Ενημερωτικό Δελτίο Παρατηρητηρίου: Έλεγχος εισόδου στην Πλαζ Τσαμάκια στη Μυτιλήνη (ενημερώθηκε 14 Αυγούστου 2018)

FacebookTwitterE-mailPrint

Ενημερωτικό Δελτίο Παρατηρητηρίου: Έλεγχος εισόδου στην Πλαζ Τσαμάκια στη Μυτιλήνη (ενημερώθηκε 14 Αυγούστου 2018)

View Original

Σε τρεις γλώσσες, (στα αγγλικά, στα γαλλικά και τα αραβικά ) ο Δήμος Λέσβου με ανακοίνωση που βρίσκεται κολλημένη στην πύλη της πλαζ του ΕΟΤ στα Τσαμάκια, γνωστοποιεί στον επισκέπτη ότι η είσοδος για τις εκτός Σέγκεν εθνικότητες επιτρέπεται μόνο με την επίδειξη διαβατηρίου. Παρακάτω διαβάστε άρθρα από τον τοπικό και εθνικό τύπο, όπου γίνεται αναφορά σε πρόσφατο περιστατικό απαγόρευσης της εισόδου στην πλαζ σε Αφγανό μεταφραστή που ζει και εργάζεται στη Μυτιλήνη, καθώς και αντιδράσεις φορέων για το προσφυγικό.

Αναφορές στον Τοπικό και Εθνικό Τύπο

Απίστευτο! Στην πλάζ Τσαμάκια ζητούν διαβατήριο ! |Lesvosnews | 15 Ιουνίου 2018

Σε τρεις γλώσσες, (στα αγγλικά, στα γαλλικά και τα αραβικά ) η ανακοίνωση που βρίσκεται κολλημένη στην πύλη της πλαζ του ΕΟΤ στα Τσαμάκια, γνωστοποιεί στον επισκέπτη ότι η είσοδος για τις εκτός Σέγκεν εθνικότητες επιτρέπεται μόνο με την επίδειξη διαβατηρίου. Αναρωτιόμαστε βάσει ποιας διάταξης πάρθηκε η απόφαση αυτή και ποιος έδωσε την εντολή να αναρτηθεί η συγκεκριμένη απαγόρευση.​ Αρνητικές εντυπώσεις έχει προκαλέσει η ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην είσοδο της πλαζ  Τσαμάκια στη Μυτιλήνη  καθώς ζητά από μετανάστες εκτός της ζώνης Σένγκεν την επίδειξη διαβατηρίου για να τους επιτραπεί η είσοδος. ​«Face control» λοιπόν  στους αλλοδαπούς λουομένους επιβάλλει η πλαζ  Τσαμάκια  ζητώντας αποδεικτικό ιθαγένειας! Ειδικότερα, ανακοίνωση κολλημένη στην πύλη της πλαζ, γνωστοποιεί, όπως αναφέρει το  politikalesvos.gr, ότι η είσοδος για τις εκτός Σένγκεν εθνικότητες επιτρέπεται μόνο με την επίδειξη διαβατηρίου. Μάλιστα αυτή η πρωτότυπη ανακοίνωση είναι γραμμένη σε τρεις γλώσσες, στα αγγλικά, τα γαλλικά και τα αραβικά, για την καλύτερη κατανόησή της από τους ενδιαφερόμενους.

Μία παραλία «μόνο για Έλληνες» στη Μυτιλήνη​ | Εφημερίδα των Συντακτών | 1 Αυγούστου 2018

Παραλία «μόνο για Έλληνες» θέλει την Πλαζ Τσαμάκια ο Δήμος Λέσβου που έχει την ευθύνη της διαχείρισης της μοναδικής οργανωμένης παραλίας που βρίσκεται μέσα στη πρωτεύουσα του νησιού, τη Μυτιλήνη. Μέσα σε λίγους μήνες έρχεται στη δημοσιότητα ένα δεύτερο περιστατικό ρατσιστικής συμπεριφοράς, με τους υπεύθυνους εκεί να απαγορεύουν την είσοδο στη πλαζ σε Αφγανό μεταφραστή που ζει και εργάζεται στη Μυτιλήνη. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου, «αφγανικής καταγωγής αλλοδαπός θέλησε να επισκεφθεί την πλαζ πληρώνοντας το αντίτιμο στο ταμείο. Μόλις η ταμίας είδε ότι πρόκειται για σκουρόχρωμο άνδρα τού ζήτησε να επιδείξει το δελτίο ταυτότητάς του, το οποίο φυσικά εκείνος δεν διέθετε γιατί δεν είναι Έλληνας πολίτης. Διαβάστε περισσότερα>>>

Πλαζ «απαρτχάιντ» στη Μυτιλήνη | Εφημερίδα των Συντακτών | 3 Αυγούστου 2018

Δημοτική πλαζ στο δήμο Μυτιλήνης

Σκηνές αμερικανικού Νότου του 19ου αιώνα αναβιώνουν στη Μυτιλήνη και ειδικότερα στη δημοτική πλαζ «Τσαμάκια» στο κέντρο της πόλης, όπου οι υπεύθυνοι εκεί εφαρμόζουν νόμους «απαρτχάιντ» περιορίζοντας ή και απαγορεύοντας εντελώς την είσοδο σε πρόσφυγες.

