«Σταματήστε την κατασκευή στρατοπέδου προσφύγων στη Βάστρια»

FacebookTwitterE-mailPrint

«Σταματήστε την κατασκευή στρατοπέδου προσφύγων στη Βάστρια»

View Original

stonisi.gr | 17 Μαρτίου 2023

«Σταματήστε την κατασκευή στρατοπέδου προσφύγων στη Βάστρια»

Προειδοποίηση στην κυβέρνηση ότι αναλαμβάνει την ευθύνη για μια τεράστια καταστροφή στη Βάστρια της Λέσβου απηύθυνε ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 Κρίτων Αρσένης κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησής του προς το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Συγκεκριμένα ο κ.Αρσένης ανέφερε ότι «στη Βάστρια χτίζεται το μεγαλύτερο στρατόπεδο προσφύγων στην Ελλάδα και την Ευρώπη μέσα στο μεγαλύτερο δάσος του Αιγαίου.Στο Καρά Τεπέ -όπως και σε κάθε “δομή” προσφύγων- εξαιτίας των άθλιων συνθηκών στις οποίες καταδικάζονται οι άνθρωποι αυτοί ξεσπούν δεκάδες πυρκαγιές κάθε χρόνο».

Στη συνέχεια της τοποθέτησης του ο κ.Αρσένης σημείωσε «εσείς πάτε να στοιβάξετε απάνθρωπα αυτούς τους ανθρώπους μέσα σε αυτό το δάσος, το μεγαλύτερο που μας έχει μείνει στο Αιγαίο, το μεγαλύτερο ενιαίο δάσος. Μια πυρκαγιά θα φτάσει μέχρι το Πλωμάρι.Το 2020 άρχισαν τη διαδικασία για τη δομή με πρόβλεψη για χωρητικότητα 5 χιλιάδων ανθρώπων, χωρίς να κάνουν Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το έργο -το οποίο συνορεύει με περιοχή Natura. Αλλά το 2022 το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε ότι για δομή άνω των 3 χιλιάδων ατόμων χρειάζεται Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Η κυβέρνηση επανήλθε και “έριξε” τη χωρητικότητα της δομής κάτω από τις 3 χιλιάδες θέσεις έτσι ώστε να μη χρειάζεται η συγκεκριμένη μελέτη. Ο κ. Ταγαράς παραδέχτηκε ότι η κυβέρνηση “έριξε” τη χωρητικότητα της δομής στις 2.952 θέσεις για να νομιμοποιήσει έργα που είχαν ήδη αρχίσει. Αυτή τη λύση βρήκαν από τη βιασύνη τους να ξεκινήσουν την κατασκευή. Ομολογεί ακόμα ο υφυπουργός ότι σχεδιάζουν να αυξήσουν τη χωρητικότητα, αφού όπως είπε έχουν “στόχο να υπάρχει η δυνατότητα φιλοξενίας για 5 χιλιάδες άτομα στη δομή”.

Διαβάστε περισσότερα >>>

Related

Ανθρωπιστική Διακυβέρνηση
/
Πρόσφυγες και Μετανάστες
/
Πρόσφυγες και Μετανάστες
/