Μουζάλας: Το προσφυγικό είναι τεράστιο πρόβλημα αλλά οι Έλληνες δεν πρέπει να φοβηθούν

FacebookTwitterE-mailPrint

Μουζάλας: Το προσφυγικό είναι τεράστιο πρόβλημα αλλά οι Έλληνες δεν πρέπει να φοβηθούν

View Original
"Οι περισσότερες ΜΚΟ σήμερα είναι αμιγώς επαγγελματικές οργανώσεις. Όσα λάθη και αν έκαναν αν δεν υπήρχαν δεν θα τα είχαμε καταφέρει", δήλωσε ο πρώην υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής στο Ραδιόφωνο 24/7 στους 88,6 και την εκπομπή "Παιχνίδια Εξουσίας" με τον Βασίλη Σκουρή και την Αγγελική Σπανού

Πηγή: News 24/7 >>>

"Δεν υπάρχει εναλλακτική στη διαχείριση του προσφυγικού, η μεταφορά προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά στην ηπειρωτική Ελλάδα θα προκαλούσε αύξηση των ροών" υποστήριξε ο πρώην υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας μιλώντας στο Ραδιόφωνο 24/7 στους 88,6 και στην εκπομπή "Παιχνίδια εξουσίας" των Β. Σκουρή και Α. Σπανού

Και τόνισε: "Τα τελευταία τρία χρόνια υπάρχει η μεγαλύτερη προσφυγική και μεταναστευτική ροή μετά τον Β' Παγκόσμιο πόλεμο. Μεταφορά πληθυσμών από δύο ηπείρους, από την Ασία και την Αφρική στην Ευρώπη, ιστορικά, δεν έχει ξαναγίνει. Οδήγησε σε όξυνση των ακροδεξιών πολιτικών σε ολόκληρη την Ευρώπη, παρόλο που στην αρχή εφαρμόστηκαν πολιτικές του διαφωτισμού. Αυτό το κλίμα στην Ευρώπη, κλίμα δεξιάς στροφής, ειδικά ως προς την καταπάτηση των δικαιωμάτων των προσφύγων, σήμερα κυριαρχεί".

Κατά τον κ. Μουζάλα, "μέσα σε 8 μήνες η χώρα δέχθηκε 1.200.000 ανθρώπους που πέρασαν από εδώ από τον Αύγουστο του 2015 μέχρι τον Μάρτιο του 2016. Έχουμε σήμερα σταθερά περίπου 60-65.000 και η ροή συνεχίζεται".

Ο πρώην υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής υποστήριξε ότι κρατήθηκε μια στάση απορρέει από "μία αίσθηση ευθύνης απέναντι στους πρόσφυγες και απέναντι στην πατρίδα σου. Δεν υπήρξε εύκολη στιγμή. Με βοήθησε η εμπειρία μου. Το προσφυγικό και το μεταναστευτικό στο τέλος θα σε ταπεινώσει. Μιλάμε για την καλύτερη δυνατή διαχείριση όχι για λύση του προβλήματος. Λύση είναι να σταματήσουν οι πόλεμοι. Η ΕΕ συμμετείχε στους πολέμους στη Μέση Ανατολή. Γιατί λέμε έτσι αθώα ότι ξαφνιαστήκαμε; Εχουμε τη συμμετοχή μας σ αυτές τις καταστάσεις. Η ορθή πολιτική στο προσφυγικό είναι ορθή και για εμάς τους ίδιους και για τη δημοκρατία μας. Στηρίζει τις θεμελιακές αξίες του ευρωπαϊκού πολιτισμού".

Σε σχέση με τα προβλήματα που έχουν καταγραφεί στους καταυλισμούς στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου ο κ. Μουζάλας ανέφερε: "Είναι μαραθώνιος δεν είναι κατοστάρι. Το περισσότερο διάστημα η εικόνα είναι κακή και δύσκολη. Στη Μόρια παίζουμε οριακά με την παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η υπερσυγκέντρωση στους καταυλισμούς δημιουργεί ζητήματα. Είχαμε προτείνει να δημιουργηθούν και άλλα καμπ. Η Ευρώπη δια του Γιούνκερ, βοήθησε και ο Αβραμόπουλος, προσπάθησε να δώσει ευρωπαϊκές λύσεις. Πήραμε βοήθεια σε κονδύλια και σε προσωπικό. Καταρχήν ήταν ένας ρόλος συμβατός με τη συνθήκη της Γενεύης. Η Ιταλία δέχθηκε πάνω από 300.000, η Σουηδία 160.000, η Αυστρία 90.000, η Γερμανία 1 εκ.., εμείς 60.000, αναλογικά με τον πληθυσμοί μας είναι σαν πρόκειται για 600.000". "Υπάρχει -συνέχισε- μία υποχώρηση, όπως στην Ιταλία με τις αντιπροσφυγικές πολιτικές Σαλβίνι. Η κα Μέρκελ παραμένει φίλη του προσφυγικού. Είναι διαφορετικό αν η χώρα μας είχε 100.000 και τέλος και είναι διαφορετικό το να έχουμε συνεχώς ροές. Τα νησιά έχουν υποστεί μεγάλη πίεση. Αλλά αν μετακινηθούν στην ηπειρωτική Ελλάδα θα αυξηθούν οι ροές. Το νομοσχέδιο για την επιτάχυνση της εξέτασης των αιτήσεων ασύλου πέρασε, παρά τις αντιδράσεις.".

