Ενημερωτικό Δελτίο Παρατηρητηρίου: Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τον τερματισμό του γεωγραφικού περιορισμού και η επαναφορά του από την Υπηρεσία Ασύλου

FacebookTwitterE-mailPrint

Ενημερωτικό Δελτίο Παρατηρητηρίου: Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τον τερματισμό του γεωγραφικού περιορισμού και η επαναφορά του από την Υπηρεσία Ασύλου

View Original

Κατά τη διάρκεια των προηγούμενων ημερών πάρθηκε απόφαση από το Συμβούλιο της Επικρατείας για την τερματισμό του γεωγραφικού περιορισμού των αιτούντων άσυλο στα νησιά, που είχε επιβληθεί με απόφαση της Υπηρεσίας Ασύλου. Ο περιορισμός ήταν ένα αποτέλεσμα της συμφωνίας μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας, όμως δεν ήταν νομος του κράτους αλλά μια απόφαση της Υπηρεσίας Ασύλου. Ο περιορισμός των αιτούντων άσυλο στα νησία είχε ως αποτέλεσμα τον υπερπληθυσμό των καταυλισμών και προκάλεσε και προκαλεί τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών. Ενώ η ελευθερη μετακίνηση στη χώρα είναι ένα αίτημα τόσο των ίδιων των αιτούντων άσυλο, όσο και των τοπικών κοινωνιών, το οποίο και οι δύο πλευρές διεκδικούν, η κυβέρνηση και η Υπηρεσία Ασύλου επαναφέρουν τον περιορισμό.

Διαβάστε παρακάτω μια συλλογή άρθρων και τεκμηρίων στα Ελληνικά και Αγγλικά για το ζήτημα:

Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας:

New refugees in Greece can move freely, says court  | ekathimerini.gr | 17 Apr. 2018

New refugee and migrant arrivals in Greece will soon be able to move around the country freely without being restricted to the islands of the eastern Aegean where they arrive from neighboring Turkey, according to a Council of State ruling that emerged on Tuesday and upends a 2016 decision by the Greek asylum service that forced them to remain in so-called hotspots until their asylum application was processed.

According to the leaked ruling by the country’s highest administrative court, there are no reasons of public interest or migration policy to justify their geographical restriction to the islands of Lesvos, Chios, Samos, Leros, Kos and Rhodes.

Read the rest of the article >>>

Νέα δεδομένα για τους πρόσφυγες με απόφαση του ΣτΕ | Καθημερινή | 17 Απρ. 2018

Σημαντικές συνέπειες και νέα δεδομένα στη διακίνηση και την παραμονή των προσφύγων στη χώρα μας δημιουργεί απόφαση που εξέδωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας, σχετικά με τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στα νησιά Λέσβος, Σάμος, Χίος, Λέρος, Ρόδος και Κω, οι οποίοι διαμένουν εκεί σε καθεστώς περιορισμένης κυκλοφορίας, δηλαδή με την υποχρέωση να μένουν στα ειδικά κέντρα τα λεγόμενα Hot Spot.

Σύμφωνα με την απόφαση, που εκδόθηκε από το Δ Τμήμα του ανωτάτου δικαστηρίου με πρόεδρο τον αντιπρόεδρο Χρήστο Ράμμο, ο οποίος μειοψήφησε, η απόφαση της διευθύντριας ασύλου που έχει ληφθεί από το 2016 και επέβαλε  τους περιορισμούς στην κυκλοφορία των προσφύγων στα παραπάνω νησιά θα συνεχίσει να ισχύει μόνον για όσους ήδη διαμένουν στα νησιά αυτά.

Διαβάστε το υπόλοιπο άρθρο >>>

Η απόφαση για την επαναφορά του περιορισμού:

Greece: Government Defies Court on Asylum Seekers | HRW | 25 Apr. 2018

Reinstates Containment Policy That Keeps People Trapped on Islands. The Greek government’s move on April 20, 2018, overturning a binding court ruling ordering it to end its abusive policy of trapping asylum seekers on Greece’s islands raises rule of law concerns, 21 human rights and humanitarian organizations said today. Rather than carrying out the April 17 ruling by the Council of State, the country’s highest administrative court, the government issued an administrative decision reinstating the policy, known as the “containment policy.” It also introduced a bill on April 19 to clear the way to restore the policy in Greek law. Parliament members should oppose such changes and press the government to respect the ruling.

