Ενημερωτικό Δελτίο Παρατηρητηρίου: Διαμαρτυρία στη Μυτιλήνη, Αφγανοί αιτούντες άσυλο απαιτούν να φύγουν από το κέντρο της Μόριας

FacebookTwitterE-mailPrint

Ενημερωτικό Δελτίο Παρατηρητηρίου: Διαμαρτυρία στη Μυτιλήνη, Αφγανοί αιτούντες άσυλο απαιτούν να φύγουν από το κέντρο της Μόριας

Από εχτές το βράδυ περίπου 150 οικογένειες και άντρες από το Αφγανιστάν, αιτούντες άσυλο που διαμένουν στο ΚΥΤ της Μόριας (κάποιοι/ες για πάνω από ένα χρόνο), έχουν ξεκινήσει διαμαρτυρία ζητώντας να φύγουν από το ΚΥΤ. Μετά την πρόσφατη αύξηση των αφίξεων στη Λέσβο, το ΚΥΤ της Μόριας βρίσκεται σε οριακό σημείο μη μπορώντας να καλύψει της ανάγκες του πληθυσμού που διαμένει εκεί, ο οποίος ξεπερνά κατά πολύ τη χωρητικότητα το κέντρου. Ο υπερπληθυσμός του κέντρου, αλλά και οι αυξημένη ψυχολογική πίεση και απογοήτευση των αιτούντων άσυλο, από τη μακροχρόνια παραμονή τους στο κέντρο, εν αναμονή της επεξεργασίας των αιτήσεών τους, προκαλεί συγκρούσεις μεταξύ διαφορετικών εθνικοτήτων και ιδιαίτερα μεταξύ των Σύριων και των Αφγανών.

«Εκρηκτική» η κατάσταση στη Μόρια || Lesvos News || 20 Οκτ. 2017

Και σε σκηνές που έχουν τοποθετηθεί στα χωράφια γύρω από τον καταυλισμό της Μόριας διαβούν εκατοντάδες άτομα μεταξύ των οποίων πάρα πολλές οικογένειες με μικρά παιδιά. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία 5.500 πρόσφυγες και μετανάστες διαμένουν στον καταυλισμό ενώ οι υποδομές μπορούν να καλύψουν μόνον 2.500 άτομα. Η κατάσταση είναι εκρηκτική όχι μόνο στη Μόρια αλλά και σε ολόκληρη τη Λέσβο όπου αυτή την στιγμή βρίσκονται εγκλωβισμένα περιμένοντας να συζητηθεί η αίτηση ασύλου που έχουν υποβάλλει, περισσότερα από 7,5 χιλιάδες άτομα, αριθμός ρεκόρ από την υπογραφή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωση - Τουρκίας το Μάρτιο του 2016, μέχρι σήμερα.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο >>>

«Καζάνι που βράζει» ο καταυλισμός στην Μόρια || ΑΠΕ-ΜΠΕ || 20 Οκτ. 2017

«Καζάνι που βράζει» είναι για μια ακόμα φορά ο καταυλισμός του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια. Σήμερα, ένας ακόμα Ιρακινός 55 ετών, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Μυτιλήνης όπου διαπιστώθηκε ο θάνατος του λόγω προϋπάρχοντος καρδιολογικού προβλήματος (κολπικής μαρμαρυγής). Όμως το γεγονός, έδωσε την αφορμή για μια ακόμα έκρηξη βίας μεταξύ των κοινοτήτων, που κάθε άλλο παρά ειρηνικά συνυπάρχουν στη Μόρια. Να σημειώσουμε ότι η βία είχε αρχίσει να εκδηλώνεται από χθες, με σποραδικές, βίαιες ενέργειες μεταξύ νέων, κυρίως, ανδρών.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο >>>

AYS Daily Digest 20/10/2017: High tension on Greek islands.. continues || Are You Syrious || 20 Οκτ. 2017

Refugees sleeping at the ports again // Protests on Lesvos and Chios // Volunteers needed on the islands // UNHCR failed refugees on trial // Almost 900 refugees reach Italy in 4 days // France speeding up deportations // Many on the streets in Paris // EU wants more money for borders // and more

Διαβάστε ολόκληρη την αναφορά >>>

---------------------

Εχτές ακόμα μία σύγκρουση μεταξύ ατόμων από αυτές τις δύο εθνικές ομάδες οδήγησε το απόγευμα μια ομάδα περίπου 150 ατόμων (συμπεριλαμβανομένων και οικογενειών) να βγουν μαζικά από το ΚΥΤ της Μόριας, διαμαρτυρόμενοι τόσο για τις συνθήκες διαβίωσης, όσο και για το γεγονός ότι, λόγω των συγκρούσεων το κέντρο δεν είναι ασφαλές για αυτούς και τις οικογένειές τους.

Η διαδήλωση των Αφγανών, οι οποίοι διανυκτέρευσαν χτες το βράδυ στο δρόμο έξω από το ΚΥΤ της Μόριας, αρνούμενοι να επιστρέψουν μέσα, συνεχίστηκε σήμερα όταν πραγματοποίησαν πορεία προς τη Μυτιλήνη με κατάληξη την πλατεία Σαπφούς, όπου σκοπεύουν να παραμείνουν.

 

Παρά τις προσπάθειες της αστυνομίας που παρακολουθεί τη διαμαρτυρία των Αφγανών στην πλατεία και του διοικητή του ΚΥΤ της Μόριας να μην παραμείνουν στην πλατεία, αρκετοί αιτούντες άσυλο από το Αφγανιστάν σκοπεύουν να περάσουν το σημερινό βράδυ εκεί αρνούμενοι να επιστρέψουν στο κέντρο της Μόριας. 

Οι φωτογραφίες που ακολουθούν είναι του Παρατηρητηρίου της Προσφυγικής και Μεταναστευτικής Κρίσης στο Αιγαίο:

Related

Πρόσφυγες και Μετανάστες
/
Πρόσφυγες και Μετανάστες
/
Κέντρα και Δομές
/