμερο εκδηλώσεων στη Μυτιλήνη: «Λέσβος 2015 – 10 Χρόνια Μετά»

FacebookTwitterE-mailPrint

Τριήμερο εκδηλώσεων στη Μυτιλήνη: «Λέσβος 2015 – 10 Χρόνια Μετά»

View Original

rsaegean.org | 18 Οκτωβρίου 2025

18–20 Οκτωβρίου 2025 | Νεοκλασικό σπίτι, οδός Τζέημς Αριστάρχου 17, Μυτιλήνη

Τριήμερο εκδηλώσεων στη Μυτιλήνη: «Λέσβος 2015 – 10 Χρόνια Μετά»

Το καλοκαίρι του 2015 έμεινε στην ιστορία ως καλοκαίρι προσφυγιάς και αλληλεγγύης. Χιλιάδες πρόσφυγες και προσφύγισσες έφταναν καθημερινά στη Λέσβο, διακινδυνεύοντας τη ζωή τους. Οι κοινότητες του νησιού ενεργοποιήθηκαν, οι κάτοικοι άνοιξαν τα σπίτια και τις καρδιές τους για να βοηθήσουν όπως μπορούσαν, και χιλιάδες αλληλέγγυοι και αλληλέγγυες έφτασαν από όλο τον κόσμο για να προσφέρουν στήριξη. Ήταν μια χρονιά γεμάτη πόνο και απώλεια, αλλά και δύναμη, ελπίδα και πράξεις ανθρωπιάς που δεν πρέπει και δεν μπορούν να ξεχαστούν.

Δέκα χρόνια μετά, η Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο (RSA), με την υποστήριξη του Ιδρύματος PRO ASYL, διοργανώνει το τριήμερο εκδηλώσεων «Λέσβος 2015 – 10 Χρόνια Μετά» στη Μυτιλήνη, στις 18, 19 και 20 Οκτωβρίου.

Η κεντρική έκθεση φιλοξενείται στο νεοκλασικό σπίτι της οδού Τζέημς Αριστάρχου 17 και περιλαμβάνει:

  • Φωτογραφίες, που συγκεντρώθηκαν με ανοιχτό κάλεσμα σε ανθρώπους που έζησαν τα γεγονότα – πρόσφυγες/ισσες, κατοίκους, αλληλέγγυες.
  • Μαρτυρίες από 30 άτομα, πρόσφυγες, ντόπιους και ακτιβίστριες, που μοιράστηκαν σε συνεντεύξεις που κάναμε μαζί τους τους τελευταίους μήνες, εικόνες, ιστορίες, προσωπικές εμπειρίες και τα συμπεράσματα που κράτησαν από τότε.
  • Μουσική, μια συλλογική λίστα τραγουδιών που επέλεξαν οι συμμετέχοντες στις συνεντεύξεις ως προσωπικά σύμβολα μνήμης εκείνης της περιόδου.

Η έκθεση θα είναι ανοιχτή το Σάββατο 18 Οκτωβρίου από τις 17:00 έως τις 22:00, την Κυριακή 19 Οκτωβρίου από τις 15:00 έως τις 18:00 και τη Δευτέρα 20 Οκτωβρίου από τις 17:00 έως τις 20:00, Τζέημς Αριστάρχου 17. 

Διαβάστε περισσότερα >>>

 

Related

Εκδηλώσεις
/