Σε σχέση με το ρόλο των ΜΚΟ είπε τα εξής: "Οι περισσότερες ΜΚΟ σήμερα είναι αμιγώς επαγγελματικές οργανώσεις, παίρνουν πολλά χρήματα από θεσμούς, όπως η ΕΕ, ή από εταιρείες με βάση την εταιρική ευθύνη. Οσα λάθη και αν έκαναν αν δεν υπήρχαν δεν θα τα είχαμε καταφέρει. Πρέπει να ξαναδούμε τι εννοούμε όταν λέμε 'κοινωνία των πολιτών".

Ο κ. Μουζάλας σημείωσε επίσης πως η χώρα μας δεν μπορεί να δεχθεί πάνω από 20-25.000 πρόσφυγες και μετανάστες, "όπως είχε εκτιμηθεί όταν συζητήσαμε τη συνθήκη του Δουβλίνου και έχουμε περίπου 70.000 σήμερα. Εχουμε διώξει 32.000 με μετεγκατάσταση. Το 40% είναι παράτυποι μετανάστες αλλά αυτό για να καταδειχθεί πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων ασύλου. Αυτοί με βάση το διεθνές δίκαιο πρέπει να γυρίσουν στη χώρα τους που όμως πολλές φορές δεν τους δέχεται. Αρα δεν μπορεί κανείς να υπολογίσει πόσοι θα μείνουν εν τέλει πόσο μάλλον όταν οι ροές συνεχίζονται".

Σύμφωνα με τον τέως υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, το προσφυγικό μπορεί να αλλάξει την Ευρώπη, να την αναγκάσει να εγκαταλείψει θεμελιακές αρχές. Όπως υπουγράμμισε "Η υποκρισία της κεντρικής Ευρώπης είναι φοβερή. Η Ιταλία είπε ότι κλείνει τα λιμάνια της. Το ίδιο είπε η Σουηδία και η Αυστρία που έκλεισαν τα σύνορά τους. Να το δούμε στο πλαίσιο της δεξιάς ξενοφοβικής στροφής της Ευρώπης. Θα έπρεπε να υπάρχουν κέντρα ανακατανομής μέσα σε όλη την Ευρώπη ώστε να μεταφέρονται εκεί όσοι δεν χωρούν στις χώρες πρώτης υποδοχής".

Σε ό,τι αφορά στην ακροδεξιά, ο κ. Μουζάλας, τόνισε πως όταν σε μια χώρα ανεβαίνουν οι ακροδεξιές δυνάμεις, η δημοκρατία αδυνατίζει. Στην Ελλάδα προσπαθήσαμε να κρατήσουμε ισορροπία ανάμεσα στα δικαιώματα προσφύγων-μεταναστών και στα δικαιώματα του πληθυσμού μας. Όταν έγινα υπουργός οι πλατείες ήταν γεμάτες πρόσφυγες και μετανάστες. Τους μαζέψαμε, τους δώσαμε στέγη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, τροφή και μετά οι κάτοικοι που ήταν αγανακτισμένοι τους βοηθούσαν. Πρέπει να διαμεσολαβήσει η πολιτική για να μη γίνει ο φόβος ρατσισμός αλλά αλληλεγγύη. Στα νησιά είναι πιο δύσκολο.

Τέλος, απευθύνοντας μία συμβουλή στους Έλληνες, ο Γιάννης Μούζαλας είπε χαρακτηριστικά: "Να μη φοβηθούν οι Ελληνες. Το προσφυγικό είναι ένα τεράστιο πρόβλημα αλλά οι Ελληνες δεν πρέπει να φοβηθούν".

Δείτε το βίντεο της συνέντευξης:

Related

Ανθρωπιστική Διακυβέρνηση
/
Πρόσφυγες και Μετανάστες
/
Πρόσφυγες και Μετανάστες
/