Στη Μυτιλήνη η δίκη 24 κατηγορουμένων για «κατασκοπεία από κοινού»

FacebookTwitterE-mailPrint

Στη Μυτιλήνη η δίκη 24 κατηγορουμένων για «κατασκοπεία από κοινού»

View Original

stonisi. gr | 5 January 2023

Στη Μυτιλήνη η δίκη 24 κατηγορουμένων για «κατασκοπεία από κοινού»

Ξεκινά την Τρίτη 10 Ιανουαρίου στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Βορείου Αιγαίου η μεγάλη υπόθεση με 24 κατηγορούμενους, Έλληνες και ξένους για «κατασκοπεία από κοινού κατ’ εξακολούθηση, πλαστογραφία, παράνομη χρήση ραδιοσυχνοτήτων από κοινού και κατ’ εξακολούθηση, παροχή ουσιωδών πληροφοριών με σκοπό τη διευκόλυνση εγκληματικής οργάνωση που έχει ως αντικείμενο την τέλεση περισσότερων κακουργηματικών πράξεων».

Να σημειωθεί ότι αρχικά η δίκη είχε οριστεί για να εκδικαστεί στις 18 Νοεμβρίου 2021 ωστόσο κατά την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Μυτιλήνης δήλωσε αναρμόδιο να δικάσει την υπόθεση και έτσι παραπέμφθηκε για να δικαστεί στο Τριμελές Εφετείο Βορείου Αιγαίου.

Ανάμεσα στους κατηγορουμένους είναι και η κολυμβήτρια Σάρα Μαρντίνι, ιστορία της οποίας έγινε γνωστή σε κάθε γωνιά του κόσμου, μέσα από τη σειρά The Swimmers του Netflix, στην οποία παρουσιάζεται το μακρύ ταξίδι της, από την πατρίδα της, Συρία, στο Βερολίνο.

Η Σάρα Μαρντίνι είχε φτάσει με την αδερφή της Γιούσρα στη Λέσβο τον Αύγουστο το 2015, καταφέρνοντας να σώσουν οι δυο τους πάνω από 10 ανθρώπους που επέβαιναν στη βάρκα. Μετά τη διαμονή της στη Μόρια και το ταξί της στην Ευρώπη, η Σάρα επέστρεψε ως εθελόντρια σε μια ελληνική ΜΚΟ που είχε καλές σχέσεις με τις Αρχές, όπως λέει, την ERCI το 2018. Εκεί γνώρισε τον Σον Μπίτερ, Γερμανό δύτη διασώστη που επίσης ήρθε να δουλέψει εθελοντικά.

Σε συνέντευξη του που είχε παραχωρήσει στο «Ν» τον Νοέμβριου του 2021 ο Σον Μπίντερ είχε σημειώσει ότι «είχα εκπαιδευτεί ως διασώστης και σπούδασα ευρωπαϊκή πολιτική. Ήθελα να είμαι εθελοντής σε μια ελληνική οργάνωση που είχε καλή σχέση με το Λιμενικό. Για παράδειγμα θυμάμαι χαρακτηριστικά περιστατικό όπου σε ένα σκάφος δεν γνώριζαν τη διαδικασία της ανάνηψης και τους βοηθήσαμε, συμπληρώνοντας τα κενά».

Στα τέλη του Φεβρουαρίου 2018, ενώ ο Σον Μπίντερ βρίσκονταν σε αναμονή για περιστατικό διάσωσης στην περιοχή της Κάτιας μετά την Κράτηγο, αστυνομικοί τους προσέγγισαν και τους μετέφεραν στην αστυνομία όπου έμειναν ένα βράδυ. «Άνοιξαν τα σπίτια μας, έψαχναν ακόμα και για ναρκωτικά μέσα στο αλεύρι, πήραν τα κινητά μας και τους υπολογιστές μας. Έπειτα από δύο νύχτες στο κρατητήριο μας άφησαν και συνεχίσαμε τις διασώσεις κανονικά, και σε συνεργασία με τις αρχές» εξηγεί.

Τον Αύγουστο του 2018, «ενώ η Σάρα ετοιμάζονταν να πάει στο Πανεπιστήμιo της στο Βερολίνο από το αεροδρόμιο της Μυτιλήνης, την σταμάτησε η αστυνομία, της έβαλαν χειροπέδες, με κάλεσαν κι εμένα και μας κράτησαν τρεις μήνες, μέχρι τον Δεκέμβριο του 2018», προσθέτει.Ο Σον Μπίντεν καταλήγει: «Χωρίς αποδείξεις, απειλούμαστε με έως και 25 χρόνια φυλάκιση. Θεωρούμε ότι γίνεται προσπάθεια ποινικοποίησης της ανθρωπιστικής δράσης, γιατί σε 13 χώρες της ΕΕ, σε 50 περιπτώσεις, 80 άνθρωποι κατηγορούνται με τον ίδιο τρόπο».

Ο Γ. Κοσμόπουλος από τη Διεθνή Αμνηστία είχε αναφέρει: «Θα αποδειχτεί στο Δικαστήριο ότι η υπόθεση είναι φάρσα. Δύο νέοι άνθρωποι ήρθαν αφιλοκερδώς να βοηθήσουν τους πρόσφυγες, αλλά και τους Λιμενικούς και τις Αρχές και βρέθηκαν κατηγορούμενοι, κρατήθηκαν τρεις μήνες στη φυλακή και κινδυνεύουν με φυλάκιση 25 χρόνων».

Διαβάστε περισσότερα >>>

 

Related

Πρόσφυγες και Μετανάστες
/
Ανθρωπιστική Διακυβέρνηση
/