Τα ναυάγια που στοιχειώνουν το Αιγαίο και η εργαλειοποίηση των προσφυγικών ροών

FacebookTwitterE-mailPrint

Τα ναυάγια που στοιχειώνουν το Αιγαίο και η εργαλειοποίηση των προσφυγικών ροών

View Original

politikalesvos.gr | 2 Νοεμβρίου 2022

Τα ναυάγια που στοιχειώνουν το Αιγαίο και η εργαλειοποίηση των προσφυγικών ροών

Κι ο Νοέμβρης μπήκε όπως έφυγε ο Οκτώβρης, με νεκρούς και δεκάδες αγνοούμενους στο Αιγαίο. Δεν έχει περάσει καιρός από τότε που για άλλη μια φορά εδώ στη Λέσβο ζήσαμε τη φρίκη ενός ακόμη πολύνεκρου ναυαγίου που πήρε μαζί του 18 ανθρώπους, ανάμεσά τους 16 νέες γυναίκες, ένα παιδί κι έναν νέο άντρα. Στα Κύθηρα 9 ως τώρα άνθρωποι έχουν βρεθεί νεκροί από το ναυάγιο της ίδιας μέρας όπου ιστιοπλοϊκό με 95 πρόσφυγες συνετρίβη στα βράχια, με τους επιζώντες να γαντζώνονται στον γκρεμό για να γλιτώσουν. Αυτή τη στιγμή 60 άνθρωποι παλεύουν με τα κύματα ανάμεσα στην περιοχή του στενού του Καφηρέα στην Εύβοια, μετά την βύθιση ιστιοφόρου σκάφους και κανείς δεν ξέρει πόσοι από αυτούς θα καταφέρουν να βγουν ζωντανοί καθώς στην περιοχή πνέουν βόρειοι άνεμοι εντάσεως 7-8 μποφόρ με ριπές που φθάνουν και τα 9 Μποφόρ. Δύο μέρες πριν το Alarmphone έλαβε σήμα κινδύνου για 300 πρόσφυγες στην Νότια Κρήτη και κανείς δεν ξέρει ακόμη ποια είναι η τύχη τους!

Την περασμένη Παρασκευή το σκάφος που έπλεε νότια της Κρήτης σε απόσταση 40 μίλια από την ακτή εν μέσω ισχυρών ανέμων, που έφταναν τα 6,5 Μποφόρ, έστειλε σήμα SOS, αφού πολλοί επιβάτες ήταν σε άσχημη κατάσταση, χωρίς νερό και φαγητό. Στις 9 το πρωί του Σαββάτου το Αlarmphone επανήλθε με νεότερη ανάρτηση και ενημέρωσε πως το σκάφος παρασύρεται ακυβέρνητο προς την Κρήτη, σε απόσταση μικρότερη των 10 μιλίων, νότια του νομού Χανίων, στα ανοιχτά της Παλαιόχωρας. Την Κυριακή το AlarmPhone χάνει κάθε επαφή και από τότε δεν υπάρχει καμία ενημέρωση από το λιμενικό, καμία απάντηση σε φορείς και οργανώσεις που ζητούν ενημέρωση

Όπως αναφέρει ο Ιάσονας Αποστολόπουλος στη Σάμο μια φουσκωτή βάρκα διαλύθηκε. 6 αγνοούμενοι, 2 νεκροί, 4 άνθρωποι διασώθηκαν. Όπως προκύπτει από μαρτυρίες διασωθέντων, οι διακινητές ζητούν από 6.000 έως 9.000 ευρώ ανά επιβάτη.

Τις προσπάθειες των εμπλεκόμενων στη διάσωση προσφύγων αναγνωρίζει και εκτιμά η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ωστόσο επιμένει στην ανάγκη για πρόσβαση σε ασφαλέστερες οδούς, των ανθρώπων που πέφτουν θύματα λαθροδιακινητών, με αφορμή τα πολύνεκρα ναυάγια σε Μυτιλήνη και Κύθηρα. Όπως σημειώνει ο διεθνής οργανισμός σε ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα, τα δύο ναυάγια αποτελούν «ακόμη μία τρομερή υπενθύμιση της ανάγκης για πρόσβαση σε ασφαλέστερα, εναλλακτικά μονοπάτια για να σταματήσουν οι άνθρωποι να πέφτουν θύματα λαθροδιακινητών και να καταφεύγουν σε επικίνδυνα ταξίδια, τα οποία βλέπουν ως τη μόνη τους επιλογή».

Γιατί όμως ξανά τόσοι άνθρωποι προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη. 

Διαβάστε περισσότερα >>>

 

 

 

Related

Ανθρωπιστική Διακυβέρνηση
/
Πρόσφυγες και Μετανάστες
/
Πρόσφυγες και Μετανάστες
/