Απόφαση- "βόμβα" για τη Βάστρια - Θα μπορέσει να λειτουργήσει τελικά η δομή μεταναστών ( ; )

FacebookTwitterE-mailPrint

Απόφαση- "βόμβα" για τη Βάστρια - Θα μπορέσει να λειτουργήσει τελικά η δομή μεταναστών ( ; )

View Original

lesvosnews.net | 29 Δεκεμβρίου 2022

Απόφαση- "βόμβα" για τη Βάστρια - Θα μπορέσει να λειτουργήσει τελικά η δομή μεταναστών ( ; )

Με την προσωρινή του απόφαση (199/2022-19/12/2022) το ΣΤΕ έκανε δεκτή την αίτηση αναστολής της Περιφέρειας Β. Αιγαίου και των κοινοτήτων Κώμης και Ν. Κυδωνιών στο σκέλος που εξετάστηκε και αφορούσε την οδό πρόσβασης στην δομή της Βάστριας, απαγορεύοντας την κατασκευή αυτής μέχρι την οριστική εκδίκαση/ απόφαση του δικαστηρίου επί της αίτησης ακυρώσεως,  καθόσον έκρινε ότι η κατασκευή της οδού θα οδηγούσε σε μη αναστρέψιμη καταστροφή του δασικού πλούτου και της σπάνιας ορνιθοπανίδας  της προστατευόμενης  περιοχής.

Το δικαστήριο δεν αποφάσισε να συνεχιστεί το έργο κατασκευής της δομής  και δεν έχει αποφανθεί για την νομιμότητά αυτής. Η απόφαση αυτή θα ληφθεί στην τελική εκδίκαση.

Ο Πρόεδρος της Κοινότητας Κώμης κος Χρήστος Τσιβγούλης μιλώντας στο Lesvosnews.net αναφέρει: 

"Η πρόσφατη απόφαση ήταν μια μεγάλη νίκη στον αγώνα για την προστασία του δασικού πλούτου της Λέσβου για δυο βασικούς λόγους.

Πρώτον επειδή δεν θα επιτρέψει την λειτουργία της δομής μέχρι την οριστική εκδίκαση της υπόθεσης γεγονός που εκτιμώ ότι θα εκθέσει τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου στην ΕΕ  για την  απαράδεκτη και ερασιτεχνική  επιλογή της συγκεκριμένης τοποθεσίας.

Δεύτερον επειδή η συγκεκριμένη απόφαση ανοίγει τον δρόμο για την οριστική  ακύρωση της λειτουργίας της δομής για προφανείς περιβαλλοντικούς λόγους.

Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η μεγάλη απειλή για το δασικό οικοσύστημα της Λέσβου είναι βασικά η λειτουργία της δομής αλλά και η κατασκευή των οδών πρόσβασης και των δικτύων σύνδεσης αυτής.

Έχω πίστη στους Έλληνες δικαστές και στην ευαισθησία τους όσο αφορά την προστασία του περιβάλλοντος της πατρίδας μας.

Η στάση του ΣΤΕ στο ζήτημα φαίνεται καθαρά από την επισήμανση του  ότι η οικονομική ζημιά του δημοσίου από την ακύρωση της κατασκευής της δομής δεν αποτελεί λόγω μη ακυρώσεως αυτής. Αυτή η επισήμανση  εκτιμώ ότι θα αποτελέσει οδηγό για την τελική εκδίκαση."

Διαβάστε περισσότερα >>>

Related

Ανθρωπιστική Διακυβέρνηση
/
Πρόσφυγες και Μετανάστες
/
Πρόσφυγες και Μετανάστες
/