Η Διεθνής Αμνηστία καταδικάζει τη δίωξη του ιδρυτή της ΜΚΟ Aegean Boat Report στην Ελλάδα

FacebookTwitterE-mailPrint

Η Διεθνής Αμνηστία καταδικάζει τη δίωξη του ιδρυτή της ΜΚΟ Aegean Boat Report στην Ελλάδα

View Original

efsyn.gr | 28 Απριλίου 2023 

Η Διεθνής Αμνηστία καταδικάζει τη δίωξη του ιδρυτή της ΜΚΟ Aegean Boat Report στην Ελλάδα

Τη βαθιά της ανησυχία για την απόφαση των ελληνικών αρχών να ασκήσουν ποινική δίωξη κατά του Τόμι Όλσεν, Νορβηγού υπηκόου και ιδρυτή της ΜΚΟ Aegean Boat Report εκφράζει η Διεθνής Αμνηστία.

Σε σειρά αναρτήσεων της στο Twitter η οργάνωση εξηγεί το πολύτιμο έργο που έχει κάνει η συγκεκριμένη ΜΚΟ και ταυτόχρονα στηλιτεύει το γεγονός της προσπάθειας παρεμπόδισης της δράσης των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Αναλυτικά η Διεθνής Αμνηστία σημειώνει τα εξής:

«Από το 2017 η Aegean Boat Report ενημερώνει για προσφυγικά σκάφη που βρίσκονται σε κίνδυνο στο Αιγαίο, καθώς και για περιπτώσεις απωθήσεων και βίας στα σύνορα εναντίον ανθρώπων.

Ο Όλσεν καλείται να εμφανιστεί ενώπιον του ανακριτή στην Κω στις 2 Μαΐου.

Ο ακτιβιστής αντιμετωπίζει τις ίδιες κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος με τον συγκατηγορούμενό του Παναγιώτη Δημητρά, ιδρυτή της ΜΚΟ Ελληνικό Παρατηρητήριο Ελσίνκι. Και οι δύο κατηγορούνται για ενέργειες που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του έργου τους για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Από το 2018, η Ελλάδα ποινικοποιεί αδυσώπητα τους ανθρώπους που εργάζονται με μετανάστες και πρόσφυγες στα σύνορα.

Οι υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν πρέπει να ποινικοποιούνται και να στοχοποιούνται για το νόμιμο έργο τους για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τα κράτη είναι υποχρεωμένα να προστατεύουν τις ανεκτίμητες συνεισφορές των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να τους επιτρέπουν να ασκούν ελεύθερα το έργο τους.

Τον Μάρτιο του 2023 η ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για τους Υπερασπιστές Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μέρι Λόλορ, εξέφρασε ανησυχίες για την υπόθεση του Τόμι Όλσεν και του Παναγιώτη Δημητρά.

Τόνισε ότι τέτοιες διώξεις «μπορεί να ισοδυναμούν με ακατάλληλη χρήση του νομικού πλαισίου της Ελλάδας για την επιβολή κυρώσεων στις ενέργειές τους ως υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Διαβάστε περισσότερα >>>

Related

Ανθρωπιστική Διακυβέρνηση
/
Πρόσφυγες και Μετανάστες
/
Πρόσφυγες και Μετανάστες
/