Μνημόνιο συνεργασίας Πανεπιστημίου Αιγαίου και Ύπατης Αρμοστείας

FacebookTwitterE-mailPrint

Μνημόνιο συνεργασίας Πανεπιστημίου Αιγαίου και Ύπατης Αρμοστείας

View Original

stonisi.gr | 19 Νοεμβρίου 2022

Μνημόνιο συνεργασίας Πανεπιστημίου Αιγαίου και Ύπατης Αρμοστείας

Την Τετάρτη, 16 Νοεμβρίου 2022, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) στην Ελλάδα και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας για την προώθηση της ένταξης και της κοινωνικοοικονομικής ενσωμάτωσης των προσφύγων, καθώς και για την υποστήριξη της κοινωνικής συνοχής και της ειρηνικής συμβίωσης μεταξύ της προσφυγικής και της τοπικής κοινότητας.

Η συνεργασία θα επικεντρωθεί στην υλοποίηση κοινών δράσεων στους τομείς της εκπαίδευσης, της έρευνας, της εύρεσης βιώσιμων λύσεων για τους πρόσφυγες που αποσκοπούν στην βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους, της προώθησης της αυτονομίας τους, αλλά και την πρόσβαση σε κοινωνικά, οικονομικά και νομικά δικαιώματα.

Η Maria Clara Martin, Αντιπρόσωπος της Υ.Α. του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα δήλωσε «Είμαστε ενθουσιασμένοι με την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Η συνεργασία με την ακαδημαϊκή κοινότητα είναι απαραίτητη, διότι καταγράφουν όλο το έργο που πραγματοποιείται στο χώρο του προσφυγικού και διεξάγουν πολύτιμη έρευνα. Μαζί μπορούμε να προσφέρουμε στους πρόσφυγες τη δυνατότητα να αξιοποιούν παραγωγικά το χρόνο που περνούν στα νησιά και να διεκδικήσουν μια καριέρα στον ακαδημαϊκό χώρο, στην πληροφορική ή σε οποιοδήποτε άλλο τομέα επιθυμούν».

Η Πρυτάνισσα του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Καθηγήτρια Χρυσή Βιτσιλάκη τόνισε ότι η ΥΑ παράγει αξιοθαύμαστο και κρίσιμης σημασίας έργο για τους πρόσφυγες. «Είναι πολύ σημαντικό το ότι η Υ.Α. βρίσκεται στα παράκτια σύνορα της Ελλάδας, κάτι που μας δίνει την ευκαιρία να συνεργαστούμε προς όφελος όλων όσων έχουν ανάγκη. Όταν οι πρώτοι πρόσφυγες άρχισαν να φτάνουν στις ακτές της Λέσβου το 2015, οι φοιτητές/τριες και το προσωπικό του Πανεπιστημίου Αιγαίου αυθόρμητα προσέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια. Έκτοτε, σημαντικό και πολύπλευρο επιστημονικό και ερευνητικό έργο παράγεται από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το οποίο σε συνεργασία με εθνικούς και διεθνείς φορείς και Δίκτυα, όπως το “Inspire Europe” και “Scholars at Risk”, προωθεί και στηρίζει κάθε προσπάθεια υποστήριξης ανθρώπων που αναγκάστηκαν να ξεριζωθούν για να εξασφαλίσουν ένα καλύτερο μέλλον για αυτούς/ές και τις οικογένειές τους. Με δεδομένο ότι οι πρόσφυγες γυναίκες και άντρες που φτάνουν εδώ είναι γεμάτοι δυνατότητες, είναι υποχρέωσή μας να τους προσφέρουμε δράσεις και εργαλεία που θα τους στηρίξουν στην καθημερινότητά τους, καθώς και στο μέλλον τους».

Διαβάστε περισσότερα >>>

Related

Ανθρωπιστική Διακυβέρνηση
/
Πρόσφυγες και Μετανάστες
/
Πρόσφυγες και Μετανάστες
/