Ενημερωτικό Δελτίο Παρατηρητηρίου: Αντιπαραθέσεις μεταξύ Δήμου Λέσβου και Υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής με αφορμή τα νέα κοντέινερ για το ΚΥΤ της Μόριας

FacebookTwitterE-mailPrint

Ενημερωτικό Δελτίο Παρατηρητηρίου: Αντιπαραθέσεις μεταξύ Δήμου Λέσβου και Υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής με αφορμή τα νέα κοντέινερ για το ΚΥΤ της Μόριας

Ένταση έχει δημιουργηθεί την τελευταία εβδομάδα μεταξύ Δήμου Λέσβου και Κυβέρνησης-Υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής με αφορμή την άφιξη στο νησί νέων κοντέινερ για τη στέγαση προσφύγων και μεταναστών ενόψει του χειμώνα. Από τα τέλη Νοεμβρίου, στη διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Μυτιλήνη, ο Δήμαρχος Λέσβου διατείνεται πως δεν θα επιτρέψει την επέκταση των υφιστάμενων δομών στο νησί. Οπότε, αρχικά μπλόκαρε με οχήματα του δήμου τα πρώτα 8 κοντέινερ που έφτασαν στο εμπορικό λιμάνι το βράδυ το Σαββάτου 3 Δεκεμβρίου, λέγοντας πως ο δήμος δεν είχε ενημέρωση και πως δεν θα επιτρέψει τη δημιουργία νέας δομής στο νησί. Τελικά εκφορτώθηκαν και εγκαταστάθηκαν στο ΚΥΤ της Μόριας, αφού προορίζονταν για το χώρο των ασυνόδευτων ανηλίκων, ο οποίος είχε κορεστεί. Ωστόσο, το μπλοκάρισμα επαναλήφθηκε τη Δευτέρα 11 Δεκ. όταν έφτασαν στη Μυτιλήνη ακόμα 50 κοντέινερ (άλλα άρθρα αναφέρουν 55 ή και 65). Αυτή τη φορά η κινητοποίηση του δήμου ήταν πιο μεγάλη αφού στο λιμάνι βρέθηκαν τόσο ο ίδιος ο δήμαρχος και αντιδήμαρχοι, όσο και ο πρόεδρος της κοινότητας της Μόριας. Η νέα κινητοποίηση από την πλευρά του δήμου προκάλεσε τις αντιδράσεις του Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής και της Κυβέρνησης, που τόνισαν πως τα κοντέινερ προορίζονται για όσους διαμένουν σε σκηνές στο ΚΥΤ της Μόριας. Αποτέλεσμα ήταν να πραγματοποιηθεί η εκφόρτωση την Τρίτη 12 Δεκ.

Παρακάτω παραθέτουμε μια επιλογή άρθρων από τον τοπικό και εθνικό τύπο, που αναφέρονται στο ζήτημα των κοντέινερ, στη στάση του δήμου Λέσβου και στις σχέσεις του με την Κυβέρνηση:

Τεταμένη η κατάσταση στη Λέσβο -Ο δήμος προσπάθησε να «μπλοκάρει» τα νέα κοντέινερ για τη Μόρια | iefimerida.gr | 03 Δεκ. 2017

Τεταμένη είναι η κατάσταση στη Λέσβο, ενώ επίκειται η νέα κινητοποίηση την ερχόμενη Τρίτη, στην Αθήνα, για την κατάσταση με τους πρόσφυγες στο νησί.

Λέσβος: Mπλόκο στα κοντέινερ που έφτασαν για τους πρόσφυγες | unfollow | 03 Δεκ. 2017

Αυτοκίνητα του δήμου Μυτιλήνης απέκλεισαν τους οικίσκους που αφίχθησαν στο λιμάνι για τη στέγαση μεταναστών, οι οποίοι έφτασαν στον προορισμό τους μετά απο παρέμβαση Αστυνομίας και Λιμενικού

Λέσβος: Ο Δήμος προσπάθησε να αποκλείσει κοντέινερ για τη Μόρια | Το Βήμα | 03 Δεκ. 2017

Η πλήρης έλλειψη επικοινωνίας μεταξύ του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και του Δήμου Λέσβου, η κινητοποίηση της περασμένης εβδομάδας και αυτή που πρόκειται να ακολουθήσει την ερχόμενη Τρίτη στην Αθήνα, φαίνεται ότι δημιουργούν κλίμα έντασης. Αποκορύφωμα ήταν ο χθεσινός αποκλεισμός από αυτοκίνητα του δήμου οκτώ κοντέινερ που έφθασαν με εμπορικό πλοίο για τη στέγαση προσφύγων. (...) Το πρωί της Κυριακής, με την παρουσία στελεχών της Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος με επικεφαλής τον αστυνομικό διευθυντή Λέσβου και χωρίς να ερωτηθεί ο δήμος, μετακίνησαν τα αυτοκίνητα, με τα οποία είχαν αποκλεισθεί τα κοντέινερ και τα μετέφεραν στη Μόρια.

