Αλλαγές για άσυλο και ευάλωτους μετανάστες

FacebookTwitterE-mailPrint

Αλλαγές για άσυλο και ευάλωτους μετανάστες

Συντάκτρια: Τάνια Γεωργιοπούλου | Η Καθημερινή | 9 Σεπτεμβρίου 2019

s16_0809nhsia-metanastes

Πολύπλοκο και πολυπαραγοντικό το μεταναστευτικό - προσφυγικό ζήτημα αποκτά νέες διαστάσεις, καθώς ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απειλεί να ανοίξει τα σύνορα στην προσπάθειά του να εκβιάσει την Ευρώπη για συνέχιση της χρηματοδότησης, προκειμένου να συνεχίσει να συγκρατεί τις μεταναστευτικές ροές αποτελεσματικά. 

Ο μεγάλος αριθμός των ανθρώπων που φθάνουν στα ελληνικά νησιά τους τελευταίους μήνες (αύξηση 32% των αφίξεων το 2019 σε σχέση με το 2018) αποτελεί μόνο μια μικρή γεύση του τι μπορεί να κάνει ο Τούρκος πρόεδρος. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις μέσα σε μια εβδομάδα (από 26 Αυγούστου - 1 Σεπτεμβρίου 2019) έφτασαν στα ελληνικά νησιά 2.011 πρόσφυγες και μετανάστες από την Τουρκία.

Υπό την πίεση των καθημερινών αυξημένων μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών, η ελληνική κυβέρνηση επιχειρεί να δώσει λύσεις για την άμεση αποσυμφόρηση των νησιών από τη μία πλευρά, ενώ την ίδια στιγμή επεξεργάζεται σχέδιο για τη συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος. Προετοιμάζονται παρεμβάσεις που αφορούν τις διαδικασίες έτσι ώστε να επιλυθούν χρόνιες δυσλειτουργίες αλλά και αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο για το σύστημα ασύλου, οι οποίες αναμένεται να είναι έτοιμες έως τις αρχές Δεκεμβρίου. Από την πλευρά της κυβέρνησης είναι σαφής η θέση ότι το θέμα της κοινής δήλωσης δεν μπαίνει στη ζυγαριά με άλλα ελληνοτουρκικά θέματα. «Εμείς θεωρούμε την κοινή δήλωση Ευρωπαϊκής Ενωσης - Τουρκίας πεδίο συνεργασίας με την Τουρκία και όχι πεδίο αντιπαράθεσης», τονίζει ο ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιώργος Κουμουτσάκος, σημειώνοντας ότι το μεταναστευτικό - προσφυγικό πρέπει να αποσυνδεθεί από τα ελληνοτουρκικά θέματα. «Πρόκειται για την ελληνοτουρκική πλευρά μιας ευρωτουρκικής συμφωνίας», καταλήγει. Διαβάστε περισσότερα>>>

Related

Ανθρωπιστική Διακυβέρνηση
/
Πρόσφυγες και Μετανάστες
/
Πρόσφυγες και Μετανάστες
/