Ενημερωτικό Δελτίο Παρατηρητηρίου: Ναυάγιο στο Αγαθονήσι (updated)

FacebookTwitterE-mailPrint

Ενημερωτικό Δελτίο Παρατηρητηρίου: Ναυάγιο στο Αγαθονήσι (updated)

Διαβάστε αναφορές στον τύπο για το νέο ναυάγιο που έγινε στο Αγαθονήσι το Σάββατο 17 Μαρτίου 2018:

UPDATE: Aναφορές υπάρχουν κατά του λιμενικού για την μη κινητοποίησή του και την έναρξη επιχείρησης έρευνας και διάσωσης. Παρά το γεγονός ότι είχε ενημερωθεί από συγγενή των ναυαγών από το πρωϊ της Παρασκευής, δεν έφτασε στο σημείο παρά το Σάββατο - ενώ ερωτήματα προκαλέι και το γεγονός ότι το λιμενικό κατέγραψε το Ναυάγιο το Σάββατο 17 Μαρτίου ενώ από αναφορές φάινεται να είχε πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 16 Μαρτιου!

Spiegel Online: Θάνατος στη Μεσόγειο | Η Εφημερίδα των Συντακτών | 05 Απρ. 2018

To efsyn.gr αναδημοσιεύει σήμερα στα ελληνικά, έπειτα από ευγενική παραχώρηση του Spiegel Online, το αναλυτικό ρεπορτάζ του γερμανικού περιοδικού για το τραγικό ναυάγιο στο Αγαθονήσι στα μέσα Μαρτίου.

Οι τρεις δημοσιογράφοι του ανασυνθέτουν λεπτό προς λεπτό τα γεγονότα στις 16 και 17 Μαρτίου από τη στιγμή που ξεκίνησε από τα τουρκικά παράλια η βάρκα με τους 19 πρόσφυγες και τους δύο οδηγούς που δούλευαν για τον διακινητή. Στη θάλασσα, η τραγική προσπάθεια των ναυαγών να κρατήσουν στη ζωή τα παιδιά τους και να μείνουν και οι ίδιοι ζωντανοί, καθώς περνούσαν οι ώρες και δεν ερχόταν βοήθεια από πουθενά. Στη στεριά, η αγωνιώδης προσπάθεια του συγγενή τους να ενημερώσει τις αρχές και να τις κινητοποιήσει να δράσουν – μάταια.  Το επόμενο πρωί, όταν βρέθηκαν οι τρεις επιζώντες που είχαν καταφέρει να βγουν στη στεριά αποβραδίς, το Λιμενικό ξεκίνησε μια εντυπωσιακή επιχείρηση με πλοία, αεροσκάφη και ελικόπτερα. Ήταν βέβαια επιχείρηση περισυλλογής των νεκρών παρά επιχείρηση έρευνας και διάσωσης.  Για μέρες, όλοι γνωρίζαμε την επίσημη εκδοχή του Λιμενικού, που ταυτίζει την ημερομηνία της επιχείρησης διάσωσης του Σαββάτου, 17 Μαρτίου, με το ναυάγιο. Η φωνή των επιζώντων και των συγγενών τους δεν κατάφερνε να ακουστεί έξω από το θάλαμο του νοσοκομείου της Σάμου, ακόμα και όταν τους επισκέφτηκε ένας υπουργός μαζί με δημοσιογράφους.  Χρειάστηκε να τους επισκεφτεί δυο μέρες μετά, σε μη προγραμματισμένη επίσκεψη στις 25 Μαρτίου, ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής, για να διαφανεί ότι οι επιζώντες έχουν μια διαφορετική εικόνα για τα πράγματα από τους λιμενικούς.  Ήταν βέβαια γνωστό ότι την υπόθεση την ερευνούσαν οι δημοσιογράφοι του Spiegel και ότι τα γεγονότα δεν θα έμεναν κρυφά για πολύ ακόμα. Ύστερα ήρθαν τα δημοσιεύματα του Spiegel και ο πόλεμος των διαρροών και των ανακοινώσεων, με εμφανή σκοπό να συγκαλυφθεί η υπόθεση, πριν γίνει έρευνα σε βάθος, ανοιχτή στους ενδιαφερόμενους. Υπάρχει άλλωστε παράδοση στη χώρα μας στη μέθοδο της αρχειοθέτησης των ενοχλητικών καταγγελιών. Είναι κατανοητή η συντεχνιακή λογική που τα υπαγορεύει όλα αυτά. Είναι όμως αστεία και προδίδει ενοχή η προσπάθεια ορισμένων να βιαστούν να μιλήσουν για ανυπόστατα δημοσιεύματα, πριν γίνει ανεξάρτητη και ανοιχτή έρευνα σε βάθος. Ο πόνος των επιζώντων και των συγγενών τους δεν είναι ανυπόστατος. Δεν είναι ανυπόστατη η αγωνία τους να μάθουν και να καταλάβουν.  Καθόλου δεν απαξιώνεται το συνολικό έργο του Λιμενικού από την αλήθεια. Το μόνο που απαξιώνει το Λιμενικό, το μόνο που το αδικεί, είναι η υποψία της συγκάλυψης.

