Επίμονοι μύθοι για την μετανάστευση στην Ελλάδα. Των Β. ΠΑΠΑΣΤΕΡΓΙΟΥ & Ε. ΤΑΚΟΥ

FacebookTwitterE-mailPrint

Επίμονοι μύθοι για την μετανάστευση στην Ελλάδα. Των Β. ΠΑΠΑΣΤΕΡΓΙΟΥ & Ε. ΤΑΚΟΥ

Αναφορά ως: Παπαστεργίου Β. & Ε. Τάκου, 2018, Επίμονοι Μύθοι για τη Μετανάστευση στην Ελλάδα, Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπεργκ - Παράρτημα Ελλάδας.

Οι όροι της δημόσιας συζήτησης γύρω από τα θέματα της μετανάστευσης άλλαξαν ριζικά με το μεγάλο προσφυγικό ρεύμα του 2015. Τα μέχρι τότε αδιέξοδα της ευρωπαϊκής πολιτικής οξύνθηκαν λόγω του μεγάλου αριθμού προσφύγων που ζήτησαν καταφύγιο και ασφάλεια στα ευρωπαϊκά εδάφη. Η Ευρώπη επέλεξε να σχηματίσει την πολιτική της βασιζόμενη στην αριθμητική και όχι στον ανθρωπισμό, στην συνοριακή ασφάλεια και όχι στα ανθρώπινα δικαιώματα, στον εγκλωβισμό των προσφύγων στις πρώτες χώρες εισόδου και όχι σε ένα κοινό σύστημα κατανομής, στην λογική της αποτροπής και όχι σε αυτήν της υποδοχής και της ένταξης.

Με αυτά τα καινούρια λοιπόν δεδομένα η παρούσα έκδοση επιχειρεί να απαντήσει σε μια σειρά από ερωτήματα, να αποδομήσει τους μύθους που διακινεί η ακροδεξιά στην Ελλάδα, να εκτιμήσει την αναποτελεσματικότητα της ευρωπαϊκής πολιτικής και να προτείνει στοιχεία μιας άλλης πολιτικής σε ευρωπαϊκό αλλά και σε εθνικό επίπεδο όπου αυτό είναι εφικτό.

«Ας είμαστε ειλικρινείς: το μεταναστευτικό δεν είναι μια πορεία με τέλεια λύση, πρέπει όμως να είναι μια πορεία με πυξίδα πρωτίστως ηθική. Με αυτήν την έννοια, και έχοντας συναίσθηση ότι η μετανάστευση θα συνεχίσει να υπάρχει όσο υπάρχουν οι συνθήκες που τη γεννούν (ανισοκατανομή πλούτου, φτώχεια, πόλεμοι, κλιματική αλλαγή), επείγει να αναζητήσουμε τις προτάσεις εκείνες που συνδυάζουν τον ρεαλισμό, τη δικαιοσύνη και τον σεβασμό των δικαιωμάτων του ανθρώπου». (σελ. 85-86). Διαβάστε περισσότερα>>>