«Εκρηξη» προσφύγων στη Σάμο

FacebookTwitterE-mailPrint

«Εκρηξη» προσφύγων στη Σάμο

View Original

Συντάκτης: Γιώργος Παγούδης | efsyn.gr | 19 Οκτωβρίου 2023

Έκρηξη προσφύγων στη Σάμο

Μέχρι και στην προσφυγική δομή-φυλακή της Σάμου έφτασε η φωτιά από τις εχθροπραξίες στην Παλαιστίνη. Οι εικόνες από το βομβαρδισμένο νοσοκομείο στη Γάζα πυροδότησαν την έκρηξη περίπου 700 αραβόφωνων προσφύγων στο ακριτικό νησί, που ξεσηκώθηκαν διαδηλώνοντας εναντίον του Ισραήλ αλλά και για τις συνθήκες κράτησης, και έφτασαν μέχρι την πύλη, όπου τους σταμάτησαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ακολούθησαν και επεισόδια περιορισμένης έκτασης, με κάποιους διαδηλωτές να εκτοξεύουν πέτρες εναντίον αστυνομικών, ενώ οι διαδηλωτές στα τριάντα λεπτά που κράτησε η κινητοποίηση κατέλαβαν και κάποια υπερυψωμένα φυλάκια κοντά στην πύλη. Το πρωί της Τετάρτης συνελήφθησαν πέντε πρόσφυγες που ταυτοποιήθηκαν ως εμπλεκόμενοι στα επεισόδια... Η δικογραφία που σχηματίστηκε εις βάρος τους περιλαμβάνει κατηγορίες για βία κατά αστυνομικών, διατάραξη κοινής ειρήνης, βιαιοπραγία κ.ά.

Θυμίζουμε πάντως ότι ήδη στη Σάμο και ειδικότερα στην πολυδιαφημισμένη δομή στη θέση Ζερβού Μυτιληνιών διαμένουν 4.592 άνθρωποι σε συνθήκες επιεικώς άθλιες. Πριν από μέρες, στον σχετικό πίνακα που δημοσιεύει η κυβέρνηση, η δυναμικότητα της δομής εν μιά νυκτί ανέβηκε από 2.000 σε 3.659 ανθρώπους, χωρίς ποτέ να δοθεί εξήγηση για τον τρόπο που συνέβη αυτό. Αποτέλεσμα του υπερπληθυσμού, οι ήδη άθλιες συνθήκες να επιδεινωθούν, με πιο χαρακτηριστικό από αυτά την έλλειψη νερού και τις άμεσες επιπτώσεις που παρατηρούνται στην υγεία των κρατούμενων προσφύγων, όπως τα κρούσματα ψώρας σε μεγάλα τμήματα του πληθυσμού. Κρούσματα που τείνουν να λάβουν τη μορφή επιδημίας αφού, εκτός των απαράδεκτων συνθηκών υγιεινής -όρος απαραίτητος για την αναχαίτιση των κρουσμάτων-, απουσιάζουν σχεδόν ολοκληρωτικά και η υγειονομική περίθαλψη καθώς και τα κατάλληλα φάρμακα.

Διαβάστε περισσότερα >>>

Related

Ανθρωπιστική Διακυβέρνηση
/
Ανθρωπιστική Διακυβέρνηση
/