Στη δημοσιότητα το πόρισμα-κόλαφος της OLAF για επαναπροωθήσεις και Frontex

FacebookTwitterE-mailPrint

Στη δημοσιότητα το πόρισμα-κόλαφος της OLAF για επαναπροωθήσεις και Frontex

View Original

politikalesvos.gr | 29 Ιουλίου 2022

Στη δημοσιότητα το πόρισμα-κόλαφος της OLAF για επαναπροωθήσεις και Frontex

Πώς η Frontex όχι μόνο γνώριζε, αλλά συμμετείχε και χρηματοδότησε επαναπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστών από τις ελληνικές αρχές στο Αιγαίο • Τα ψέματα Λετζέρι και η προσπάθεια συγκάλυψης από την Κομισιόν • Ξανά πλήρως εκτεθειμένη η ελληνική κυβέρνηση. (ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ)

Βόμβες μεγατόνων αναμένεται να προκαλέσει η δημοσιοποίηση του πορίσματος της  Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας για την Καταπολέμηση της Απάτης (OLAF), το οποίο έφερε την παραίτηση του επικεφαλής της Frontex, Φαμπρίς Λετζέρι, αλλά μέχρι πρότινος κρατείτο ως… επτασφράγιστο μυστικό μακριά από τα μάτια οργανώσεων, ευρωβουλευτών και πολιτών.

Στο πόρισμα της υπηρεσίας, το οποίο αποκάλυψαν χθες το Spiegel και η Le Monde, καταγράφεται η απόπειρα συγκάλυψης και τα ψέματα γύρω από τις τρομακτικές υποθέσεις επαναπροωθήσεων από τις ελληνικές αρχές, με την συμμετοχή και συνεργασία της ίδιας της Frontex.

Ανάμεσα σε άλλα, η έρευνα καταγράφει ότι η υπηρεσία προστασίας των ευρωπαϊκών συνόρων πλήρωσε με ευρωπαϊκά χρήματα για την επαναπροώθηση προσφύγων και μεταναστών στο Αιγαίο.

«Στην έκθεσή τους οι ερευνητές παρουσιάζουν λεπτομερή στοιχεία για τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έχει διαπράξει η Ελλάδα και δείχνουν ότι η Frontex γνώριζε από την αρχή» λέει το Spiegel και συνεχίζει «αντί να αποτρέψει τις επαναπροωθήσεις, ο Φαμπρίς Λετζέρι και οι συνεργάτες του τις κάλυψαν. Είπα ψέματα στο Ευρωκοινοβούλιο και απέκρυψαν το γεγονός ότι η υπηρεσία στήριζε και συμμετείχε σε κάποιες επαναπροωθήσεις χρηματοδοτώντας τες με ευρωπαϊκά κεφάλαια».

Οι επαναπροωθήσεις αυτές, άλλωστε, έφεραν, τον περασμένο Απρίλιο, την παραίτηση του Λετζέρι έπειτα από σειρά εκρηκτικών συνεδριάσεων, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι το πόρισμα της OLAF παρέμεινε κρυφό από τις ευρωπαϊκές αρχές και οι ευρωβουλευτές είχαν περιορισμένη πρόσβαση.

Διαβάστε περισσότερα >>>