Χωρίς ελαφρυντικά οι ένοχοι για το «πογκρόμ» στην Πλατεία Σαπφούς

FacebookTwitterE-mailPrint

Χωρίς ελαφρυντικά οι ένοχοι για το «πογκρόμ» στην Πλατεία Σαπφούς

View Original

stonisi.gr | 9 Ιουλίου 2024

Συντάκτρια: Ανθή Παζιάνου

Χωρίς ελαφρυντικά οι ένοχοι για το «πογκρόμ» στην Πλατεία Σαπφούς

Με πρόταση εισαγγελέα και απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Μυτιλήνης το μεσημέρι της Τρίτης 9 Ιουλίου κρίθηκαν ένοχοι οι περισσότεροι από τους 26 κατηγορούμενους για το καταγγελθέν πογκρόμ στην πλατεία Σαπφούς τον Απρίλιο του 2018. Μάλιστα το δικαστήριο δεν αναγνώρισε ελαφρυντικά για τα αδικήματα της διατάραξης ειρήνης, επικίνδυνης σωματικής βλάβης και τα ρατσιστικά κίνητρα. 

Ας σημειωθεί ότι για πρώτη φορά στα δικαστήρια της Μυτιλήνης αναγνωρίζονται τα ρατσιστικά κίνητρα.

Το τέλος του πολυήμερου δικαστηρίου που αφορούσε το πογκρόμ που έγινε κατά προσφύγων και μεταναστών τον Απρίλιο του 2018 στην πλατεία Σαπφούς στη Μυτιλήνη σήμανε το μεσημέρι της Τρίτης 9 Ιουλίου η πρόεδρος του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Μυτιλήνης ανακοινώνοντας απόφαση και ποινές.
Με 7 θύματα να ζητούν δικαίωση, 26 άτομα κατηγορήθηκαν για μια σειρά αδικήματα, με την υπόθεση να εκδικάζεται έξι χρόνια μετά. Ας σημειωθεί ότι η πρώτη από τους 26 απεβίωσε στο μεταξύ, ώστε να παύεται η οποιαδήποτε δίωξη. Πέντε απαλλάχτηκαν από όλες τις κατηγορίες, ενώ 17 από τους 26 κρίθηκαν ένοχοι για διατάραξη κοινής ειρήνης με ποινή φυλάκισης ενός έτους, πλην ενός λόγω νεαρού της ηλικίας.
Με σύμφωνη πρόταση εισαγγελέα δεν αναγνωρίστηκε κανένα ελαφρυντικό.
Σκληρός πυρήνας των κατηγορουμένων που κρίθηκαν ένοχοι σε πρώτο βαθμό είναι τέσσερα άτομα για απόπειρα επικίνδυνης σωματικής βλάβης με ρατσιστικά χαρακτηριστικά. Δύο εξ αυτών έλαβαν ποινή 5 ετών και 9 μηνών και οι υπόλοιποι δύο από έξι χρόνια.
Οι ποινές είναι με τριετή αναστολή και εξαγοράσιμες με 5 ευρώ την ημέρα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες οι κατηγορούμενοι θα ασκήσουν έφεση.
Για το βράδυ εκείνο, όπου είχε προηγηθεί η καθιερωμένη κυριακάτικη υποστολή της σημαίας, αλλά και διαδικτυακό κάλεσμα από την «Πατριωτική Κίνηση Μυτιλήνης» ακούστηκαν πολλά κατά την ακροαματική διαδικασία, και μάλιστα κάποια πρωτόγνωρα που δεν αποδεικνύονταν και δεν έπεισαν τους δικαστές: όπως ότι οι πρόσφυγες που βρίσκονταν στην πλατεία Σαπφούς χλεύασαν την ελληνική σημαία κατεβάζοντας το παντελόνι τους. Αν και αυτό ακούστηκε στις αγορεύσεις και από έναν μάρτυρα, δεν εντοπίζεται σε κανένα ντοκουμέντο βιντεοληπτικό ή δημοσίευμα εκείνης της εποχής.
Από την άλλη, η πλειονότητα των κατηγορουμένων δια των συνηγόρων τους δεν φάνηκαν μετανιωμένοι για τα επεισόδια, αρνούμενοι ή μη ότι τα προκάλεσαν, αλλά τα δικαιολόγησαν, επικαλούμενοι τη «χλεύη» και την «ασέβεια» των αιτούντων άσυλο ως προς τον τόπο που τους φιλοξενούσε, κάνοντας λόγο ακόμα και για «κατάλυση» της δημοκρατίας και «ρατσισμό» κατά των ντόπιων από τις αρχές. Οι συνήγοροι υπεράσπισης ήταν ο Δημήτρης Καλλίας, ο Στρατής Ηλιογραμμένος, ο Ταξιάρχης Κουφέλος, η Μαριλού Χατζηκομνηνού, ο Παράσχος Σαμαράς και ο Παναγιώτης Καρκούλας εξ Αθηνών.

Διαβάστε περισσότερα >>>

Related

Πρόσφυγες και Μετανάστες
/
Πρόσφυγες και Μετανάστες
/
Ανθρωπιστική Διακυβέρνηση
/