Συνεχίζεται η δίκη σήριαλ των 24 την Παρασκευή. “Αόριστο και ασαφές” το κατηγορητήριο

FacebookTwitterE-mailPrint

Συνεχίζεται η δίκη σήριαλ των 24 την Παρασκευή. “Αόριστο και ασαφές” το κατηγορητήριο

View Original

politikalesvos.gr | 10 January 2023

Ολοκληρώθηκαν σήμερα οι υποβολές των ενστάσεων εγκυρότητας εκ μέρους των δικηγόρων και των 24 κατηγορούμενων διασωστών και μελών ανθρωπιστικών οργανώσεων στο Εφετείο Μυτιλήνης σχετικά με τις ασάφειες και τις αοριστίες τόσο για τα κλητήρια θεσπίσματα που σε πολλές περιπτώσεις δεν επιδόθηκαν στους κατηγορούμενος όσο και για το ίδιο το κατηγορητήριο το οποίο παραπέμπει σε κακουργήματα τα οποία ωστόσο δεν έχουν καν εξεταστεί καθώς βρίσκονται σε ανακριτικό στάδιο. Όπως η κατηγορία για εγκληματική οργάνωση που διώκεται ποινικά και βρίσκεται και αυτή στο στάδιο της ανάκρισης.

Την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου, μέρα για την οποία διέκοψε το δικαστήριο θα απασχοληθεί κυρίως με την κατασκοπεία (τι ήταν απόρρητο, τι όχι, αν ήταν γνωστό στους κατηγορούμενους

Η δίκη που ξεκίνησε σήμερα έπειτα από τέσσερα χρόνια αναβολών και αδικαιολόγητων αδυναμιών και «αθεράπευτων» ζητημάτων θα συνεχιστεί την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου όπου το δικαστήριο θα απασχοληθεί κυρίως με το τι συνιστά κατασκοπεία.

Οι διασώστες και μέλη ΜΚΟ που φορτώθηκαν με τις κατηγορίες της κατασκοπείας, της διευκόλυνσης εισόδου ή της διακίνησης προσφύγων, της πλαστογραφίας και άλλα πλημμελήματα, που μπορούν να επισύρουν έως και 8 χρόνια φυλάκισης για τον κάθε κατηγορούμενο. Για άλλη μια φορά η Διεθνής Αμνηστία κάνει έκκληση προς τις ελληνικές αρχές να αποσύρουν όλες τις κατηγορίες εναντίον τους. Ο Seán, εκπαιδευμένος δύτης διάσωσης, και η Sarah, Σύρια προσφύγισσα και ακτιβίστρια, η ιστορία της οποίας ενέπνευσε την ταινία του Netflix «Οι κολυμβήτριες», δικάζονται αντιμετωπίζουν άδικες και αβάσιμες κατηγορίες απλώς και μόνο επειδή βοήθησαν πρόσφυγες και μετανάστες/-στριες που κινδύνευαν να πνιγούν στη θάλασσα.
«Αν μπορώ εγώ να κατηγορηθώ για εγκληματίας επειδή κάνω κάτι λίγο περισσότερο από το να μοιράζω μπουκάλια με νερό και να χαμογελάω, τότε μπορεί να κατηγορηθεί ο καθένας. Αυτή η δίκη δεν αφορά εμένα και τη Sarah, ούτε καν τα άλλα 22 άτομα που κατηγορούνται. Αυτή η δίκη αφορά τις ελληνικές αρχές που προσπαθούν να συντρίψουν τη συμπόνια και να εμποδίσουν τους ανθρώπους από να αναζητήσουν ασφάλεια. Αλλά πιστεύω ότι η δικαιοσύνη θα επικρατήσει και θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε τη ζωή μας», δήλωσε ο Seán Binder.

Διαβάστε περισσότερα >>>

Related

Ανθρωπιστική Διακυβέρνηση
/
Πρόσφυγες και Μετανάστες
/
Πρόσφυγες και Μετανάστες
/