Δύο χρόνια από την κοινή δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας: Διαδήλωση στη Μυτιλήνη

FacebookTwitterE-mailPrint

Δύο χρόνια από την κοινή δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας: Διαδήλωση στη Μυτιλήνη

Έκλεισαν δύο χρόνια από την κοινή δήλωση μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας τον Μάρτιο του 2016. Παρότι η δήλωση (η οποία συχνά αποκαλείται και ‘συμφωνία’) είχε ως αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση των ροών από την Τουρκία προς την Ευρώπη, την ίδια στιγμή ήταν η αιτία δημιουργίας των συνθηκών αποκλεισμού των αιτούντων άσυλο στα νησιά του Αιγαίου, οι οποίες με τη σειρά τους έχουν ως αποτέλεσμα τόσο τη συνέχιση των κακών συνθηκών διαβίωσης στα ΚΥΤ, όσο και τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών.

Το Σάββατο 17 Μαρτίου διοργανώθηκαν διάφορες συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις κατά της κοινής δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας και των συνθηκών αποκλεισμού των αιτούντων άσυλο στα νησιά του Αιγαίου σε πολλές πόλεις της Ελλάδας.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε πως κάλυψε τη διαδήλωση στη Μυτιλήνη ο τοπικός Τύπος, η οποία ήταν και μια ευκαιρία για διαδήλωση για την υπόθεση των 35 συλληφθέντων αιτούντων άσυλο για τα επεισόδια του Ιουλίου 2017, η δίκη των οποίων έχει προγραμματιστέι για τον Απρίλιο:​

 

Για άλλη μια φορά: «Open the islands» – Διαδήλωση στη Μυτιλήνη | Πολιτικά | 17 Μαρ. 2018    

Tη στιγμή που η Μυτιλήνη διαδηλώνει ακόμη μια φορά για τα δικαιώματα των προσφύγων που φιλοξενούνται στις δομές του νησιού και κατά των κλειστών συνόρων, η είδηση ενός νέου ναυαγίου με 16 νεκρούς στο Αγαθονήσι συγκλονίζει και υπενθυμίζει με τον χειρότερο τρόπο τις συνέπειες της συμφωνίας της ντροπής. Η παγκόσμια ημέρα κατά του ρατσισμού βρήκε πολύ κόσμο στους δρόμους σε όλη την Ελλάδα μετά την τραγωδία που κόστισε τη ζωή σε επτά παιδιά, αριθμός που δυστυχώς αλλάζει από ώρα σε ώρα καθώς ακόμη και μέχρι τις απογευματινές ώρες συνεχίζονταν ο εντοπισμός των πτωμάτων.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο >>>

Δύο χρόνια από τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας: Και η Λέσβος στη διεθνή διαμαρτυρία | Εμπρός | 20 Μαρ. 2018

Δύο χρόνια από τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας…

Άνθρωποι με καταγωγή από διάφορες χώρες, μαζί με τους διοργανωτές της διαμαρτυρίας , αλλά και στελέχη των ΜΚΟ, βρέθηκαν το Σάββατο στην πλατεία Σαπφούς στη Μυτιλήνη για να διαμαρτυρηθούν κατά της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας και να σταθούν αλληλέγγυοι στους πρόσφυγες που εγκλωβίστηκαν κάτω από άθλιες συνθήκες στα hot spot. Έντονη ήταν και η διαμαρτυρία για τους 35 Αφρικανούς που βρίσκονται φυλακισμένοι, όταν συνελήφθησαν αδιακρίτως μέσα στο κέντρο της Μόριας σε επιχείρηση της αστυνομίας μετά από επεισόδια το περασμένο καλοκαίρι. Ακολούθησαν ομιλίες των διοργανωτών αλλά και ειρηνική πορεία στους δρόμους της πόλης.

«Συνεχίζουμε να καταγγέλλουμε τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας που μετέτρεψε τόσο τη Λέσβο, όσο και άλλα νησιά του Αιγαίου, σε νησιά-φυλακές. Δύο χρόνια μετά τη συμφωνία, οι συνθήκες διαβίωσης στο στρατόπεδο της Μόριας παραμένουν απάνθρωπες και ανεπίτρεπτες. Δεν υπάρχει κάποια ολοκληρωμένη και δίκαιη διαδικασία ασύλου. Στη Λέσβο, μερικές δεκάδες Ελλήνων δικηγόρων καλούνται να διαχειριστούν υποθέσεις ενός προσφυγικού πληθυσμού που ξεπερνάει τους 7.000. Ο όρος της νομικής βοήθειας έχει χάσει το νόημά του. Η αυθαίρετη κράτηση των αιτούντων άσυλο καλά κρατεί. Τα δύο τρίτα των ανθρώπων που κρατούνται στο Προαναχωρησιακό Κέντρο, δηλαδή το κέντρο κράτησης που βρίσκεται εντός του στρατοπέδου της Μόριας, είναι αιτούντες άσυλο. Οι ανύπαντροι Σύροι άνδρες κρατούνται μόλις φτάσουν και παραμένουν υπό κράτηση καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας εξέτασης του αιτήματος ασύλου τους. Η κυβέρνηση δεν παρέχει επαρκή πρόσβαση σε ιατρικές υπηρεσίες και σε υπηρεσίες ψυχολογικής υποστήριξης. Υπάρχει διαρκής έλλειψη διερμηνέων, γεγονός που υπονομεύει τις διαδικασίες αξιολόγησης της ευαλωτότητας και παροχής ιατρικής φροντίδας. Χιλιάδες παιδιά στερούνται το δικαίωμα συμμετοχής στο επίσημο εκπαιδευτικό σύστημα…», υποστηρίζουν εθελοντικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στο νησί, για να καταδείξουν μεταξύ άλλων και το προβληματικό της συμφωνίας μεταξύ Ευρώπης και Τουρκίας. «Καταγγέλλουμε όλες τις Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που φέρουν την ευθύνη της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που βιώνουν χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα. Καταγγέλλουμε όλες τις Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που στρέφουν την πλάτη τους στις τοπικές κοινωνίες των Ελληνικών νησιών οι οποίες υποστηρίζουν τους πρόσφυγες εδώ και πολλά χρόνια. Απαιτούμε να ανοίξουν τα νησιά και να δημιουργηθούν επαρκείς υποδομές υποδοχής των προσφύγων στην ενδοχώρα, όχι κέντρα κράτησης. Τα υπόλοιπα Ευρωπαϊκά κράτη οφείλουν να δείξουν αλληλεγγύη και να επιτρέψουν τη μετεγκατάσταση προσφύγων που βρίσκονται στην Ελλάδα στις χώρες τους, συμπεριλαμβανομένης της διαδικασίας οικογενειακής επανένωσης».

Related

Ανθρωπιστική Διακυβέρνηση
/
Centers & Facilities
/