Διαβάστε το μεταφρασμένο άρθρο >>>

«Μαμά, δεν μπορώ άλλο, σκότωσέ με»  | Η Εφημερίδα των Συντακτών | 30 Μαρ. 2018

Αξημέρωτα την Παρασκευή 16 Μαρτίου, ο Ντάραμπ, Αφγανός δικηγόρος που ζει τους τελευταίους δύο μήνες στο Κέντρο Υποδοχής και Φιλοξενίας της Σάμου, δέχτηκε κλήση στην εφαρμογή Whatsup του κινητού του από την 25χρονη αδελφή του Φρέστα. Βρισκόταν στη βάρκα που είχε ξεκινήσει από τα τουρκικά παράλια για το Αγαθονήσι, μαζί με τον πατέρα της και εννιά αδέλφια και ξαδέλφια ηλικίας από 4 μέχρι 20 ετών. Μαζί τους βρίσκονταν στη βάρκα, καθισμένοι στο μπροστινό μέρος, μια οικογένεια Ιρακινών, δύο ζευγάρια με τα τρία ανήλικα παιδιά τους και ένα βρέφος τεσσάρων μηνών. Ανάμεσά τους, στο τιμόνι, οι δύο υπάλληλοι του διακινητή από την Τουρκία.

Το μήνυμα

Λίγη ώρα μετά, ενώ η βάρκα βρισκόταν περίπου έξι χιλιόμετρα έξω από το Αγαθονήσι, η Φρέστα άφησε πανικόβλητη φωνητικό μήνυμα στη συσκευή του αδελφού της. «Η βάρκα σταμάτησε. Βυθιζόμαστε!». Ο Ντάραμπ όρμησε έξω από τη σκηνή του στο ΚΥΤ και τηλεφώνησε στον αριθμό έκτακτης ανάγκης 112 ενημερώνοντάς τους. Τον κάλεσαν μετά από λίγο και του ζήτησαν να τηλεφωνήσει στον αριθμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης στην Αθήνα. Του έδωσαν τον αριθμό ενός κινητού για να στείλει το γεωγραφικό στίγμα της αδελφής του, που είχε καταγραφεί στο Whatsup, και στη συνέχεια μίλησαν μαζί του σε τσατ, στο οποίο ο Ντάραμπ έστειλε αντίγραφο της οθόνης της συσκευής, χάρτη της Google και φωνητικό μήνυμα που εξηγεί πώς να εντοπίσουν στον χάρτη το γεωγραφικό στίγμα.

Διαβάστε το υπόλοιπο άρθρο >>>

Το Λιμενικό αρνείται τις καταγγελίες των ναυαγών | Εφημερίδα των Συντακτών | 29 Μαρ. 2018

Οι μαρτυρίες των τριών επιζώντων από το πολύνεκρο ναυάγιο του Αγαθονησίου, που κατά το Λιμενικό συνέβη στις 17 Μαρτίου, ενώ σύμφωνα με τους ίδιους την προηγούμενη ημέρα, έχουν προκαλέσει την έντονη δυσαρέσκεια στελεχών του Λιμενικού Σώματος. Τα όσα πολύ σοβαρά καταγγέλλουν οι δύο γυναίκες και ο ένας άνδρας που κατάφεραν να κολυμπήσουν και να βγουν σώοι στις ακτές του Αγαθονησίου το πρωί του Σαββάτου 17 Μαρτίου διαψεύδονται κατηγορηματικά από το Αρχηγείο του Λιμενικού. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», ανώτατα στελέχη του Λιμενικού υποστηρίζουν ότι όλα αυτά δεν ισχύουν, ότι τα πάντα είναι καταγεγραμμένα στο ημερολόγιο του Θαλάμου Επιχειρήσεων και από πουθενά δεν προκύπτει ότι το ναυάγιο έγινε το πρωί της Παρασκευής.

