Έκρυθμη η κατάσταση στο κέντρο φιλοξενίας της Λέρου - «Ασφυξία» σε 5 νησιά

FacebookTwitterE-mailPrint

Έκρυθμη η κατάσταση στο κέντρο φιλοξενίας της Λέρου - «Ασφυξία» σε 5 νησιά

View Original

Συντάκτης: Αλέξανδρος Καλαφάτης | ieidiseis.gr | 1 Νοεμβρίου 2023 

Έκρυθμη η κατάσταση στο κέντρο φιλοξενίας της Λέρου - «Ασφυξία» σε 5 νησιά

Σχεδόν καθημερινές έχουν γίνει οι κινητοποιήσεις προσφύγων και μεταναστών στο κέντρο φιλοξενίας της Λέρου, όπου μετά την αύξηση των μεταναστευτικών ροών οι συνθήκες που επικρατούν στη δομή χαρακτηρίζονται ως ασφυκτικές.

Οι αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονται σε επιφυλακή, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που διμοιρίες της ΥΜΕΤ μπαίνουν στο κέντρο φιλοξενίας υπό το φόβο επεισοδίων. Χθες αναρτήθηκαν στα social media φωτογραφίες από νέες διαμαρτυρίες μεταναστών, οι οποίοι ζητούν να μεταφερθούν από τη Λέρο στον Πειραιά αλλά και να επισπευσθούν οι διαδικασίες καταγραφής και αιτήματος ασύλου.

Οι μεταναστευτικές ροές στα ακριτικά νησιά του Αιγαίου εκτοξεύτηκαν το μήνα Οκτώβριο, προκαλώντας ασφυξία σε Λέσβο, Σάμο, Λέρο, Χίο και Κω.

Την ίδια ώρα, η ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή έχει προκαλέσει πρόσθετη ανησυχία και προβληματισμό στις ελληνικές Αρχές, καθώς είναι ορατό στις υπηρεσίες ασφαλείας ότι οι εξελίξεις στο μέτωπο του πολέμου έχουν «ηλεκτρίσει» το κλίμα στα κέντρα φιλοξενίας όπου βρίσκονται Παλαιστίνιοι.

Αστυνομικές πηγές εξηγούν ότι οι συνθήκες ασφυξίας στα σημεία εισόδου και καταγραφής προσφύγων και μεταναστών δυσχεραίνουν τους ελέγχους για τον εντοπισμό τυχόν υπόπτων για τρομοκρατίαΣε ΕΥΠ και Αντιτρομοκρατική έχει σημάνει συναγερμός, ενώ έχουν δοθεί εντολές για ένταση των ελέγχων (μέσω των διεθνών βάσεων δεδομένων με τρομοκράτες).

Καλά πληροφορημένες πηγές με γνώση της κατάστασης σημειώνουν ότι υπάρχει πλήθος αταυτοποίητων μεταναστών. Το πρόβλημα δεν είναι με όσους δεν έχουν ταυτοποιηθεί για διαδικαστικούς λόγους (δηλαδή περιμένουν τη σειρά τους) και βρίσκονται σε δομές φιλοξενίας, αλλά με όσους μπορεί να έχουν φύγει από τα σημεία εισόδου (για παράδειγμα τα νησιά ή τον Έβρο) χωρίς να έχουν καταγραφεί.

Επί παραδείγματι στη Λέσβο, όπου τους τελευταίους μήνες σημειώθηκε «έκρηξη» μεταναστευτικών ροών, τον περασμένο μήνα υπήρχαν τουλάχιστον 1.000 μετανάστες που δεν είχαν ταυτοποιηθεί. Πρόκειται για μετανάστες που βρίσκονται σε δομή φιλοξενίας και περιμένουν την καταγραφή τους. Αξιόπιστες πηγές σημειώνουν, ωστόσο, ότι αυτός ο τόσο μεγάλος αριθμός αταυτοποίητων μεταναστών είναι δηλωτικός αφενός της ασφυκτικής κατάστασης αφετέρου του κινδύνου κάποιος να εξαφανιστεί χωρίς να καταγραφεί.

Διαβάστε περισσότερα >>>

Related

Ανθρωπιστική Διακυβέρνηση
/
Πρόσφυγες και Μετανάστες
/
Πρόσφυγες και Μετανάστες
/