Την Τρίτη η απόφαση για τους 26 κατηγορούμενους του «πογκρόμ» στην πλατεία Σαπφούς

FacebookTwitterE-mailPrint

Την Τρίτη η απόφαση για τους 26 κατηγορούμενους του «πογκρόμ» στην πλατεία Σαπφούς

View Original

stonisi.gr | 8 Ιουλίου 2024 |

Συντάκτρια: Ανθή Παζιάνου

Την Τρίτη η απόφαση για τους 26 κατηγορούμενους του «πογκρόμ» στην πλατεία Σαπφούς

Συνεχίστηκε τη Δευτέρα 8 Ιουλίου, έπειτα από διακοπή της 31ης Μαΐου 2024 στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Μυτιλήνης, η δίκη για τα επεισόδια και το καταγγελθέν πογκρόμ στην πλατεία Σαπφούς κατά προσφύγων τον Απρίλιο του 2018. Ολοκληρώθηκαν οι απολογίες των παριστάμενων κατηγορουμένων, οι οποίοι στο σύνολό τους είναι 26, και μία εξ αυτών έχει αποβιώσει, ακολούθησε η πρόταση εισαγγελέα και διεκόπη η δίκη με την αγόρευση των δικηγόρων υποστήριξης της κατηγορίας και των συνηγόρων υπεράσπισης.

Αύριο, Τρίτη 9 Ιουλίου αναμένεται η απόφαση του δικαστηρίου.
Ο εισαγγελέας της έδρας αναγνώρισε τα ρατσιστικά κίνητρα, αλλά και τον ρόλο που έπαιξε η ομάδα «Πατριωτική Κίνηση» και το σχετικό κάλεσμα στην υποστολή της σημαίας, την ημέρα των επεισοδίων- πλην όμως πρότεινε τη μετατροπή της απόπειρας βαριάς σωματικής βλάβης για τους «7», όπως ήταν στο κατηγορητήριο (σ.σ. Οι «7» κατηγορούνται για απόπειρα βαριάς σωματικής βλάβης με ενδεχόμενο δόλο κατά συναυτουργία και κατά συρροή τελεσθείσα υπό την επιβαρυντική περίσταση του αρ. 81α περ. ΑΕΔ.Β του ποινικού κώδικα ως ίσχυε προ της κατάργησής του) σε απόπειρα απλής επικίνδυνης σωματικής βλάβης, καθώς θα μπορούσε να προκύψει κίνδυνος κατά της ζωής. Πρότεινε δε την απαλλαγή τους για τα αδικήματα της φθοράς ξένης περιουσίας, κατά συναυτουργία με αντικείμενο πράγμα που χρησιμεύει για κοινό όφελος τελεσθείσα με φωτιά, και της παράνομης κατοχής και χρήσης κροτίδων και φωτοβολίδων κατά συναυτουργία, και την ενοχή κάποιων για τη διατάραξη της κοινής ειρήνης κατά συναυτουργία.
Νωρίτερα, κατά τις απολογίες, οι περισσότεροι κατηγορούμενοι υποστήριξαν ότι βρέθηκαν στα επεισόδια, όπως κάποιους τους έχει καταγράψει το βιντεοληπτικό υλικό είτε από περιέργεια, είτε για κάποια δική τους δουλειά στα πέριξ, είτε για καφέ κοντά στην πλατεία Σαπφούς, ωστόσο ανέφεραν ότι δεν συμμετείχαν σε αυτά. Εντύπωση προκάλεσε στο δικαστήριο μία κατηγορούμενη που αναφέρονταν στον λογαριασμό της στο facebook στα επεισόδια, αλλά τόνισε ότι η ίδια έκανε απλώς αντιγραφή και επικόλληση, και ότι ως ομογενής δεν θα τα έβαζε ποτέ με τους μετανάστες, έχοντας η ίδια δεχτεί πολλές φορές ρατσισμό. Αλλά και μία ακόμα κατηγορούμενη που υποστήριξε ότι είναι δημοσιογράφος στην εφημερίδα «Δημοκράτης» της Λέσβου και ότι βρίσκονταν κοντά στον χώρο, προκειμένου να πάρει συνέντευξη από τον Εισαγγελέα που βρίσκονταν επίσης στον χώρο των γεγονότων.
Οι συνήγοροι υπεράσπισης επιχείρησαν να πείσουν το δικαστήριο ότι οι δράστες των επεισοδίων ήταν κουκουλοφόροι, και επομένως όσοι αναγνωρίστηκαν και είναι σήμερα κατηγορούμενοι δεν μπορούν να είναι οι επιτιθέμενοι, ενώ κάποιοι άλλοι επιχείρησαν να δικαιολογήσουν την αγανάκτηση των επιτιθέμενων απέναντι στους πρόσφυγες που διαμαρτύρονταν στην πλατεία Σαπφούς.

Διαβάστε περισσότερα>>>

Related

Centers & Facilities
/
Πρόσφυγες, Μετανάστες & Ανθρωπιστική Διακυβέρνηση
/
Πρόσφυγες, Μετανάστες & Ανθρωπιστική Διακυβέρνηση
/
Πρόσφυγες, Μετανάστες & Ανθρωπιστική Διακυβέρνηση
/