Read the rest of the report by Human Rights Watch >>>

Παρακάμπτουν άρον άρον την άρση γεωγραφικού περιορισμού |  Εφημερίδα των Συντακτών | 23 Απρ. 2018

Γρήγορα γρήγορα, δύο μέρες αφού έγινε γνωστή την Τρίτη η απόφαση του ΣτΕ που καταργούσε εφεξής την απόφαση της υπηρεσίας Ασύλου η οποία επέβαλε τον γεωγραφικό περιορισμό στα νησιά όσων ζητούν άσυλο, το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής αποφάσισε να επιβάλει ξανά γεωγραφικό περιορισμό και έστειλε σχετικό έγγραφο στον νέο διευθυντή της υπηρεσίας Ασύλου, ο οποίος είχε διοριστεί μόλις την προηγουμένη.

Ο νέος διευθυντής της υπηρεσίας Μάρκος Καρραβίας, πριν καλά καλά προλάβει να αναλάβει επισήμως καθήκοντα, εξέδωσε νέα απόφαση, που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή στο τελευταίο τεύχος της Εφημερίδας της Κυβέρνησης, επικαλούμενη μεταξύ άλλων το έγγραφο του υπουργού.

Διαβάστε το υπόλοιπο άρθρο >>>

Ελλάδα: Η Κυβέρνηση αψηφά το ΣτΕ αναφορικά με τους Αιτούντες Άσυλο | Κάριτας Ελλάς | 25 Απρ. 2018

Επαναφέρει την πολιτική γεωγραφικού περιορισμού που εγκλωβίζει ανθρώπους στα νησιά

Η κίνηση της ελληνικής κυβέρνησης να ανατρέψει τη δεσμευτική απόφαση του δικαστηρίου για τον τερματισμό της καταχρηστικής πολιτικής εγκλωβισμού των αιτούντων άσυλο στα ελληνικά νησιά εγείρει προβληματισμούς αναφορικά με το κράτος δικαίου, ανέφεραν σήμερα, 25 Απριλίου 2018, 21 οργανώσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων, καθώς και ανθρωπιστικές οργανώσεις, μεταξύ αυτών και η Κάριτας Ελλάς.

Αντί να εκτελέσει την απόφαση της 17ης Απριλίου του Συμβουλίου της Επικρατείας, του ανώτατου διοικητικού δικαστηρίου της χώρας, η κυβέρνηση εξέδωσε διοικητική απόφαση που επαναφέρει την πολιτική – γνωστή ως «πολιτική γεωγραφικού περιορισμού». Επίσης, στις 19 Απριλίου εισήγαγε νομοσχέδιο προκειμένου να προλειάνει το έδαφος για την επαναφορά της εν λόγω πολιτικής στο ελληνικό δίκαιο. Οι βουλευτές πρέπει να αντιταχθούν σε αυτές τις αλλαγές και να ασκήσουν πίεση προς την κυβέρνηση ώστε να σεβαστεί την απόφαση.

Διαβάστε την υπόλοιπη ανακοίνωση  >>>

21 οργανώσεις καταδικάζουν την κίνηση της κυβέρνησης να ανατρέψει την απόφαση για τερματισμό της πολιτικής εγκλωβισμού | Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες |

Διαβάστε το δελτίο Τύπου που συνυπογράφουν, μεταξύ άλλων, το Eλληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ) και τα δίκτυα ECRE και ΕuroMed Rights, των οποίων το ΕΣΠ είναι μέλος.

21 rights organizations condemn the government's attempt to overturn the court decision ending the containment policy | Greek Council for Refugees | 

Please read here the press release which is signed, among others, by the Greek Council for Refugees (GCR) and ECRE and EuroMed Rights, in which GCR participates as member.

