Επίσκεψη από ομάδα πανεπιστημιακών από το Πανεπιστήμιο της Κυανής Ακτής (Université Côte d’Azur) και το Παρατηρητήριο για τις Μεταναστεύσεις και τις Κοινωνίες (URMIS)

FacebookTwitterE-mailPrint

Επίσκεψη από ομάδα πανεπιστημιακών από το Πανεπιστήμιο της Κυανής Ακτής (Université Côte d’Azur) και το Παρατηρητήριο για τις Μεταναστεύσεις και τις Κοινωνίες (URMIS)

Λέξεις-κλειδιά

Δελτίο Τύπου

Από την Κυριακή 19 Μαίου έως την Τετάρτη 22 Μαίου ομάδα πανεπιστημιακών από το Πανεπιστήμιο της Κυανής Ακτής (Université Côte dAzur) και το Παρατηρητήριο για τις Μεταναστεύσεις και τις Κοινωνίες (URMIS) επισκέφτηκαν το Παρατηρητήριο και το Αρχείο της Προσφυγικής και Μεταναστευτικής Κρίσης στο Αιγαίο, το Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας (ΤΚΑΙ) και συνολικά το Πανεπιστήμιο Αιγαίου στη Λέσβο. Την ομάδα του Πανεπιστημίου της Κυανής Ακτής αποτελούσαν ο Yvan Gastaud (Αναπληρωτής Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Κυανής Ακτής), Swanie Potot (Διευθύντρια Ερευνών-Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών-CNRS), Gulia Breda (ερευνήτρια, Université Côte dAzur), Alban Fournier (CNRS-διοικητική υποστήριξη ερευνητικών έργων με διεθνή διάσταση) και η καλλιτέχνης και συνεργάτης της ομάδας Lena Merhej. Την ομάδα υποδέχτηκαν στη Μυτιλήνη εκ μέρους του Παρατηρητηρίου για την Προσφυγική και Μεταναστευτική Κρίση στο Αιγαίο και του ΤΚΑΙ, ο Ευθύμιος Παπαταξιάρχης, Ομότιμος Καθηγητής, η Έφη Πλεξουσάκη, Επίκουρη Καθηγήτρια και η Ναντίνα Λειβαδίτη (υποψήφια διδάκτορας).

Η επίσκεψη έγινε στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος ReMMi (Récits de Mobilités et des Migrations-Αφηγήσεις για μορφές κινητικότητας και μετανάστευσης) με επικεφαλής τον Yvan Gastaud και χρηματοδότηση από το Πανεπιστήμιο της Κυανής Ακτής και το παράρτημα του CNRS στη Νίκαια. Το Παρατηρητήριο συμμετέχει στο ερευνητικό έργο με θέμα: Η «κρίση» του 2015 στα νησιά του Αιγαίου και η μνήμη της ανάμεσα σε πρόσφυγες, άνδρες και γυναίκες, από το Αφγανιστάν και τη Συρία».

Αντικείμενο της επίσκεψης ήταν η συνεργασία με την επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου Αιγαίου για την οργάνωση συνεδρίου στο πλαίσιο του παραπάνω ερευνητικού έργου, η ανανέωση της επαφής με το Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας και η συνεργασία των μελών του Πανεπιστημίου της Κυανής Ακτής και του CNRS με το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων και το Τμήμα Εράσμους του Πανεπιστημίου Αιγαίου για την σύναψη μνημονίου συνεργασίας στο πλαίσιο του έργου ReMMi και, γενικότερα, οι περαιτέρω προοπτικές συνεργασίας στο πλαίσιο της διεθνοποίησης των πανεπιστημίων.

Η ομάδα από τη Νίκαια παρακολούθησε μέρος των εργασιών της συνάντησης υποψηφίων διδακτόρων του ΤΚΑΙ που πραγματοποιήθηκε 18-22 Μαίου, είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με μέλη οργανώσεων που προσφέρουν στέγαση, εκπαίδευση, νομική και ψυχοκοινωνική υποστήριξη σε πρόσφυγες και μετανάστες στη Λέσβο και τέλος ενημερώθηκε και αντάλλαξε ιδέες για πλευρές της διοικητικής υποστήριξης όσον αφορά θέματα διεθνών πανεπιστημιακών συνεργασιών  με την κ. Κοντάρα, Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Αιγαίου και την κ. Βαρκαράκη, υπεύθυνη της διεθνούς κινητικότητας των φοιτητών στο πλαίσιο του Εράσμους.

Τέλος η ομάδα από τη Γαλλία πραγματοποίησε επίσκεψη στο Μουσείο Προσφυγικής Μνήμης στη Σκάλα Λουτρών και επισκέφτηκε το πάρκο και το μουσείο του Απολιθωμένου Δάσους στο Σίγρι.

Related

Ανθρωπιστική Διακυβέρνηση
/