Αύξηση των περιστατικών ρατσιστικής βίας στην Ελλάδα το 2018

FacebookTwitterE-mailPrint

Αύξηση των περιστατικών ρατσιστικής βίας στην Ελλάδα το 2018

Συντάκτης: efsyn.gr | 18 Απριλίου 2019

Περισσότερα από 130 θύματα από 117 περιπτώσεις ρατσιστικής βίας κατέγραψε στην Ελλάδα για το 2018 το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας.

Η έρευνα του Δικτύου αναφέρει ότι παρουσιάζεται αύξηση της ρατσιστικής βίας (102 ήταν τα περιστατικά το 2017), ιδίως κατά προσφύγων και μεταναστών, αλλά και με ταυτόχρονη διεύρυνση του προφίλ των δραστών. Αύξηση καταγράφεται και στα περιστατικό όπου δράστες ήταν ένστολοι ή δημόσιοι λειτουργοί.

Σημειώνεται ότι το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας δημιουργήθηκε το 2011 με πρωτοβουλία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και, σήμερα, αποτελείται από 46 φορείς της κοινωνίας των πολιτών.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, συντονιστής της οποίας ήταν ο δημοσιογράφος της «Εφ.Συν.» Γιάννης Μπασκάκης, η βοηθός συντονίστρια του δικτύου εξήγησε ότι το 2017 διαπιστώθηκε η συνύπαρξη αντίρροπων τάσεων εντός της ελληνικής κοινωνίας, όπως η επέκταση από τη μία του δικτύου φιλοξενίας προσφύγων στους δήμους και η ενίσχυση, από την άλλη, της ξενοφοβικής ρητορικής και κάποιων ακραίων εκδηλώσεων, ενώ το 2018 αυτή η ισορροπία φαίνεται ότι διερράγη περισσότερο.

Σύμφωνα με την κ. Σταυρινάκη η αύξηση των περιστατικών συνδέεται με την πολιτική πόλωση ως προς το ζήτημα της υποδοχής προσφύγων και μεταναστών, αλλά και με με εθνικούς και τοπικούς παράγοντες διαμόρφωσης της κατάστασης στην Ελλάδα.  Διαβάστε περισσότερα>>>

Related

Πρόσφυγες και Μετανάστες
/
Πρόσφυγες και Μετανάστες
/
Κέντρα και Δομές
/
Ανθρωπιστική Διακυβέρνηση
/