ΣτΕ 805/2018: Γεωγραφικός περιορισμός αιτούντων διεθνή προστασία στα νησιά​ | Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας | Immigration.gr 

Επειδή, με την αίτηση αυτή ζητείται η ακύρωση της οικ. 10464/31-5-2017 αποφάσεως της Διευθύντριας της Υπηρεσίας Ασύλου «Περιορισμός κυκλοφορίας αιτούντων διεθνή προστασία» (Β΄ 1977/7-6-2017), η οποία έχει το ακόλουθο περιεχόμενο: «1. Στα δελτία αιτούντων διεθνή προστασία, τα οποία χορηγούνται από τις Περιφερειακές Υπηρεσίες Λέσβου, Ρόδου, Σάμου, Κω, Λέρου και Χίου και αφορούν αιτούντες οι οποίοι εισήλθαν στην ελληνική επικράτεια μετά τις 20 Μαρτίου 2016 επιβάλλεται περιορισμός κυκλοφορίας των αιτούντων στα νησιά Λέσβο, Ρόδο, Σάμο, Κω, Λέρο και Χίο αντίστοιχα. Ο ως άνω περιορισμός δεν επιβάλλεται ή αίρεται όταν παραπεμφθεί η εξέταση της υπόθεσης σε περιφερειακή υπηρεσία της Υπηρεσίας Ασύλου της ηπειρωτικής Ελλάδας. 2. Με την παρούσα απόφαση καταργείται κάθε γενική ή ειδική διάταξη που αντίκειται στις διατάξεις της παρούσας ή ρυθμίζει διαφορετικά τα θέματα που αποτελούν αντικείμενό της».

3. Επειδή, με έννομο συμφέρον ασκεί την κρινόμενη αίτηση το αιτούν σωματείο, το οποίο, σύμφωνα με το άρθρο 2 του καταστατικού του έχει ως σκοπό την «ανάπτυξη δραστηριότητας υπέρ των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο».

[…] 10. Επειδή, κατά την έννοια της ανωτέρω διατάξεως του άρθρου 41 παρ. 1 περ. γγ) του ν. 4375/2016, προκειμένου να επιβληθεί περιορισμός της κυκλοφορίας των αιτούντων διεθνή προστασία σε τμήμα της ελληνικής επικράτειας, ο οποίος, στη συνέχεια θα αναγράφεται στο ατομικό δελτίο του αιτούντος, προβλέπεται η έκδοση κανονιστικής αποφάσεως του Διευθυντή της Υπηρεσίας Ασύλου. Τούτο δε διότι η εκδιδόμενη κατ’ εξουσιοδότηση της διατάξεως αυτής απόφαση εφαρμόζεται επί αορίστου αριθμού προσώπων, ενώ με αυτήν επιβάλλεται, κατά γενικό τρόπο, περιορισμός της κυκλοφορίας των ανωτέρω προσώπων σε ειδικώς οριζόμενη περιοχή της Χώρας. Συνεπώς, η προσβαλλόμενη απόφαση, με την οποία επεβλήθη περιορισμός της κυκλοφορίας των αιτούντων διεθνή προστασία, οι οποίοι εισέρχονται στην ελληνική επικράτεια μετά τις 20 Μαρτίου 2016, στα νησιά Λέσβο, Ρόδο, Σάμο, Κω, Λέρο και Χίο, εκδοθείσα κατ’ επίκληση της προαναφερθείσης διατάξεως του άρθρου 41 παρ. 1 περ. γγ) του ν. 4375/2016, έχει κανονιστικό χαρακτήρα.

Διαβάστε την υπόλοιπη απόφαση >>>

Διαβάστε τη δημοσίευση στην Εφημερίδα τηε Κυβερνήσεως του διευθυντή της Υπηρεσίας Ασύλου για την επαναφορά του περιορισμού >>>

(ή κατεβάστε την ως συνημμένο στο στην κορυφή της παρούσας ανάρτησης)

Related

Ανθρωπιστική Διακυβέρνηση
/
Ανθρωπιστική Διακυβέρνηση
/