Αντίθετος ο δήμος Λέσβου στη δημιουργία νέων δομών φιλοξενίας | ΑΠΕ-ΜΠΕ | 04 Δεκ. 2017

Η πλήρης έλλειψη επικοινωνίας μεταξύ του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και του Δήμου Λέσβου, η κινητοποίηση της περασμένης εβδομάδας και αυτή που πρόκειται να ακολουθήσει την ερχόμενη Τρίτη στην Αθήνα, φαίνεται ότι δημιουργεί κλίμα έντασης.

Λέσβος: Για τα ασυνόδευτα ανήλικα προορίζονται τα κοντέινερ | ΕΡΤ | 04 Δεκ. 2017

Αναστάτωση προκάλεσε χθες το απόγευμα η αποβίβαση από το πλοίο Πελαγίτης στο εμπορικό λιμάνι Μυτιλήνης τεσσάρων οικίσκων-κοντέινερ, καθώς ο δήμος εκτίμησε οτι προορίζονται για τη δημιουργία νέων δομών για την στέγαση προσφύγων και με αυτοκίνητα του δήμου μπλόκαρε τη μετακίνησή τους.

Τα κοντέινερ της… οργής! | emrosnet.gr | 05 Δεκ. 2017

Μεγάλη αναστάτωση προκάλεσαν οικίσκοι- κοντέινερ που αποβιβάστηκαν το περασμένο Σάββατο από το πλοίο Πελαγίτης στο εμπορικό λιμάνι Μυτιλήνης. Ο δήμαρχος μέσω διαφόρων σεναρίων που κατέκλυσαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εκτίμησε ότι προορίζονται για τη δημιουργία νέων δομών για την στέγαση προσφύγων και με αυτοκίνητα του δήμου μπλόκαρε τη μετακίνησή τους. Μάλιστα με αιχμηρή ανακοίνωσή του ζητούσε να ενημερωθεί από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής αν σκοπεύει να δημιουργήσει νέα κέντρα στο νησί. Εν τέλει τα τέσσερα αυτά κοντέινερ προορίζονταν για το Κέντρο της Μόριας όπου και την Κυριακή το πρωί, παρουσία αστυνομίας, μεταφέρθηκαν στο χοτ σποτ.

Σε επιφυλακή οι νησιώτες σε Λέσβο και Χίο | Η Καθημερινή | 07 Δεκ. 2017

Πολεμικό κλίμα στα νησιά έχει προκαλέσει η απόφαση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής να προχωρήσει άμεσα και με κάθε τρόπο στην αναβάθμιση/επέκταση των hotspots (Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης ή ΚΥΤ) σε Λέσβο και Χίο. Ηδη, η πτώση της θερμοκρασίας έχει προκαλέσει περισσότερα προβλήματα στα ΚΥΤ, όπου παραμένουν εγκλωβισμένοι χιλιάδες άνθρωποι σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Κλιμάκιο των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» (ΓΧΣ) από την προηγούμενη εβδομάδα βρίσκεται έξω από τη Μόρια στη Λέσβο προκειμένου να βοηθήσει τον πληθυσμό σε συνεργασία με το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Και ξανά μπλοκάρισμα σε κοντέινερ | emprosnet.gr | 11 Δεκ. 2017

Συνεχίζεται η (το λιγότερο) προβληματική επικοινωνία μεταξύ Υπουργείου και των τοπικών αρχών για ότι αφορά στο προσφυγικό, εις βάρος των και προσφύγων και της τοπικής κοινωνίας

Η δημοτική αρχή της Μυτιλήνης δεν επέτρεψε την εκφόρτωση 50 οικίσκων για την Μόρια | ΑΠΕ-ΜΠΕ | 11 Δεκ. 2017

«Μπλόκο» της δημοτικής αρχής Μυτιλήνης σε φορτηγό πλοίο που μετέφερε στο εμπορικό λιμάνι της πόλης 50 οικίσκους για τον καταυλισμό προσφύγων και μεταναστών της Μόριας. Αμέσως μετά την άφιξη του πλοίου απορριμματοφόρα του δήμου απέκλεισαν την μπουκαπόρτα του πλοίου, ενώ λίγη ώρα αργότερα ο δήμαρχος με αντιδημάρχους και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου του νησιού μαζί με τον πρόεδρο της Κοινότητας της Μόριας και κατοίκους του χωριού, στάθηκαν μπροστά στο πλοίο απαγορεύοντας έτσι την εκφόρτωση των οικίσκων.

