Ενημερωτικό Δελτίο Παρατηρητηρίου: Κατάληψη των γραφείων του Συριζα στη Μυτιλήνη

Facebook Twitter E-mail Print
Τρίτη, 5 Δεκεμβρίου 2017
Ενημερωτικό Δελτίο Παρατηρητηρίου: Κατάληψη των γραφείων του Συριζα στη Μυτιλήνη

Από το Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2017 τα Γραφεία του Συριζα στη Μυτιλήνη τελούν υπό κατάληψη από τους απεργούς πείνας αιτούντες άσυλο που διαμαρτύρονταν το προηγούμενο διάστημα στην πλατεία Σαπφούς, την κεντρική πλατεία της πόλης, με την υποστήριξη αλληλέγγυων. Παρακάτω παραθέτουμε μια συλλογή άρθρων που αναφέρονται στην κινητοποίηση, από τοπικά και εθνικά ΜΜΕ και ενημερωτικές σελίδες.

Από το συλλαλητήριο στην κατάληψη του ΣΥΡΙΖΑ: «Παραβίασαν ανοιχτές θύρες» πρόσφυγες «της πλατείας Σαπφούς» και αλληλέγγυοι | Emprosnet.gr | 28/11/2017 | Ανθή Παζιάνου

Το σημείο έντασης και διαμάχης στην πόλη της Μυτιλήνης, που κατείχε η πλατεία Σαπφούς και μάλιστα με διακριτική κορδέλα και φυλασσόμενη από άντρες της Αστυνομίας, μεταφέρθηκε το περασμένο Σάββατο στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, πρώην ΚΕΠ, έναντι της Περιφέρειας. Το συλλαλητήριο που ξεκίνησε από την πλατεία Σαπφούς κατέληξε στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ με κατάληψη και παρά τις διαπραγματεύσεις, αυτή συνεχίστηκε και χτες. Αλγεινή εντύπωση, πάντως, προκάλεσε τόσο στους συμμετέχοντες του συλλαλητηρίου, όσο και σε περαστικούς το γεγονός ότι μέλη του αντιεξουσιαστικού χώρου φορούσαν κράνη και κουκούλες, ενώ κάποιοι εξ αυτών κρατούσαν και κοντάρια, δηλώνοντας -τουλάχιστον αισθητικά- άγριες διαθέσεις.

Λέσβος: Κατάληψη στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στη Μυτιλήνη από Αφγανούς πρόσφυγες | ΕΡΤ - από ΑΠΕ-ΜΠΕ | 26/11/2017

Κατάληψη στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στη Λέσβο πραγματοποιούν από χθες ομάδα 30 περίπου Αφγανών προσφύγων και αλληλέγγυοι στα αιτήματα τους. Η κατάληψη ξεκίνησε το μεσημέρι του Σαββάτου 25 Νοεμβρίου 2017 στη διάρκεια της πορείας που ακολούθησε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Σαπφούς στη Μυτιλήνη. Και έρχεται σαν συνέχεια στις κινητοποιήσεις την ομάδας αυτής των Αφγανών προσφύγων που επί έναν σχεδόν μήνα και μέχρι πριν λίγες μέρες διέμεναν στην πλατεία Σαπφούς, αρνούμενοι να μετακινηθούν επικαλούμενοι λόγους ασφαλείας στον καταυλισμό της Μόριας.

Παραμένουν στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου οι πρόσφυγες | Εφημερίδα των Συντακτών | 25/11/2017 | Γιώργος Παγούδης

Αποφασισμένοι να παραμείνουν μέχρι τελικής δικαίωσης εμφανίζονται οι πρόσφυγες που από το μεσημέρι του Σαββάτου έχουν κάνει κατάληψη στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στη Λέσβο.Με αίτημα την άμεση αναχώρηση τους από το νησί, ο 24 Αφγανοί από τους απεργούς της πλατείας Σαπφούς, με την συμπαράσταση αλληλέγγυων, αργά το απόγευμα της ίδιας ημέρας αρνήθηκαν να αποχωρήσουν, παρά τις διαβεβαιώσεις ότι τις επόμενες ημέρες θα εξεταστούν όλες οι περιπτώσεις κατά προτεραιότητα.

Επικίνδυνος τυχοδιωκτισμός η κατάληψη των γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ στη Μυτιλήνη | Τα Μπλόκια.gr | 25/11/2017

Αν μη τι άλλο, ως «επικίνδυνος  τυχοδιωκτισμός» που καμία σχέση δεν έχει με τους πρόσφυγες και το κίνημα αλληλεγγύης μπορεί να χαρακτηριστεί η κατάληψη των γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ στη Μυτιλήνη, από ομάδες μελών της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και του αντεξουσιαστικού χώρου.

Ανταπόκριση : Η Λέσβος δεν είναι φυλακή | δρόμος, της αριστεράς | 4/12/2017 | Θράσος Αβραάμ

Τα γεγονότα αυτά σήμαναν συναγερμό στον αντιφασιστικό κόσμο της Μυτιλήνης και έτσι διοργανώθηκε συλλαλητήριο αλληλεγγύης στους πρόσφυγες το Σάββατο 24 Νοεμβρίου. Στο μεταξύ, η πλατεία Σαπφούς είχε μετατραπεί σε «υγειονομική» ζώνη, καθώς η αστυνομία είχε περιφράξει με κορδέλα όλη την πλατεία και υπήρχαν, εντός αλλά και πέριξ αυτής, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Στη συγκέντρωση, και στην πορεία που ακολούθησε, συμμετείχαν και οι πρόσφυγες που είχαν εκδιωχθεί από την πλατεία τις προηγούμενες μέρες. Η πορεία κατέληξε στο κτίριο που στεγάζει τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου, όπου οι πρόσφυγες έκαναν κατάληψη, υποστηριζόμενοι από αλληλέγγυους, δηλώνοντας ότι θα παραμείνουν εκεί μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματα τους τα οποία είναι: Να απελευθερωθεί ο απεργός πείνας Hessam, (ένας από τους αγωνιστές πρόσφυγες της πλατείας Σαπφούς, που κρατείται στην Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου και κινδυνεύει με άμεση απέλαση στην Τουρκία), να δοθεί «μπλε σφραγίδα» στους 30 αγωνιστές πρόσφυγες της πλατείας Σαπφούς και να οριστεί χώρος διαμονής των προσφύγων όταν φθάσουν στην Αθήνα.

Λέσβος: Η κατάληψη τους χάλασε το ντεκόρ | Εφημερίδα Πριν | 5/12/2017 | Νίκος Μανάβης 

Το Σάββατο 25 Νοέμβρη οι κολασμένοι πρόσφυγες από το στρατόπεδο συγκέντρωσης της Μόριας χάλασαν την εικόνα κοινωνικής ευαισθησίας που έφτιαχνε ο ΣΥΡΙΖΑ για τον εαυτό του, τουλάχιστον σε τοπικό επίπεδο. Το σενάριο έλεγε πως εδώ και μια εβδομάδα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ανά την Ελλάδα θα διαφήμιζαν το κοινωνικό επίδομα που μοιράζει η κυβέρνηση. Ναι αυτές τις πενταροδεκάρες που επιστρέφουν από τους κλεμμένους μισθούς και συντάξεις.