Μετά την αλήστου μνήμης ταμπέλα, η οποία πληροφορούσε τους προσερχόμενους ότι η είσοδος στην πλαζ επιτρέπεται μόνο με την επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου (έγγραφα που στερούνται οι πρόσφυγες), αλλά και την αποκάλυψη από την efsyn.gr περιστατικού απαγόρευσης εισόδου σε Αφγανό μεταφραστή που εργάζεται νόμιμα στη χώρα, έρχεται ακόμα ένα περιστατικό.

Σύμφωνα με την Ολγα Μ. (τα στοιχεία της στη διάθεση της εφημερίδας), οι αρμόδιοι επέδειξαν την ίδια συμπεριφορά και σε Σύρο που θέλησε να επισκεφθεί την παραλία.

«Ενας πατέρας με ένα αγοράκι περίπου έξι χρόνων ήθελε να μπουν στα Τσαμάκια. Η κοπέλα στο ταμείο δεν μιλούσε αγγλικά, οπότε έκανα τον διερμηνέα», μας αφηγείται η Ολγα Μ. «Του ζήτησε ταυτότητα, εκείνος την έδειξε όπως και το δίπλωμα οδήγησης. Η κυρία δεν τους άφησε να περάσουν γιατί ήθελαν τα χαρτιά από την αστυνομία ή το διαβατήριο. Εκείνος είπε ότι είναι μακριά το ξενοδοχείο όπου έμενε... ήρθε ο υπεύθυνος (που δεν μιλούσε ούτε κι εκείνος αγγλικά) και επανέλαβε το ίδιο πράγμα... Πολύ ευγενικά ο πατέρας είπε ότι το μωρό του ήθελε να παίξει σε αυτή την παραλία... Οταν έφυγαν φανερά απογοητευμένοι, ρώτησα τον “υπεύθυνο” γιατί δεν ζήτησαν διαβατήριο από τον άνδρα μου που είναι Γάλλος... “Κανονικά θα έπρεπε, μόνο οι Ελληνες περνάνε ελεύθερα!” είπε και εξαφανίστηκε στο γραφείο του...». Διαβάστε περισσότερα >>>

Πεδίο διενέξεων η δημοτική πλαζ | Emprosnet | 10 Αυγούστου 2018

Συμβαίνει μία, συμβαίνει δύο, συμβαίνει τρεις και μετά διαπιστώνει κανείς ότι γίνεται… viral η καταγγελία για την είσοδο με face control στη δημοτική πλαζ στα Τσαμάκια, όπου παρά τα όσα έχουν κάνει το γύρο του διαδικτύου και πλέον και μεγάλων ειδησεογραφικών ιστοσελίδων της χώρας, μέχρι πρότινος δεν είχε βγει κάποια ανακοίνωση από τους ιθύνοντες. Και ενώ η «Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο» επισημαίνει ότι θα απευθυνθεί στον Συνήγορο του Πολίτη για την πολιτική αποκλεισμού των προσφύγων, ο Δήμαρχος Λέσβου μιλά στο «Ε» για την όλη κατάσταση υπογραμμίζοντας ότι με το προσφυγικό «έχει διασαλευτεί η καθημερινότητά μας». Και το αναφέρει αυτό γιατί βλέπει να κρέμονται όλα από μια κλωστή και ειδικά η κανονικότητα του νησιού, από την οποία έχουμε ξεφύγει προ πολλού: «Από τη μία οι ακραίοι θέλουν να περάσουν την πολιτική τους γραμμή με ανυπόστατα ψεύδη, πουλώντας ψεύτικο πατριωτισμό, από την άλλη οι αλληλέγγυοι που δεν δίνουν καμία σημασία στην τοπική κοινωνία». Διαβάστε περισσότερα>>>

Παρεμβάσεις Φορέων 

Ελεύθερη πρόσβαση σε παραλίες για όλους | Πολιτικά | 15 Ιουνίου 2018

Παρέμβαση για την «απαράδεκτη και καταδικαστέα ενέργεια της ΑΔΕΛ και του Δήμου Λέσβου που στόχο έχει να απαγορεύσει την είσοδο στην πλαζ ‘’Τσαμάκια’’ της Μυτιλήνης, στους πρόσφυγες – μετανάστες»  πραγματοποίησαν μέλη του Συντονισμού Λέσβου για το προσφυγικό – μεταναστευτικό. Η ανακοίνωση, που αναφέρει πως οι πολίτες τρίτων χωρών θα επιτρέπεται να εισέρχονται στην πλαζ μόνο με την επίδειξη του διαβατηρίου και η οποία έκανε το γύρο του διαδικτύου δυσφημίζοντας για άλλη μια φορά το νησί, «είναι ένα ακόμη κρούσμα ωμού ρατσιστικού μίσους για το οποίο ευθύνεται η Δημοτική Αρχή Γαληνού και η διορισμένη από αυτόν διοίκηση της ΑΔΕΛ» υποστηρίζουν τα μέλη του Συντονισμού.

