Προβολή-εκδήλωση: Oι 35 είναι αθώοι, οι 35 δεν είναι μόνοι

FacebookTwitterE-mailPrint

Προβολή-εκδήλωση: Oι 35 είναι αθώοι, οι 35 δεν είναι μόνοι

View Original
Λέξεις-κλειδιά

Την Πέμπτη 19/4, στις 7 μ.μ. στον κοινωνικό χώρο Αντίβαρο από τους Αλληλέγγυους Χίου: Προβολή ντοκιμαντέρ και συζήτηση για την υπόθεση των 35 προσφύγων της Μόριας που δικάζονται στη Χίο την Παρασκευή.

Όπως τονίζουν στην πρόσκληση-ανακοίνωση οι Αλληλέγγυοι Χίου:

«Μια πολύ σημαντική υπόθεση θα ξεκινήσει να εκδικάζεται στη Χίο την Παρασκευή. Αφορά 35 πρόσφυγες και μετανάστες, κυρίως αφρικανικής καταγωγής, που συνελήφθησαν στις 18 Ιουλίου 2017 στον απέραντο και απάνθρωπο καταυλισμό της Μόριας στη Λέσβο, ύστερα από μια ειρηνική διαδήλωση για τις απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης που διαλύθηκε βίαια από την αστυνομία με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν μεγάλης έκτασης συγκρούσεις.

Οι περισσότεροι από τους 35 δεν βρίσκονταν καν στο χώρο των επεισοδίων, συνελήφθησαν δε με άσκηση υπέρμετρης βίας και με κυριότερο κριτήριο το χρώμα της επιδερμίδας τους. Τριάντα εξ αυτών κρατούνται εδώ και 9 μήνες στις φυλακές, αντιμετωπίζοντας πανομοιότυπες κατηγορίες που μπορεί να καταλήξουν σε πολυετή φυλάκιση ή και απέλαση. Η επιλογή των αρχών για διεξαγωγή της δίκης τους στη Χίο, προκαλεί επιπλέον υπέρμετρα εμπόδια στην υπεράσπισή τους, την νομική υποστήριξή τους και την παρουσία κρίσιμων μαρτύρων.

Απέναντι σε αυτή την κυνική επίδειξη ισχύος προς ανθρώπους που ήδη έχουν ταλαιπωρηθεί αφάνταστα στο προσφυγικό τους ταξίδι, είναι αναγκαία η έκφραση της αλληλεγγύης μας και η έμπρακτη στήριξή τους.

Την Πέμπτη 19/4 στις 7 μ.μ., μια μέρα πριν την έναρξη της δίκης, οι Αλληλέγγυοι Χίου καλούν σε ενημερωτική εκδήλωση – συζήτηση στον Κοινωνικό Χώρο Αντίβαρο που ξεκίνησε τη λειτουργία του στην οδό Καλοπλύτου 44.

Θα προβληθεί 30λεπτο ντοκιμαντέρ για τα γεγονότα της 18/7, με μαρτυρίες και μερικών εκ των 35 συλληφθέντων, ενώ για την υπόθεση θα μιλήσει αμέσως μετά δικηγόρος που ασχολείται με την υπόθεση.

Την Παρασκευή 20/4 δίνουμε αυτονόητα το παρών στο δικαστήριο, απέναντι στη στοχοποίηση ανθρώπων με βάση το χρώμα τους, απέναντι στην ποινικοποίηση του δικαιώματος στη διαμαρτυρία. Γιατί οι 35 είναι αθώοι, γιατί οι 35 δεν είναι μόνοι!»

Related