1ο Διεθνές Φεστιβάλ Ειρήνης Λέσβου: Μια γιορτή χωρίς σύνορα και διακρίσεις

FacebookTwitterE-mailPrint

1ο Διεθνές Φεστιβάλ Ειρήνης Λέσβου: Μια γιορτή χωρίς σύνορα και διακρίσεις

View Original

politikalesvos.gr | 7 Σεπτεμβρίου 2025

1ο Διεθνές Φεστιβάλ Ειρήνης Λέσβου: Μια γιορτή χωρίς σύνορα και διακρίσεις

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία στη Μυτιλήνη η πολυήμερη συνάντηση πολιτών, καλλιτεχνών και αυτοδιοικητικών από Ελλάδα και Τουρκία, με κοινό όραμα την ειρήνη στο Αιγαίο.

Μια εβδομάδα γεμάτη μηνύματα ειρήνης, σεβασμού και πολιτισμικής συνύπαρξης ολοκληρώθηκε στη Μυτιλήνη με τη λήξη του 1ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ειρήνης Λέσβου. Από τις 2 έως τις 7 Σεπτεμβρίου 2025, το νησί έγινε σημείο συνάντησης για πολίτες, φορείς, καλλιτέχνες και αυτοδιοικητικούς από την Ελλάδα και την Τουρκία, σε μια πολυσύνθετη διοργάνωση με ξεκάθαρο στόχο: την εμπέδωση της ειρήνης στο Αιγαίο μέσα από τον πολιτισμό.

Το φεστιβάλ συντόνισαν η ελληνική πρωτοβουλία «Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο» και το τουρκικό σωματείο «Ege Barış ve İletişim Derneği», με τη στήριξη της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και του Δήμου Μυτιλήνης. Καθοριστικό ρόλο έπαιξαν επίσης οργανώσεις και φορείς, όπως η Διεθνής Αμνηστία (Ελληνικό Τμήμα), το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, η Κάριτας Ελλάς και ο Σύλλογος Αλβανών Μεταναστών Λέσβου.

Το πρόγραμμα περιλάμβανε:

  • Ενημερωτικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις για την ειρήνη, τη βία, τα στερεότυπα και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
  • Κινηματογραφικές προβολές, συναυλίες, εκθέσεις φωτογραφίας και αφίσας, δράσεις γαστρονομίας και διαπολιτισμικά παιχνίδια.
  • Τη μεγάλη συνάντηση Ελλήνων και Τούρκων αυτοδιοικητικών με θέμα τη διπλωματία των πόλεων και την ενίσχυση της συνεργασίας στην περιοχή.

Κοινή πεποίθηση όλων των συμμετεχόντων ήταν ότι ο πολιτισμός είναι το πιο ασφαλές μονοπάτι προς την ειρήνη. Από το τραπέζι του διαλόγου δεν έλειψαν θέματα όπως η κοινή πολιτιστική κληρονομιά, οι ανθρώπινες σχέσεις και οι πρακτικές για μια πιο συμπεριληπτική κοινωνία.

Διαβάστε περισσότερα >>>

Related

Πρόσφυγες και Μετανάστες
/
Κέντρα και Δομές
/
Πρόσφυγες και Μετανάστες
/
Πρόσφυγες και Μετανάστες
/