«Εξαφανίζουν» τους πρόσφυγες και νεκρούς

FacebookTwitterE-mailPrint

«Εξαφανίζουν» τους πρόσφυγες και νεκρούς

View Original

Συντάκτης: Γιώργος Παγούδης | efsyn.gr | 31 Ιανουαρίου 2023

«Εξαφανίζουν» τους πρόσφυγες και νεκρούς

Καμία αναφορά από τις αρχές στον θάνατο νεαρής γυναίκας που ήρθε με βάρκα στο νησί, μαζί με άλλους 41 πρόσφυγες, τα ξημερώματα της περασμένης Παρασκευής και βρήκε τραγικό θάνατο από το κρύο και τη βροχή στο δάσος νοτίως του αεροδρομίου.

Οπως φαίνεται, δεν εξαφανίζονται μόνο ζωντανοί οι πρόσφυγες που φτάνουν στα ακριτικά νησιά της Ελλάδας, αλλά ακόμα και νεκροί. Από την Παρασκευή στο νεκροτομείο του «Βοστάνειου» Νοσοκομείου Μυτιλήνης βρίσκεται το πτώμα μιας νεαρής γυναίκας που βρήκε τραγικό θάνατο στην περιοχή του αεροδρομίου.

Το θύμα επέβαινε σε βάρκα που έφτασε στην ανατολική ακτή του νησιού τα ξημερώματα της ίδιας ημέρας μαζί με ακόμα 41 πρόσφυγες που έτρεξαν να κρυφτούν σε κοντινό δάσος της περιοχής, νοτίως του αεροδρομίου. Ο αριθμός προκύπτει από τις μαρτυρίες των ίδιων των προσφύγων, αν και, σύμφωνα με πληροφορίες, αυτοί που καταγράφηκαν τελικά στο ΚΥΤ ήταν μόλις 17. Οπως όμως όλα δείχνουν, η κοπέλα δεν άντεξε τις χαμηλές θερμοκρασίες και τη βροχή που έπεφτε, με αποτέλεσμα να αφήσει την τελευταία της πνοή εκεί, κρυμμένη μέσα στο δάσος όπου είχαν καταφύγει προκειμένου να γλιτώσουν από μια πιθανή επαναπροώθηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μόλις ο αδελφός της αντιλήφθηκε τον θάνατό της, αποφάσισε να βγει από το δάσος και να αναζητήσει βοήθεια, φτάνοντας τελικά στο Καρά Τεπέ όπου εξιστόρησε τα γεγονότα.

Η νεκρή κοπέλα μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο «Βοστάνειο», όπου διαπιστώθηκε και επίσημα ο θάνατός της, ενώ το επόμενο διάστημα αναμένεται το πόρισμα του ιατροδικαστή για τα αίτια θανάτου της. Ωστόσο, χαρακτηριστικό είναι ότι οι αρχές μέχρι και σήμερα δεν έχουν κάνει καμία αναφορά για το περιστατικό του θανάτου αυτού, ενώ είναι γνωστό ότι εδώ και χρόνια έχει πάψει κάθε αναφορά και για τα περιστατικά αφίξεων τα οποία ανακοινώνονται μόνο ως συνολικοί αριθμοί ανά νησί, μέσα από πίνακες στατιστικής του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

Αποκρύπτουν τους θανάτους

Πρέπει ωστόσο να θυμίσουμε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που οι αρχές αποκρύπτουν θανάτους προσφύγων είτε σε στεριά, όπως έγινε τώρα, είτε στη θάλασσα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το βρέφος που βρέθηκε την Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου ‘22 σε κατάσταση αποσύνθεσης στην παραλία του Αγίου Ερμογένη, πάλι στη Μυτιλήνη, υποχρεώνοντας τότε το Λιμεναρχείο Μυτιλήνης να γνωστοποιήσει το περιστατικό.

Γεγονός όμως είναι ότι η ύπαρξη ενός αγνοούμενου παιδιού ήταν γνωστή στις αρχές ήδη από τις 9 Δεκεμβρίου, όταν είχε σημειωθεί ναυάγιο στην ευρύτερη περιοχή και η μητέρα του είχε καταθέσει για τον πνιγμό του παιδιού της. Τότε δεν υπήρξε επίσημη ενημέρωση. Αναρωτιόμαστε, λοιπόν, αν αυτά τα δύο είναι και τα μοναδικά περιστατικά θανάτων προσφύγων που δεν ήρθαν ποτέ στη δημοσιότητα...

Διαβάστε περισσότερα >>>

Related

Ανθρωπιστική Διακυβέρνηση
/
Πρόσφυγες και Μετανάστες
/
Πρόσφυγες και Μετανάστες
/