Ναυάγιο: Σοκάρουν βίντεο μέσα από το σαπιοκάραβο όπου επέβαιναν οι μετανάστες – Στοιβαγμένοι, χωρίς νερό και φαγητό

FacebookTwitterE-mailPrint

Ναυάγιο: Σοκάρουν βίντεο μέσα από το σαπιοκάραβο όπου επέβαιναν οι μετανάστες – Στοιβαγμένοι, χωρίς νερό και φαγητό

View Original

ertnews.gr | 17 Ιουνίου 2023

Ναυάγιο: Σοκάρουν βίντεο μέσα από το σαπιοκάραβο όπου επέβαιναν οι μετανάστες – Στοιβαγμένοι, χωρίς νερό και φαγητό

«Επαναλαμβάνω ότι τα ονόματα που μου δώσατε μέχρι τώρα δεν είναι στη λίστα των επιζώντων. Συνεχίζουμε τη διαδικασία με το dna με γονείς, αδέρφια ή παιδιά των ανθρώπων που ψάχνετε», ανακοινώνουν στους συγγενείς των αγνοουμένων που περιμένουν με αγωνία στην Καλαμάτα ένα νέο για τους δικούς τους ανθρώπους. Παράλληλα βίντεο μέσα στο πλοίο όπου επέβαιναν οι μετανάστες, προκαλεί θλίψη.

Το μαρτύριό των συγγενών των αγνοουμένων του ναυαγίου είναι ατελείωτο. Οι περισσότεροι από αυτούς έχουν διανύσει χιλιάδες χλμ για να μάθουν ότι οι συγγενείς τους δεν περιλαμβάνονται στη λίστα των επιζώντων από το τραγικό ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου. Το μόνο που τους απομένει τώρα είναι η λήψη dna, μήπως και οι αγνοούμενοί τους είναι μεταξύ των 78 νεκρών

Ο Μοχάμεντ Αμι είναι αδερφός και συγγενής κάποιων αγνοουμένων. Τα λόγια βγαίνουν μετά βίας από τα χείλη του. Έχει μόλις δώσει δείγμα dna για τον αγνοούμενο αδερφό του. «Ψάχνουμε γι’ αυτούς τους 3 ανθρώπους. Αν κάποιος τους έχει δει ή κάποιος γνωρίζει που είναι, θα ήθελα να ξέρω», λέει γεμάτος αγωνία.

Οι γονείς των νέων που αγνοούνται, από Συρία, Αίγυπτο και Πακιστάν, δείχνουν κλαίγοντας τις φωτογραφίες των γιων τους.

«Αν ο γιος μου είχε δουλειά δε θα σκεφτόταν ποτέ να φύγει. Αν υπήρχε ηρεμία, μια καλή ζωή, δε θα έφευγε από εδώ», εξηγεί πατέρας Σύρου αγνοούμενου. 

Φρίκη στο σαπιοκάραβο

Σε βίντεο που κυκλοφόρησε από το σαπιοκάραβο όπου επέβαιναν οι μετανάστες, οι εικόνες σοκάρουν. Στοιβαγμένοι εκατοντάδες άνθρωποι, χωρίς φαγητό και νερό, χωράνε οριακά επάνω στο πλοίο. Οι μετανάστες, κάθονται ασφυκτικά ο ένας δίπλα στον άλλον, με τον ήλιο να καίει. Πολλοί κάνουν με τα χέρια τους το σήμα της νίκης, λίγο πριν το πλοίο βυθιστεί.

Στο «κάδρο» ακόμα 9 ύποπτοι

Ούτε 24 ώρες δεν πέρασαν 5 διασωθέντες στο ΚΥΤ της Μαλακάσας. Επέστρεψαν στο Λιμεναρχείο Καλαμάτας για να δώσουν εξηγήσεις ως ύποπτοι, για το ρόλο τους στο πολύνεκρο ναυάγιο. Ακόμη θα προσαχθούν αύριο.

Το πρωί πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο Καλαμάτας ο κατηγορούμενος διακινητής και θα απολογηθεί στον ανακριτή μαζί με τους υπόλοιπους 8 τη Δευτέρα

Στη δομή της Μαλακάσας φίλοι και συγγενείς των επιζώντων ναυαγών σπεύδουν να τους συναντήσουν. Άλλοι ψάχνουν αγνοούμενους. Κλιμάκια του Υπουργείου Μετανάστευσης έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία ταυτοποίησης και καταγραφής των μεταναστών, αλλά και των αιτήσεων ασύλου αυτών. 

Ο Γενικός Γραμματέας του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού, επαίνεσε  τις προσπάθειες των ελληνικών αρχών.

«Επαινώ τις προσπάθειες των ελληνικών αρχών και των ομάδων που συμμετέχουν στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης, σώζοντας πολλές ζωές. Είναι σημαντικό για εμάς να αναγνωρίσουμε τις αξιέπαινες προσπάθειες της ακτοφυλακής, του ναυτικού, των υπηρεσιών έρευνας και διάσωσης και άλλων σκαφών που συνεχίζουν να διασώζουν όσους βρίσκονται σε κίνδυνο στη θάλασσα, ενεργώντας με το καλύτερο πνεύμα και παράδοση στη ναυτιλία», δήλωσε ο Kitack Lim Γενικός Γραμματέας του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού IMO.

Στο κτίριο «Κεράνης» του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, στη λεωφόρο Θηβών, έχει συσταθεί κλιμάκιο που παρέχει βοήθεια στην αναγνώριση των θυμάτων του ναυαγίου.

Διαβάστε περισσότερα >>>

Related

Ανθρωπιστική Διακυβέρνηση
/
Ανθρωπιστική Διακυβέρνηση
/