Ένταση, αντιθέσεις και αλήθειες στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

FacebookTwitterE-mailPrint

Ένταση, αντιθέσεις και αλήθειες στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

View Original

stonisi.gr | 28 Νοεμβρίου 2025

Ένταση, αντιθέσεις και αλήθειες στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Η συζήτηση για το μέλλον της Βάστριας και την πορεία του μεταναστευτικού στη Λέσβο άνοιξε το απόγευμα της Πέμπτης 26 Νοεμβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης, σε μια εκδήλωση που μεταδόθηκε ζωντανά από το facebook της ηλεκτρονικής εφημερίδας ΣΤΟ ΝΗΣΙ και συγκέντρωσε το ενδιαφέρον της τοπικής κοινωνίας. Τον λόγο έλαβε πρώτος ο Καθηγητής Μιχάλης Ψημίτης, από το Εργαστήριο Συλλογικών Δράσεων και Κοινωνικών Κινημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, το οποίο είχε την πρωτοβουλία της διοργάνωσης.

Ο κ. Ψημίτης παρουσίασε το πρόγραμμα, σημειώνοντας ότι η εκδήλωση χωρίστηκε σε τρεις συνεδρίες, με πρώτους ομιλητές τους αυτοδιοικητικούς των ανώτερων βαθμίδων. Παράλληλα εξήγησε τους στόχους της συζήτησης, επιμένοντας ότι το Εργαστήριο δεν παρεμβαίνει επί της ουσίας της Βάστριας, αλλά επιχειρεί να δημιουργήσει θεσμικό διάλογο ανάμεσα σε θεσμούς και κοινωνία. Ανέλυσε τέσσερα «δομικά ελλείμματα» της δημόσιας συζήτησης στο νησι όπως την έλλειψη συνεργασίας μεταξύ αυτοδιοικητικών θεσμών, την ελλιπή επικοινωνία τους με τους κοινωνικούς φορείς, τις ασυνεχείς σχέσεις ανάμεσα στους ίδιους τους φορείς και την έλλειψη άμεσης σχέσης εκπροσώπων και πολιτών. Επισήμανε ότι η κατασκευή της δομής προχωρά παρά τις τοπικές αντιδράσεις και ότι ο στόχος της συζήτησης είναι να γίνει κατανοητό «πού βρισκόμαστε», «πώς φτάσαμε εδώ» και «τι μπορεί να γίνει τώρα», αποφεύγοντας το «blame game».

Η πρώτη συνεδρία ξεκίνησε με τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη, ο οποίος επανέλαβε ότι η θέση της Περιφέρειας είναι «σταθερή και αμετάβλητη» ενάντια στη λειτουργία της Βάστριας. Τόνισε ότι τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, ως «σύνορα της Ευρώπης», δεν μπορούν να φιλοξενούν μεγάλες πληθυσμιακές ομάδες που εισέρχονται χωρίς έλεγχο και επέκρινε τις κυβερνητικές επιλογές. Χαρακτήρισε τη Βάστρια «οικολογικά, κοινωνικά και ανθρωπολογικά ακατάλληλη», ενώ τη θέση της δομής την περιέγραψε ως «νταχάου και Γκουαντάναμο». Εξήγησε ότι η Περιφέρεια έχει προσφύγει δύο φορές στο Συμβούλιο της Επικρατείας και αναμένει την κρίσιμη απόφαση, προσθέτοντας πως στόχος είναι «να μη μείνει κανείς εγκλωβισμένος στα νησιά».

Ακολούθησε ο Δήμαρχος Μυτιλήνης Παναγιώτης Χριστόφας, ο οποίος υπενθύμισε ότι η νέα δημοτική αρχή ανέτρεψε την παλαιότερη απόφαση υπέρ της Βάστριας και συνυπέγραψε με την Περιφέρεια αιτήσεις ακύρωσης στο ΣτΕ. Επισήμανε ότι το έργο συνεχίζεται με νομοθετικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης, οι οποίες παρακάμπτουν την αυτοδιοίκηση σε ζητήματα όπως η υδροδότηση, η αφαλάτωση, η οδοποιία και οι νέες περιβαλλοντικές τροποποιήσεις. Τόνισε ότι «καμία θέση δεν θα μπορούσε να είναι χειρότερη» από την επιλεγμένη, κάνοντας λόγο για φωτοβολταϊκά, δρόμο διαφυγής και γεωτρήσεις που προχωρούν παρά τις αρνητικές γνωμοδοτήσεις.

Η Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Περιβάλλοντος του Δήμου Δυτικής Λέσβου, Ασανούλα Γιαννή- Κοκκινέλη, μιλώντας εκ μέρους του Δημάρχου Ταξιάρχη Βέρρου, τόνισε ότι ο Δήμος έχει λάβει έξι φορές την ίδια απόφαση κατά της Βάστριας. Περιέγραψε τη δομή ως έργο «μεθοδευμένο», το οποίο ξεπέρασε διαδικασίες περιβαλλοντικής προστασίας και πλέον βρίσκεται σχεδόν έτοιμο, με ολοκληρωμένο δρόμο, κομμένα δέντρα, χώρους για φωτοβολταϊκά και προετοιμασία νέων γεωτρήσεων. Εμφανίστηκε ιδιαίτερα επικριτική για την ΕΕ και την κυβέρνηση, λέγοντας ότι «μας κάνουν συνένοχους στις δικές τους αποφάσεις» και ότι «το νησί θυσιάζεται».

Η δεύτερη συνεδρία άνοιξε με τον εκπρόσωπο του βουλευτή της ΝΔ Χαράλαμπου Αθανασίου, τον κ. Γουδή, ο οποίος παρουσίασε λεπτομερή νομική αποτύπωση των τεσσάρων αιτήσεων ακύρωσης στο ΣτΕ. Ανέλυσε αποφάσεις που έγιναν δεκτές ή απορρίφθηκαν, εξήγησε τη διαφορά νομικής προσωπικότητας κοινοτήτων και φυσικών προσώπων, και περιέγραψε γιατί ορισμένες ενέργειες κρίθηκαν παραδεκτές ή απαράδεκτες. Σημείωσε ότι αναμένονται κρίσιμες δικαστικές αποφάσεις για τις προσφυγές της Περιφέρειας και του Δήμου Μυτιλήνης.

Διαβάστε περισσότερα>>>

Related

Ανθρωπιστική Διακυβέρνηση
/
Πρόσφυγες και Μετανάστες
/
Πρόσφυγες και Μετανάστες
/
Ανθρωπιστική Διακυβέρνηση
/
Κέντρα και Δομές
/