Άθλιες συνθήκες για αναγνωρισμένους πρόσφυγες που επαναπροωθούνται στην Ελλάδα

FacebookTwitterE-mailPrint

Άθλιες συνθήκες για αναγνωρισμένους πρόσφυγες που επαναπροωθούνται στην Ελλάδα

Συντάκτης: newpost.gr | 9 Ιανουαρίου 2019

Άστεγοι, ή σε επισφαλείς συνθήκες στέγασης, σε καταλήψεις ή σε εγκαταλειμμένα κτίρια στην Αθήνα, ζουν αναγνωρισμένοι πρόσφυγες που έχουν επιστραφεί στην Ελλάδα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως διαπιστώνουν σε έκθεσή τους οι οργανώσεις Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο (RSA) και PRO ASYL.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση τετραμελούς ευάλωτης οικογένειας αναγνωρισμένων προσφύγων που επιστράφηκε από την Ελβετία στα τέλη Αυγούστου 2018. Ο πατέρας είναι επιζήσας, θύμα βασανιστηρίων στη χώρα καταγωγής του, η μητέρα πάσχει από προβλήματα ψυχικής υγείας και ένα από τα δύο παιδιά της οικογένειας είναι χρόνια πάσχων ασθενής. Επιπλέον, η οικογένεια έπεσε τον Νοέμβριο του 2016, θύμα, μαζί με άλλους πρόσφυγες, μιας ευρείας κλίμακας ρατσιστικής επίθεσης στη Χίο, όπου διέμεναν.

Τα μέλη της οικογένειας αναγνωρίστηκαν ως πρόσφυγες στην Ελλάδα, ωστόσο, όπως σημειώνουν οι δύο οργανώσεις, η απουσία μακροπρόθεσμου εθνικού προγράμματος ένταξης για τους πρόσφυγες, κατέστησε αδύνατη την προοπτική να εξασφαλίσουν αξιοπρεπή και ασφαλή διαβίωση στην Ελλάδα. Η οικογένεια ταξίδεψε στην Ελβετία και ζήτησε εκ νέου άσυλο, ωστόσο οι ελβετικές αρχές απέρριψαν το αίτημά τους. Διαβάστε περισσότερα>>>

Related

Πρόσφυγες και Μετανάστες
/
Πρόσφυγες και Μετανάστες
/
Πρόσφυγες και Μετανάστες
/