Νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο: Ανεπίτρεπτη οπισθοδρόμηση στην προστασία των αιτούντων άσυλο

FacebookTwitterE-mailPrint

Νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο: Ανεπίτρεπτη οπισθοδρόμηση στην προστασία των αιτούντων άσυλο

Refugee Support Aegean | 11 Ιουλίου 2024

Νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο: Ανεπίτρεπτη οπισθοδρόμηση στην προστασία των αιτούντων άσυλο

Η πρόσφατη ψήφιση της μεταρρύθμισης του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου (ΚΕΣΑ) τον Μάιο του 2024 σήμανε την αποδόμηση των ενωσιακών κανόνων και την ακύρωση βασικών εγγυήσεων ασφαλείας για την προστασία των προσφύγων, καθώς και τη θεσμοθέτηση ευρύτατων καθεστώτων εξαίρεσης και παραβίασης του κράτους δικαίου.

Η Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο (RSA) επαναλαμβάνει ότι η τροποποίηση του ΚΕΣΑ συνιστά ανεπίτρεπτη οπισθοδρόμηση των ελάχιστων εγγυήσεων στον τομέα του ασύλου που επιτεύχθηκαν με κόπο, νομοθετικές ρυθμίσεις, δικαστικές διεκδικήσεις και δεσμευτικές νομολογιακές εξελίξεις τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Αναπόφευκτα, θα αποδυναμώσει την προστασία των δικαιωμάτων των προσφύγων κατά παράβαση διεθνών και ενωσιακών κανόνων δικαίου.

Επιπλέον, τονίζουμε ότι διατάξεις του νέου ΚΕΣΑ παραβιάζουν ευθέως το πρωτογενές ενωσιακό δίκαιο, καθώς δεν συμμορφώνονται με τη Σύμβαση της Γενεύης του 1951, τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) και άλλες διεθνείς συμβάσεις που αποτελούν θεμέλιο του ΚΕΣΑ. Μονόδρομο για την τήρηση των δεσμευτικών αυτών κειμένων αποτελεί το να μείνουν ανεφάρμοστες όσες διατάξεις των ευρωπαϊκών κανονισμών είναι αντίθετες με τις συμβάσεις αυτές.

Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε ένα κοινό σχέδιο εκτέλεσης για να καθοδηγήσει τα κράτη μέλη στην εκπόνηση των αντίστοιχων εθνικών σχεδίων εκτέλεσης του ΚΕΣΑ, μέχρι τα τέλη του 2024. Στα σχέδια αυτά θα περιγράφονται οι νομοθετικές, διοικητικές και επιχειρησιακές αλλαγές που πρόκειται να εισαχθούν για να εναρμονιστούν τα εθνικά συστήματα ασύλου με το νέο νομοθετικό πλαίσιο μέχρι την έναρξη της εφαρμογής του τον Ιούνιο του 2026.

Κρίνουμε απαραίτητη τη διαβούλευση με την κοινωνία των πολιτών ενόψει της εκπόνησης και υποβολής του ελληνικού σχεδίου εκτέλεσης του Νέου Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέχρι τα τέλη του έτους. Για αυτό, με το παρόν κείμενο, αναλύουμε επιλεκτικά κάποιες από τις βασικές έννοιες και τροποποιήσεις    του συστήματος ασύλου που περιλαμβάνονται στη μεταρρύθμιση του ΚΕΣΑ, με στόχο την ανάδειξη των κυριότερων ζητημάτων και παραβιάσεων σε σχέση με την επικείμενη εφαρμογή του.

Διαβάστε περισσότερα >>>

Related

Ανθρωπιστική Διακυβέρνηση
/