«Οι 50 οικίσκοι εστάλησαν προς αντικατάσταση σκηνών στον καταυλισμό της Μόριας» | ΑΠΕ-ΜΠΕ | 11 Δεκ. 2017

Προς αντικατάσταση σκηνών στο χοτ σποτ της Μόριας εστάλησαν στη Λέσβο οι 50 οικίσκοι. Αυτό επισημαίνει σε επιστολή προς τον δήμαρχο Λέσβου Σπύρο Γαληνό, ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, με αφορμή τον αποκλεισμό, από τη δημοτική αρχή και πολίτες, του πλοίου με τους 50 οικίσκους για τον καταυλισμό προσφύγων και μεταναστών της Μόριας. Νωρίτερα, ο κ. Φλαμπουράρης είχε επικοινωνήσει και τηλεφωνικά με τον κ. Γαληνό, προκειμένου να βρεθεί άμεσα λύση και είχε εξηγήσει τους λόγους της μεταφοράς των οικίσκων οι οποίοι προορίζονται -όπως τόνισε- μόνο για τη στέγαση αριθμού ατόμων που διαμένουν σε σκηνές. Όπως τονίστηκε οι οικίσκοι δεν αποτελούν νέα δομή.

Αλ.Φλαμπουράρης: Τα κοντέινερ που εστάλησαν στη Λέσβο δεν προορίζονται για νέα δομή | Η Αυγή | 11 Δεκ. 2017

Με επιστολή του προς τον δήμαρχο Λέσβου, ο υπουργός Επικρατείας τονίζει ότι τα κοντέινερ τα οποία εστάλησαν στο νησί προορίζονται για όσους πρόσφυγες και μετανάστες μένουν σε σκηνές και όχι για νέα δομή. Νωρίτερα, κάτοικοι εμπόδισαν στο λιμάνι να εκφορτωθούν τα κοντέινερ

Δυσαρέσκεια για το μπλοκάρισμα των οικίσκων με προορισμό τη Μόρια | Εφημερίδα των Συντακτών | 11 Δεκ. 2017

Βαδίζοντας στην «καρδιά» του χειμώνα, το θερμόμετρο της πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και του δήμου Λέσβου έχει ανέβει επικίνδυνα αποκτώντας χαρακτηριστικά ανοικτής σύγκρουσης. Η ανάγκη τοποθέτησης οικίσκων στη Μόρια δεν κατέστη δυνατή με χαμένους τους πρόσφυγες που αναγκάζονται να διαμένουν σε συνθήκες που δεν τους προφυλάσσει από τις καιρικές συνθήκες.

Το επικίνδυνο «σόου» με τα κοντέινερ στο λιμάνι και η κόντρα στις πλάτες των νησιωτών | Τα Πολιτικά | 11 Δεκ. 2017

Το σίριαλ με τα κοντέινερ στο εμπορικό λιμάνι συνεχίζεται και σήμερα με έναν νέο «αποκλεισμό» της μπουκαπόρτας του πλοιαρίου Αγ. Αντώνιος από απορριμματοφόρα και άλλα οχήματα του Δήμου μετά από εντολή του «απασφαλισμένου» Δημάρχου.  Η κόντρα του Δήμου με το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής για τα κοντέινερ που ειρήσθω εν παρόδω, προορίζονται για τη στέγαση ανήλικων κοριτσιών ασυνόδευτων προσφύγων και παιδιών προσφύγων ηλικίας κάτω των 12 ετών σε μια «ζώνη προστασίας» που δημιουργείται στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας, ξεκίνησε από την περασμένη εβδομάδα όταν κατέφθασε στη Μυτιλήνη η πρώτη φουρνιά των κοντέινερ. Τότε, σε σχετική ανακοίνωση του ο Σπύρος Γαληνός δήλωνε ότι «κατηγορηματικά ότι ο Δήμος Λέσβου δεν έχει λάβει καμία απολύτως ενημέρωση για μια τέτοια ενέργεια εκ μέρους του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής», ενώ επανέλαβε  «αυτό που αποφασίστηκε από το σύνολο του λεσβιακού λαού στη μεγάλη συγκέντρωση της 20ης Νοεμβρίου, ότι θα αντισταθούμε με κάθε τρόπο στη δημιουργία νέας δομής φιλοξενίας στη Λέσβο και στην πολιτική που μετατρέπει το νησί μας σε νησί – φυλακή».