Ανάμεσα στα στοιχεία που έχει στα χέρια του το Λιμενικό είναι και η εξέταση του ιατροδικαστή που, σύμφωνα με πληροφορίες, αναφέρει ότι στα πτώματα που περισυνελέγησαν το πρωί του Σαββάτου από τη θάλασσα «έτρεχε άφθονο αίμα», γεγονός που δεν δικαιολογείται εάν το ναυάγιο είχε συμβεί το πρωί της Παρασκευής. Επίσης, οι καταθέσεις διασωστών με μεγάλη εμπειρία, που εντόπισαν και ανέσυραν νεκρούς, κάνουν λόγο για «φρεσκοπνιγμένους». Οπως και οι καταθέσεις ψαράδων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, σύμφωνα με τις οποίες την Παρασκευή δεν έπεσε στην αντίληψή τους κανένα ναυάγιο. Οπως και του δημάρχου του Αγαθονησίου, που αποκλείει να συνέβη τέτοιο περιστατικό κοντά στο νησί τους και να μην το αντιλήφθηκαν. Ακόμα, ο ισχυρισμός ειδικών ότι με θερμοκρασία 15-16 βαθμούς είναι αδύνατον να επιβιώσουν άνθρωποι μέσα στο νερό πάνω από τρεις ώρες και ειδικά όταν δεν γνωρίζουν κολύμπι, όπως οι τρεις επιζώντες από το Αφγανιστάν και το Ιράκ.

Διαβάστε το υπόλοιπο άρθρο >>>

Αγαθονήσι: Ευθύνες της ελληνικής ακτοφυλακής; | DV | 26 Μαρ. 2018

Το ρεπορτάζ του Spiegel Online στη Σάμο για τα αίτια του ναυαγίου με 16 νεκρούς πρόσφυγες κοντά στο Αγαθονήσι. 

«Ήταν οι πρώτοι πρόσφυγες που πνίγηκαν φέτος στο Αιγαίο. Από τα 21 άτομα που επέβαιναν στο σκάφος, ανάμεσά τους και παιδιά, επέζησαν μόνο τρία, γράφει το Spiegel Online σε ρεπορτάζ από τη Σάμο. Σύμφωνα με τους επιζήσαντες οι αρχές θα μπορούσαν να σώσουν τους επιβαίνοντες, μιας και είχαν ειδοποιηθεί από συγγενή των θυμάτων για το ναυάγιο, αλλά δεν το έπραξαν. Οι καταγγελίες είναι βαριές και δικαιολογημένες. Τα μαντάτα έφθασαν μέχρι την Αθήνα σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο. Δύο υπουργοί που φέρουν, πιθανότατα, την πολιτική ευθύνη για την τραγωδία συνάντησαν τους επιζώντες στη Σάμο. Την Παρασκευή ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας συνομίλησε με επιζώντες στο νοσοκομείο και δύο μέρες αργότερα ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής υποσχέθηκε ότι θα είναι αμείλικτος αν αποδειχθεί ότι υπάρχουν ευθύνες. Ο υπουργός Ναυτιλίας επιβεβαίωσε, όπως όλα δείχνουν, ότι η ακτοφυλακή δέχθηκε πράγματι τηλεφώνημα για βοήθεια. Οι αρμόδιοι ωστόσο ισχυρίζονται ότι καταβλήθηκαν επανειλημμένα μάταιες προσπάθειες επικοινωνίας με το άτομο που πραγματοποίησε την κλήση.

Διαβάστε το υπόλοιπο άρθρο >>>

Τους άφησαν μόνους με τα κύματα για 24 ώρες! | Εφημεφίδα των Συντακτών | 27 Μαρτίου 2018

Οι μαρτυρίες των τριών επιζώντων από το τραγικό ναυάγιο στο Αγαθονήσι στα μέσα Μαρτίου και ενός συγγενή τους ανατρέπουν όσα ήταν μέχρι σήμερα γνωστά για την υπόθεση και εγείρουν αμείλικτα ερωτήματα για ενδεχόμενη εγκληματική ευθύνη του Λιμενικού για τον θάνατο τουλάχιστον 16 ανθρώπων, αλλά και για τη διαφαινόμενη επιχείρηση συγκάλυψης της υπόθεσης για δέκα ολόκληρες ημέρες. (...) Εκτός από τα ερωτήματα για τη στάση του Λιμενικού τη μοιραία Παρασκευή, εγείρονται επίσης ερωτήματα που αφορούν τους μετέπειτα χειρισμούς των αρχών, που δείχνουν προς την κατεύθυνση της αποσιώπησης, αν όχι της συγκάλυψης.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο >>>

 -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ναυάγιο με νεκρούς πρόσφυγες στο Αγαθονήσι | Η Εφημερίδα των Συντακτών | 17 Μαρ. 2018