«Ο Συντονισμός Λέσβου για το προσφυγικό – μεταναστευτικό αγωνίζεται για δωρεάν και ελεύθερη είσοδο στις δημοτικές πλαζ για όλους, εργαζόμενους, άνεργους, μετανάστες .

Καλούμε τους εργαζόμενους -ες, τους συνταξιούχους -ες, τους νέους –ες, και τους μετανάστες –στριες, να διαδηλώσουν σήμερα στις 6.00 το απόγευμα, στην είσοδο της πλαζ, την αντίθεση τους στην ρατσιστική ενέργεια του Δήμου Λέσβου και της ΑΔΕΛ και να διεκδικήσουν την ελεύθερη είσοδο όλων ανεξαιρέτως των κατοίκων, στην μόνη παραλία που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης».

Ενημέρωση 19 Ιουνίου

Δελτίο Τύπου

Μυτιλήνη 19/06/2018

Δωρεάν και ελεύθερη είσοδο στις δημοτικές πλαζ!

Όπως όλοι /ες γνωρίζουμε τις τελευταίες μέρες στην δημοτική πλάζ της Μυτιλήνης ‘’Τσαμάκια’’, μετά από σχετική ανάρτηση στο ταμείο της εισόδου, είχε απαγορευτεί η είσοδος σε υπηκόους εκτός της Συνθήκης Σένγκεν, ουσιαστικά σε πρόσφυγες και μετανάστες.

Την Παρασκευή 15 του Ιούνη, ο Συντονισμός Λέσβου για το Προσφυγικό – Μεταναστευτικό μαζί με κατοίκους της Μυτιλήνης (εργαζόμενους, άνεργους, φοιτητές), πραγματοποίησαν παράσταση  διαμαρτυρίας μπροστά στην είσοδο της πλάζ, αντιδρώντας στην ρατσιστική απαγόρευση που προσπαθεί να επιβάλλει η ΑΔΕΛ και η Δημοτική Αρχή Γαληνού.

Με τραμπουκισμούς ‘’υποδέχτηκε’’ αυτόν τον κόσμο ο Αντιδήμαρχος καθαριότητας ο οποίος ως φαίνεται, καθώς είχε ενημερωθεί για την κινητοποίηση, φρόντισε να καλέσει και την αστυνομία. Και βέβαια με τις γνωστές του και από το παρελθόν πρακτικές, προσπάθησε να κατεβάσει το πανό που είχε αναρτηθεί στα κάγκελα της πλαζ, βρίζοντας και προκαλώντας λεκτικά τους διαμαρτυρόμενους.

Ως τόσο, τη Δεύτερα 18/6 η ανακοίνωση έχει ‘’κατέβει’’ από την είσοδο της πλάζ.

Παραμένει ακόμη το αντίτιμο των 2 ευρώ για όποιον μπαίνει στην πλάζ , ξεχνώντας τις υποσχέσεις και τις δηλώσεις που έκανε στο παρελθόν, ο δήμαρχος Λέσβου κ. Γαληνός για δωρεάν είσοδο , »τουλάχιστον για τους συνταξιούχους και τους δημότες που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. 

Ο Συντονισμός Λέσβου για το Προσφυγικό – Μεταναστευτικό θα συνεχίσει να αγωνίζεται για δωρεάν και ελεύθερη είσοδο στις δημοτικές πλαζ για όλους, εργαζόμενους, άνεργους, μετανάστες .

Ο μόνος χαμένος αγώνας είναι αυτός που δε δόθηκε ποτέ!

Συντονισμός Λέσβου για το Προσφυγικό – Μεταναστευτικό

 

Στο Συνήγορο του Πολίτη η Συνύπαρξη για την πολιτική αποκλεισμού στην Πλαζ Τσαμάκια | ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ | 9 Αυγούστου 2018

Η Συνύπαρξη αποδοκιμάζει έντονα την πολιτική αποκλεισμού που ακολουθεί η διεύθυνση της πλαζ Τσαμάκια απέναντι σε ανθρώπους με προσφυγικό προφίλ που ζουν νόμιμα στη Μυτιλήνη.

Εκφράζει την απογοήτευση της για την πλήρη κάλυψη αυτής της πολιτικής από τον Δήμαρχο Λέσβου με την αιτιολογία ότι πιθανόν να παρενοχλούνται οι λουόμενοι – λουόμενες από την παρουσία τους. Παρακαλούμε τον κύριο Δήμαρχο να μην επικαλείται την » Λέσβο της αλληλεγγύης» προκειμένου να δικαιολογήσει ξενοφοβικές και ρατσιστικές πρακτικές. Δεν δικαιούται να εξαργυρώνει επ΄άπειρον τα γραμμάτια της συμβολής του στην αντιμετώπιση του προσφυγικού το 2015.

Η Συνύπαρξη θα προσφύγει για το ζήτημα αυτό που μας ντροπιάζει όλους στον Συνήγορο του Πολίτη.

 

Related

Ανθρωπιστική Διακυβέρνηση
/
Πρόσφυγες και Μετανάστες
/
Πρόσφυγες και Μετανάστες
/