Αρνητική έκθεση Ευρωκοινοβουλίου για Frontex

FacebookTwitterE-mailPrint

Αρνητική έκθεση Ευρωκοινοβουλίου για Frontex

View Original

Συντάκτρια: Αναστασία Τσούγκα | kathimerini.gr | 19 Οκτωβρίου 2022

Αρνητική έκθεση Ευρωκοινοβουλίου για Frontex

Με 345 ψήφους αρνήθηκε την απαλλαγή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής Frontex για τη διαχείριση του προϋπολογισμού του έτους 2020 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (Ε.Κ.). Αιτία τα πορίσματα έρευνας της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) που διαπίστωσε σειρά παραπτωμάτων υπό την ηγεσία του πρώην εκτελεστικού διευθυντή του οργανισμού Φαμπρίς Λεζερί, ο οποίος παραιτήθηκε τον Απρίλιο του 2022. Σύμφωνα με την έκθεση του Ε.Κ., ο οργανισμός απέτυχε στην προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων των μεταναστών και αιτούντων άσυλο. Υπενθυμίζεται ότι ο Frontex είχε κατηγορηθεί για συμμετοχή σε παράνομες επαναπροωθήσεις τουλάχιστον 957 προσφύγων από τον Μάρτιο του 2020 έως τον Σεπτέμβριο του 2021.

Οι ευρωβουλευτές τόνισαν ότι ο Frontex δεν εφάρμοσε αριθμό προϋποθέσεων που αναφέρονταν στην προηγούμενη έκθεση του Ε.Κ. Οσον αφορά την Ελλάδα, εξέφρασαν ανησυχία για τις αναφορές ότι ο Λεζερί ήταν ενήμερος για παράνομες επαναπροωθήσεις, στηρίζοντας και χρηματοδοτώντας τες. Επίσης ζήτησαν την αναστολή στήριξης του Frontex στην Ουγγαρία, δεδομένης της κατάστασης του κράτους δικαίου στη χώρα.

Αν και το Ε.Κ. εξέφρασε ικανοποίηση για τον διορισμό νέας προσωρινής ηγεσίας και τα διορθωτικά μέτρα που έχουν ληφθεί, επισήμανε ότι τα προβλήματα μπορεί να είναι διαρθρωτικής φύσεως και να ξεπερνούν τις πράξεις μεμονωμένων ατόμων.

Η διαδικασία απαλλαγής διεκ-περαιώνεται αποκλειστικά από το Ε.Κ., το οποίο χορηγεί έγκριση ή μη του τρόπου διαχείρισης των κονδυλίων της Ε.Ε. από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα άλλα θεσμικά όργανα για κάθε οικονομικό έτος. 

Διαβάστε περισσότερα >>>

 

Related

Ανθρωπιστική Διακυβέρνηση
/
Πρόσφυγες και Μετανάστες
/
Πρόσφυγες και Μετανάστες
/