Το προσφυγικό επέστρεψε στη Λέσβο! Ναυάγιο, θλίψη, συνεχόμενες αφίξεις, δηλώσεις....

FacebookTwitterE-mailPrint

Το προσφυγικό επέστρεψε στη Λέσβο! Ναυάγιο, θλίψη, συνεχόμενες αφίξεις, δηλώσεις....

View Original

lesvosnews.net | 28 Αυγούστου 2023

Το προσφυγικό επέστρεψε στη Λέσβο! Ναυάγιο, θλίψη, συνεχόμενες αφίξεις, δηλώσεις....

"Η στρόφιγγα άνοιξε! Οι πληροφορίες μας λένε : πάνω από 3.500 στη Λέσβο , πάνω από 1.500 στη Σάμο. Καλά ξεμπερδέματα, αν αληθεύουν!

Όλα όσα συμβαίνουν μετά το πολύνεκρο ναυάγιο στην Πύλο και μετά τις εκλογές αποδεικνύουν ότι το προσφυγικό - μεταναστευτικό επέστρεψε!

Και δυστυχώς επιστρέψει με το χειρότερο τρόπο καθώς  αυτή η επιστροφή σημαίνει και απώλειες σε ανθρώπινες ζωές. Μόνο μέσα σε 24 ώρες είχαμε δύο ναυάγια σε Λέσβο και Σάμο και εκατοντάδες αφίξεις προσφύγων - μεταναστών στα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Οι αφίξεις είναι πλέον καθημερινές και η δομή του Καρά Τεπέ έχει ξεπεράσει το φράγμα των 3.000 ατόμων.

Ναυάγιο στη Λέσβο σήμερα 28 Αυγούστου

Σκάφος εντοπίστηκε 3 ναυτικά μίλια εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων. Ενημερώθηκαν οι τουρκικές αρχές οι οποίες όμως δεν ανταποκρίθηκαν και δόθηκε εντολή απο το θάλαμο επιχιερήσεων το Λιμενικό να προχωρήσει σε διάσωση.
Συνολικά περισυνελέγησαν 18 άτομα, ενω εντοπίστηκαν και 4 νεκροί.  (1 βρέφος και 3 παιδιά από 7 έως 14 ετών) .Τα διασωθέντα άτομα μεταφέρθηκαν στο Λιμάνι της Μυτιλήνης για ιατρικές εξετάσεις και στην συνέχεια για καταγραφή στο Κέντρο Υποδοχής Μεταναστών στο Μαυροβούνι.

Επιχείρηση έρευνας και διάσωσης στη ν. Λέσβο (η επίσημη ενημέρωση από τη λιμενική αρχή)

Πρωινές ώρες σήμερα, Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης (Π.Α.Θ.) Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., το οποίο βρισκόταν σε προγραμματισμένη περιπολία, εντόπισε πνευστή ακυβέρνητη λέμβο με ικανό αριθμό αλλοδαπών επιβαινόντων, εντός τουρκικών χωρικών υδάτων.

Η ανωτέρω λέμβος ανετράπη με αποτέλεσμα όλοι οι επιβαίνοντες να βρεθούν στη θάλασσα. Κατόπιν εντολής του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, το Π.Α.Θ. Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. έσπευσε στο σημείο, το πλήρωμα του οποίου περισυνέλεξε είκοσι δύο (22) άτομα, τέσσερα (04) εκ των οποίων χωρίς τις αισθήσεις τους. Έγιναν επανειλημμένες κλήσεις μέσω VHF προς τη τούρκικη Ακτοφυλακή για την ύπαρξη ναυαγών σε περιοχή δικαιοδοσίας τους με αρνητικά αποτελέσματα. 

Στην εν λόγω θαλάσσια περιοχή εμφανίστηκε σκάφος της τουρκικής Ακτοφυλακής και εκτέλεσε κινήσεις πλησίον του ναυαγίου με μεγάλη ταχύτητα, ενώ εξελισσόταν η διαδικασία περισυλλογής των ναυαγών και εν συνεχεία αρνήθηκαν την παραλαβή των διασωθέντων αλλοδαπών. Δέκα οκτώ (18) αλλοδαποί μεταφέρθηκαν στον λιμένα Μυτιλήνης και δύο (02) εξ΄άυτών διεκομίσθησαν στο Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης «ΒΟΣΤΑΝΕΙΟ», προκειμένου να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες, ενώ οι υπόλοιποι δέκα έξι (16) μεταφέρθηκαν στο χώρο καραντίνας Κ.Υ.Τ. Καρά Τεπέ "ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙ". Οι τέσσερις (04) σοροί παρελήφθησαν από ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και μεταφέρθηκαν στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Βορείου Αιγαίου.

Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης, ενώ η πνευστή λέμβος βυθίστηκε. Οι έρευνες συνεχίζονται για τυχόν αγνοούμενους.

Read more >>>

Related

Ανθρωπιστική Διακυβέρνηση
/
Πρόσφυγες και Μετανάστες
/
Πρόσφυγες και Μετανάστες
/