Σε μια νέα προσφυγική τραγωδία εξελίσσεται το ναυάγιο που συνέβη το πρωί στη θαλάσσια περιοχή του Αγαθονησίου καθώς 16 πρόσφυγες έχουν μέχρι στιγμής ανασυρθεί νεκροί, μεταξύ των οποίων τέσσερα παιδιά, ένας άνδρας και μία γυναίκα. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία από το Λιμενικό, περίπου στις 8.30 το πρωί δύο γυναίκες και ένας άνδρας βγήκαν κολυμπώντας στο Αγαθονήσι και σε κατάσταση σοκ δήλωσαν ότι το ξύλινο σκάφος στο οποίο επέβαιναν μαζί με άλλα περίπου 18 άτομα βυθίστηκε. Αμέσως ξεκίνησε μεγάλη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης από πλωτά περιπολικά του Λιμενικού Σώματος, τρία αλιευτικά, κανονιοφόρο του Πολεμικού Ναυτικού, σκάφος της frontex και παραπλέοντα πλοία. Στην περιοχή έσπευσαν και άνδρες των ΜΥΑ του Λιμενικού.​ Λίγο αργότερα έβγαζαν νεκρούς από τη θάλασσα 6 πρόσφυγες, στη συνέχεια ανασύρθηκαν νεκροί άλλοι οκτώ και ύστερα ακόμη δύο. Οι έρευνες στην περιοχή είναι σε πλήρη εξέλιξη για τον εντοπισμό και των υπολοίπων. Στην περιοχή πνέουν άνεμοι εντάσεως 5 Μποφόρ.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου >>>

Η Ύπατη Αρμοστεία εκφράζει τη θλίψη της για τους θανάτους στο Αιγαίο | Κάριτας Ελλάς | 19 Μαρ. 2018

Μήνυμα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες με αφορμή τα ναυάγια στο Αιγαίο

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες εκφράζει τη βαθιά της θλίψη για την είδηση μια νέας τραγωδίας στο Αιγαίο σήμερα, Κυριακή, με 16 νεκρούς, από ναυάγιο ανοιχτά του Αγαθονησίου, νότια της Σάμου. Τρεις άνθρωποι διασώθηκαν αλλά υπάρχουν φόβοι για τουλάχιστον δύο ακόμα αγνοούμενους. Η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης για τυχόν επιζώντες συνεχίζεται. Η Ύπατη Αρμοστεία βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τις ελληνικές αρχές και είναι έτοιμη να παράσχει κάθε δυνατή στήριξη.

Σχεδόν 4.000 άνθρωποι, κυρίως γυναίκες και παιδιά, από τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν, έχουν φτάσει μέσω θαλάσσης στην Ελλάδα μέχρι στιγμής φέτος. Το σημερινό τραγικό ναυάγιο είναι το πρώτο που συμβαίνει στο Αιγαίο μέσα στο 2018 αλλά τα δύο τελευταία χρόνια έχουν χάσει τη ζωή τους ή αγνοούνται στα νερά του Αιγαίου σχεδόν 500 πρόσφυγες και μετανάστες. Απαιτούνται νέες προσπάθειες για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης ανθρώπων, όπως και για την ενδυνάμωση των ασφαλών εναλλακτικών οδών, έναντι των επικίνδυνων θαλάσσιων ταξιδιών, όπως είναι η οικογενειακή επανένωση, η επανεγκατάσταση και η ιδιωτική χορηγία.

Μαρτυρία από το Αγαθονήσι: 'Σας παρακαλώ πηγαίνετε μήπως υπάρχει κάποιος ζωντανός' | news247.gr | 19 Μαρ. 2018

Τις συγκλονιστικές στιγμές που έζησε στην θάλασσα μετά το ναυάγιο στο Αγαθονήσι περιγράφει στο News 24/7 ο δύτης που βούτηξε στο σημείο για να βοηθήσει στη διάσωση τυχόν επιζώντων. 

«Έχω βιώσει αρκετά περιστατικά με τους μετανάστες τα τελευταία χρόνια αλλά το προχθεσινό δεν το έχω αντιμετωπίσει ξανά. Εύχομαι ειλικρινά κανείς να μη ζήσει κάτι τέτοιο». Ο Γιάννης Κανέλλης, δύτης που δουλεύει στις ιχθυοκαλλιέργειες στο Αγαθονήσι, έφτασε γρήγορα με τη βάρκα του στο σημείο του ναυαγίου που έγινε το πρωί του Σαββάτου ανοιχτά του νησιού και στο οποίο έχασαν τη ζωή τους 16 άνθρωποι, ανάμεσά τους 7 παιδιά.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου >>>

Related

Πρόσφυγες και Μετανάστες
/
Ανθρωπιστική Διακυβέρνηση
/