Από το Αφγανιστάν, στη Λέσβο και στην Ολυμπιακή Ομάδα Προσφύγων στο Παρίσι!

FacebookTwitterE-mailPrint

Από το Αφγανιστάν, στη Λέσβο και στην Ολυμπιακή Ομάδα Προσφύγων στο Παρίσι!

stonisi.gr | 1η Αυγούστου 2024

Συντάκτρια: Ανθή Παζιάνου

Από το Αφγανιστάν, στη Λέσβο και στην Ολυμπιακή Ομάδα Προσφύγων στο Παρίσι!

Η πορεία του Αμίρ Ανσάρι από τη Λέσβο έως το Παρίσι είναι γεμάτη θυσίες, αγώνες και θρίαμβους- Μια υπενθύμιση ότι με αποφασιστικότητα και επιμονή, μπορείς να προσεγγίσεις την ουτοπία

Ο Αμίρ Ανσάρι, ένας νεαρός ποδηλάτης από το Αφγανιστάν, αποτελεί ζωντανό παράδειγμα θάρρους, αποφασιστικότητας και αντοχής. Η ιστορία του ξεκινά από την εποχή που έπρεπε να εγκαταλείψει την πατρίδα του λόγω του συνεχούς πολέμου και της δίωξης της εθνοτικής του ομάδας, των Χαζάρα και περνά και από τη Λέσβο. Σήμερα, στα 24 του χρόνια, ο Αμίρ βρίσκεται στη Σουηδία και έχει καταφέρει να κερδίσει μια θέση στην Ολυμπιακή Ομάδα Προσφύγων για τους Αγώνες που γίνονται αυτές τις ημέρες στο Παρίσι.

Ο Αμίρ γεννήθηκε το 1999 στο Ιράν, όπου η οικογένειά του είχε καταφύγει λόγω της διωγμού των Χαζάρα από τους Ταλιμπάν. Το 2009, η οικογένειά του επέστρεψε στο Αφγανιστάν, ελπίζοντας σε μια πιο σταθερή ζωή. Όμως, οι συγκρούσεις και η βία συνεχίζονταν, και το 2015 η μητέρα του αποφάσισε ότι ο Αμίρ έπρεπε να φύγει για να βρει ασφάλεια και μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη.

Το ταξίδι του ήταν γεμάτο κινδύνους. Αφού έφτασε στις δυτικές ακτές της Τουρκίας, ο Αμίρ επιβιβάστηκε σε μια υπερφορτωμένη φουσκωτή βάρκα, μαζί με δεκάδες άλλους πρόσφυγες. Η διαδρομή προς τη Λέσβο ήταν επικίνδυνη και αβέβαιη, αλλά κατάφερε να φτάσει σώος. Στον καταυλισμό της Μόριας, έμεινε για αρκετό καιρό, ζώντας σε δύσκολες συνθήκες και προσπαθώντας να βρει τρόπο να συνεχίσει το ταξίδι του προς τη βόρεια Ευρώπη.

Στην αναζήτηση μιας νέας ζωής

Ο Αμίρ δεν έχασε ποτέ το πάθος του για το ποδήλατο. Στην Ελλάδα, συνάντησε την Αμερικανίδα ακτιβίστρια και ποδηλάτισσα Σάννον Γκάλπιν, η οποία τον βοήθησε να συνεχίσει να προπονείται και του έδωσε την ψυχολογική υποστήριξη που χρειαζόταν για να συνεχίσει. Με τη βοήθειά της και την αποφασιστικότητά του, κατάφερε να φτάσει τελικά στη Σουηδία, όπου ξεκίνησε μια νέα ζωή.

Διαβάστε περισσότερα >>>

Related

Πρόσφυγες και Μετανάστες
/
Πρόσφυγες και Μετανάστες
/
Πρόσφυγες και Μετανάστες
/