Η Ε.Ε. ανήσυχη για την κατάσταση στα νησιά

FacebookTwitterE-mailPrint

Η Ε.Ε. ανήσυχη για την κατάσταση στα νησιά

View Original
Λέξεις-κλειδιά

Η Κομισιόν ζητά άμεση μεταρρύθμιση για το άσυλο, ασκώντας κριτική στις αργές διαδικασίες

«Ο χρόνος πιέζει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά γρήγορη μεταρρύθμιση του συστήματος ασύλου», γράφει η Süddeutsche Zeitung τονίζοντας ότι η Κομισιόν πιέζει τα κράτη-μέλη για την εξεύρεση συμβιβασμού στο θέμα της μεταρρύθμισης του συστήματος ασύλου.

«Δεν υπάρχει σε καμία περίπτωση χρόνος για χάσιμο», δήλωσε ο Επίτροπος Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δ. Αβραμόπουλος, την Τετάρτη στις Βρυξέλλες, όπου παρουσίασε στοιχεία για την μετανάστευση στην ΕΕ. Η κατάσταση είναι πάλι «ασταθής».

Πρόσφατα πολλαπλασιάστηκε ο αριθμός των μεταναστών που καταφθάνουν στα ελληνικά νησιά και την ηπειρωτική χώρα. Από την αρχή του έτους μέχρι τις 6 Μαΐου καταγράφηκε η είσοδος 15.450 ανθρώπων. Ο αριθμός των μεταναστών που φθάνουν οδικώς έχει εννεαπλασιαστεί σε σύγκριση με πέρυσι. Επιπρόσθετα, καταφθάνουν περισσότεροι μετανάστες στα κράτη των Δυτικών Βαλκανίων, Αλβανία, Μαυροβούνιο και Βοσνία - Ερζεγοβίνη. Το ίδιο χρονικό διάστημα κατέφθασαν στην Ισπανία 6.623 μετανάστες, αριθμός αυξημένος κατά 1/5 από την περίοδο Ιανουαρίου - Απριλίου 2017. Μόνο στην κεντρική διαδρομή της Μεσογείου από τη Λιβύη προς την Ιταλία υπήρξε μείωση.

Εμπόδια για την επαναπροώθηση

Η Κομισιόν έδειξε ιδιαίτερα ανήσυχη για την κατάσταση στα ελληνικά νησιά. Άσκησε κριτική στις αργές διαδικασίες ασύλου, οι οποίες εμποδίζουν την επαναπροώθηση προς την Τουρκία, όσων οι αιτήσεις ασύλου απορρίπτονται, σύμφωνα με τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας. Η επαναπροώθηση είναι μέρος της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας και αυτό σημαίνει πρακτικά πως η ΕΕ δίνει χρήματα στην Τουρκία για την περίθαλψη των προσφύγων. Η δεύτερη δόση των τριών δισεκατομμυρίων ευρώ μόλις καταβλήθηκε στην Τουρκία, δήλωσε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος. Για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των αιτούντων ασύλου στα ελληνικά νησιά, η ΕΕ θέλει τώρα να στηρίξει την Ελλάδα, όπως ειπώθηκε.

Η Κομισιόν ζήτησε ακόμη μεγαλύτερες προσπάθειες από τα κράτη-μέλη στο θέμα των επαναπροωθήσεων. Είναι γεγονός ότι οι επαναπροωθήσεις στην Τουρκία δεν έχουν προχωρήσει μέχρι σήμερα, αφού οι αριθμοί τους παραμένουν πολύ χαμηλοί, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι το σκέλος αυτό της συμφωνίας υπολειτουργεί  και σίγουρα δεν υλοποιείται στο βαθμό που θα περίμενε κανείς, δεδομένου ότι ένας πολύ μεγάλος αριθμός των αιτούντων ασύλου δεν έχει προσφυγικό προφίλ και ως εκ τούτου δεν δικαιούται ασύλου, αλλά επαναπροώθηση πίσω στην Τουρκία, κάτι άλλωστε που θα δώσει και μήνυμα σε όσους προσδοκούν από απέναντι να περάσουν στα νησιά μας, ότι οι παράνομοι μετανάστες δεν θα έχουν τύχη ερχόμενοι στην Ελλάδα για να πάρουν άσυλο. Μόνο το 1/3 των σχετικών εντολών εξετελέσθησαν το 2017. Η Κομισιόν θέλει τώρα η Eurostat να συγκεντρώνει σε μικρότερο χρονικό διάστημα στοιχεία από τα κράτη-μέλη.

Νέο πρόγραμμα για μετεγκαταστάσεις

Ο Επίτροπος Αβραμόπουλος έκανε έκκληση για υποδοχή περισσότερων μεταναστών από τη Β. Αφρική στο πλαίσιο του νέου προγράμματος μετεγκατάστασης. Συνολικά, τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. προσφέρουν 50.000 θέσεις, από τις οποίες 10.000 η Γερμανία. Σύμφωνα με τη βούληση του Ευρωπαίου Επιτρόπου θα πρέπει τα κράτη-μέλη να έχουν υποδεχθεί 25.000 μετανάστες μέχρι τον προσεχή Οκτώβριο.

Related

Πρόσφυγες και Μετανάστες
/
Ανθρωπιστική Διακυβέρνηση
/