Στη Μόρια τα κοντέινερ παρά τις αντιδράσεις | News 24 7 | 12 Δεκ. 2017

Ολοκληρώθηκε, λίγο πριν από τις 10 σήμερα το πρωί, η εκφόρτωση των 50 οικίσκων που προορίζονται για τη στέγαση προσφύγων και μεταναστών στον καταυλισμό του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας.

Κόντρα Μουζάλα – δήμου Λέσβου για το προσφυγικό | Αθήνα 9.84 | 12 Δεκ, 2017

Ολοκληρώθηκε η εκφόρτωση των 50 οικίσκων για τη στέγαση προσφύγων και μεταναστών στον καταυλισμό του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας.

Σε κόντρα νησιά - κυβέρνηση για το προσφυγικό | Η Καθημερινή | 12 Δεκ. 2017

Σε οριακό σημείο η κατάσταση με το προσφυγικό στα νησιά, καθώς η Τοπική Αυτοδιοίκηση αντιδρά σε οποιαδήποτε ενέργεια για τη βελτίωση των συνθηκών στα hotspots ή ΚΥΤ (Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης). Παρά τις διαβεβαιώσεις από την πλευρά της κυβέρνησης ότι θα επισπευστεί η διαδικασία αποσυμφόρησης, με στόχο να μειωθεί δραστικά ο πληθυσμός που παραμένει στα ΚΥΤ κυρίως σε Λέσβο, Χίο και Σάμο, οι τοπικές αρχές δεν υποχωρούν, απαιτώντας να πραγματοποιηθούν άμεσα μαζικές μεταφορές. Πάντως, μόνο το τελευταίο πενθήμερο 637 άτομα έχουν μεταφερθεί από τα νησιά στην ενδοχώρα, ενώ στο ίδιο χρονικό διάστημα 495 πρόσφυγες και μετανάστες έφθασαν από την Τουρκία στα νησιά. Δημοσίευμα ελβετικής εφημερίδας, χθες, κάνει ιδιαίτερη αναφορά στη διαδικασία μεταφορών στην ενδοχώρα, τονίζοντας ότι οι ελληνικές αρχές δεν γνωρίζουν πόσοι ακριβώς μεταφέρονται, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να «χάνονται» πολλά άτομα, ακολουθώντας παράνομους τρόπους μετάβασης στην Ευρώπη. (...) Παράλληλα, χθες, το Ειρηνοδικείο Χίου σε σχέση με το αίτημα που έχει καταθέσει το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής αποφάσισε να μη συνεχιστούν οι εργασίες στο ΚΥΤ του νησιού στη ΒΙΑΛ για να τοποθετηθούν περισσότερα κοντέινερ. Ωστόσο, θα επισπευστεί η εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων – τα οποία κατέθεσε ο Δήμος Χίου ζητώντας να σταματήσουν οι εργασίες. Δικάσιμος έχει οριστεί αύριο ενώ προβλεπόταν το θέμα να συζητηθεί τον Ιανουάριο.

Λάδι στην ξενοφοβική φωτιά στις πλάτες των προσφύγων στη Λέσβο | The Press Project | 12 Δεκ. 2017

Στο μπλοκάρισμα του φορτηγού πλοίου που μετέφερε στη Λέσβο 50 οικισμούς για τον καταυλισμό προσφύγων και μεταναστών της Μόριας προχώρησε η δημοτική αρχή Μυτιλήνης τη Δευτέρα, με μπροστάρη τον δήμαρχο και απορριμματοφόρα του δήμου. Τελικά, το πρωί της Τρίτης ολοκληρώθηκε η εκφόρτωση των 50 οικισμών στον καταυλισμό του «Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης».

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο >>>

 

Related

Ανθρωπιστική Διακυβέρνηση
/
Ανθρωπιστική Διακυβέρνηση
/