Σάμος: Βία και επαναπροώθηση σε έναν μικρό ελληνικό «παράδεισο»

FacebookTwitterE-mailPrint

Σάμος: Βία και επαναπροώθηση σε έναν μικρό ελληνικό «παράδεισο»

View Original

wearesolomon.gr | 29 Απριλίου 2023

Σάμος: Βία και επαναπροώθηση σε έναν μικρό ελληνικό «παράδεισο»

Το Κλήμα είναι ένας γραφικός κόλπος, στη νοτιοανατολική ακτή της Σάμου. Αθέατη από τον κεντρικό δρόμο, η στενή παραλία με βότσαλο βρέχεται από τα καταγάλανα νερά του Αιγαίου. 

Με την παραθαλάσσια ταβέρνα του και λίγα μόνο καταλύματα, μοιάζει ιδανικό μέρος για κολύμπι κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. 

Σε αυτό το ειδυλλιακό σκηνικό, αλλά μέσα στη χειμωνιάτικη ηρεμία, ήταν που μια ομάδα δέκα ανδρών, γυναικών, και παιδιών είδε τη σκοτεινή πλευρά του παραδεισένιου ελληνικού νησιού: στις 23 Ιανουαρίου, αφού ξυλοκοπήθηκαν και τους αφαιρέθηκαν τα υπάρχοντά τους, εξαναγκάστηκαν να επιβιβαστούν σε ένα σκάφος, και τελικά εγκαταλείφθηκαν σε μια σωσίβια σχεδία στη μέση της θάλασσας, φοβούμενοι για τη ζωή τους.

Όπως και άλλα ελληνικά νησιά, η Σάμος έχει γίνει το σκηνικό σκληρών περιστατικών βίας κατά αιτούντων άσυλο που φτάνουν με σαθρές βάρκες από την Τουρκία. 

Διεθνείς οργανισμοίΜΚΟανεξάρτητοι ερευνητές και δημοσιογραφικές έρευνες έχουν καταγράψει πώς  άνθρωποι συλλαμβάνονται συστηματικά από τις Αρχές που τους στερούν το δικαίωμα να ζητήσουν διεθνή προστασία, δέχονται επιθέσεις, και καταληστεύονται, προτού εγκαταλειφθούν σε σωστικές λέμβους δίχως μηχανή από μασκοφόρους χωρίς διακριτικά.

Απ’ όταν η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ανέλαβε την εξουσία το 2019, υποσχόμενη να μειώσει τις ροές αιτούντων άσυλο στη χώρα, οι αναφορές για επαναπροωθήσεις έχουν πολλαπλασιαστεί. 

Παρά τα συντριπτικά στοιχεία, μεταξύ άλλων της έρευνας της OLAF που κατέγραψε τη συγκάλυψη των επαναπροωθήσεων στο Αιγαίο, η κυβέρνηση απορρίπτει αυτές τις κατηγορίες, χαρακτηρίζοντάς τες συχνά «ψευδείς ειδήσεις». 

Πρόσφατα, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμάσησε το μάντρα των Ελλήνων αξιωματούχων. «Δεν κάνουμε επαναπροωθήσεις […] Έχω δει αυτές τις καταγγελίες. Μπορώ να σας πω ότι δεν έχουμε μπορέσει να τεκμηριώσουμε κανένα περιστατικό όπου να έχει πράγματι συμβεί αυτό», δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα BILD ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 21ης Μαΐου.

Μια πολύμηνη έρευνα του Solomon  — βασισμένη σε συνεντεύξεις, μαρτυρίες, νομικά έγγραφα, εμπιστευτικές πηγές, και οπτικοακουστικά τεκμήρια — κατέγραψε  τη δοκιμασία στην οποία υπεβλήθη μια ομάδα δέκα αιτούντων άσυλο, οι οποίοι τον περασμένο Ιανουάριο έφτασαν στη Σάμο πιστεύοντας πως η Ελλάδα θα τους παρείχε καταφύγιο, για να υποστούν τελικά τη βίαιη και παράνομη μεταχείριση που αρνείται σθεναρά η κυβέρνηση.

Μία από τους επιζώντες, η 32χρονη Σαμάχ από την Παλαιστίνη, έχει έκτοτε επιστρέψει στη Σάμο. Είναι αποφασισμένη να αναζητήσει δικαιοσύνη και να δει τους βασανιστές της να τιμωρούνται. 

Διαβάστε περισσότερα >>>

Related

Πρόσφυγες και Μετανάστες
/