Ενημερωτικό Δελτίο Παρατηρητηρίου: Στο Συμβούλιο της Επικρατείας 5 νησιά του Αιγαίου κατά του γεωγραφικού περιορισμού αιτούντων άσυλο

FacebookTwitterE-mailPrint

Ενημερωτικό Δελτίο Παρατηρητηρίου: Στο Συμβούλιο της Επικρατείας 5 νησιά του Αιγαίου κατά του γεωγραφικού περιορισμού αιτούντων άσυλο

Πέντε δικηγορικοί σύλλογοι από τη Μυτιλήνη, τη Χίο, τη Ρόδο, την Κω και τη Σάμο, μαζί με το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες υπέβαλαν αιτήσεις ακύρωσης του 'γεωγραφικού περιορισμού', που έχει επιβληθεί στους αιτούντες άσυλο μετά την κοινή δήλωση Ε.Ε. και Τουρκίας το 2016, στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Διαβάστε τρία άρθρα που αναφέρονται στο θέμα:

«Ο γεωγραφικός περιορισμός προσφύγων παραβιάζει το σεβασμό στον άνθρωπο» | Εφημερίδα των Συντακτών | 27 Φεβ. 2018

Ο γεωγραφικός περιορισμός των προσφύγων και μεταναστών που έφτασαν στη χώρα μετά την αμφιλεγόμενη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης- Τουρκίας, όπως αυτός διατυπώνεται σε σχετική απόφαση της διευθύντριας της Υπηρεσίας Ασύλου, παραβιάζει τον σεβασμό της αρχής της αξίας του ανθρώπου, ενώ δεν τεκμηριώνεται και η αναγκαιότητα εφαρμογής του, επισήμαναν σήμερα εκπρόσωποι των δικηγορικών συλλόγων Χίου, Μυτιλήνης, Ρόδου, Κω και Σάμου και του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν στην Αθήνα. Οι πέντε δικηγορικοί σύλλογοι και το ΕΣΠ υπέβαλαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας δύο αιτήσεις ακύρωσης κατά του Ελληνικού Δημοσίου και κατά της απόφασης της διευθύντριας της Υπηρεσίας Ασύλου «περί περιορισμού κυκλοφορίας των αιτούντων διεθνή προστασία», σύμφωνα με την οποία οι αιτούντες άσυλο δεν μπορούν να φύγουν από τα νησιά μέχρι να εξεταστεί το αίτημά τους.

 Τα «έχωσαν» οι δικηγόροι στο ΣτΕ | Emprosnet.gr | 27 Feb. 2018

Νομικά πυρά και ενστάσεις δέχθηκε την Τρίτη στο Συμβούλιο της Επικρατείας, η απόφαση της διευθύντριας της Υπηρεσίας Ασύλου με την οποία ορίστηκε ότι στους μετανάστες που ζητούν διεθνή προστασία στα νησιά Χίο, Λέσβο, Ρόδο, Σάμο, Κω και Λέρο μετά την 20η Μαρτίου 2016, θα επιβάλλονται περιορισμοί κυκλοφορίας. Την εναντίωσή τους στον υποχρεωτικό περιορισμό προσφύγων και μεταναστών στα νησιά, εξέφρασαν οι εκπρόσωποι των δικηγορικών συλλόγων της Χίου, της Μυτιλήνης, της Κω, της Σάμου και της Ρόδου, σε συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα, μετά την εκδίκαση της αίτησης ακύρωσης της απόφασης «περί περιορισμού κυκλοφορίας των αιτούντων διεθνή προστασία». Σύμφωνα με την πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Χίου, Ανθίππη Ζαννάρα, με την «αίτησή μας υπερασπιζόμαστε τα νησιά μας, αλλά και τους πρόσφυγες και μετανάστες, καθώς δεν μπορεί να ζουν σε άθλιες συνθήκες, όπως συμβαίνει τώρα. Αρνούμαστε να μεταβληθούν τα νησιά μας σε φυλακές, με σκοπό να αποκρουστούν οι ροές μεταναστών προς την Ευρώπη». Αναφερόμενη στην κοινή δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας για τους πρόσφυγες, η κ. Ζαννάρα σημείωσε πως «δεν αντιτιθέμεθα συνολικά στη συμφωνία, αλλά μπορούν να υπάρχουν βελτιώσεις».

Το λέει και ο... Ελύτης: Καταργήστε τον περιορισμό των προσφύγων στα νησιά! | Εφημερίδα των Συντακτών | 28 Φεβ. 2018

Μια άσκηση συμφιλίωσης αντιθέσεων επιφύλασσε η συνέντευξη Τύπου των δικηγορικών συλλόγων των νησιών του Αιγαίου χτες στην αίθουσα του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, λίγη ώρα αφού ολοκληρώθηκε στο ΣτΕ η συζήτηση της αίτησης που κατέθεσαν εναντίον του γεωγραφικού περιορισμού των προσφύγων στα νησιά. Στίχοι του Ελύτη, στροφές ολόκληρες, εναλλάσσονταν με νομικά επιχειρήματα, στην ίδια πρόταση. (...) «Θέλουμε να πούμε ότι η καρδιά του Αιγαίου χτυπά. Και χτυπώντας η καρδιά του Αιγαίου χτυπά η καρδιά της Ελλάδας. Γιατί; Γιατί τη γλώσσα μου έδωσαν ελληνική. Το σπίτι φτωχικό στις αμμουδιές του Ομήρου. Μονάχη έγνοια η φύλαξη της γλώσσας μου. Είμαστε σήμερα εδώ για να υπερασπιστούμε τα νησιά μας, για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα των προσφύγων και μεταναστών με την έννοια ότι αρνούμεθα να μεταβληθούν τα νησιά σε θύλακες που αποκρούουν τη συνέχιση των μεταναστών και προσφύγων στις ευρωπαϊκές χώρες», σημείωσε η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Χίου, Ανθίππη Ζαννάρα, παραφράζοντας τον στίχο του Ελύτη «μονάχη έγνοια η γλώσσα μου».

Related

Ανθρωπιστική Διακυβέρνηση
/
Ανθρωπιστική Διακυβέρνηση
/