Ενημερωτικό Δελτίο Παρατηρητηρίου: Τα γεγονότα της 22ης Απριλίου 2018 στην πλατεία Σαπφούς στη Μυτιλήνη και οι εξελίξεις ένα χρόνο μετά.

FacebookTwitterE-mailPrint

Ενημερωτικό Δελτίο Παρατηρητηρίου: Τα γεγονότα της 22ης Απριλίου 2018 στην πλατεία Σαπφούς στη Μυτιλήνη και οι εξελίξεις ένα χρόνο μετά.

Το Παρατηρητήριο της Προσφυγικής και Μεταναστευτικής Κρίσης στο Αιγαίο παρουσιάζει ένα φάκελο με άρθρα, ανακοινώσεις και οπτικοακουστικό υλικό για μία σειρά γεγονότων που έλαβαν χώρα την Κυριακή 22 Απριλίου 2018 σε κεντρική πλατεία της πόλης της Μυτιλήνης.  Τα γεγονότα αφορούσαν επίθεση μερίδας πολιτών της Λέσβου, κατά ομάδας αιτούντων ασύλου που από τις 17 Απρίλιου του 2018 πραγματοποιούσαν διαμαρτυρία στην πλατεία Σαπφούς με αιτία τις ελλιπείς ιατρικές παροχές στη Μόρια.  Ο φάκελος παρουσιάζεται με αφορμή πρόσφατη αθωωτική απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Μυτιλήνης 108 προσφύγων και 2 Ελλήνων πολιτών, οι οποίοι είχαν προσαχθεί στη διάρκεια των γεγονότων της πλατείας Σαπφούς με τις κατηγορίες της παράνομης κατάληψης δημόσιου κτήματος, της στάσης από κοινού και της αντίστασης κατά της αρχής και περιλαμβάνει υλικό που καλύπτει την χρονική περίοδο Απρίλιος 2018 – Μάιος 2019. Επίσης παρουσιάζεται ξανά το Εισαγωγικό Κείμενο του Παρατηρητηρίου Προσφυγικής και Μεταναστευτικής Κρίσης, που είχε συνταχθεί τον Απρίλιο του 2018, ως πλαίσιο ανάγνωσης των εν λόγω γεγονότων.

Ο παρών φάκελος περιλαμβάνει τις εξής ενότητες:

  1. Εισαγωγικό κείμενο του Παρατηρητηρίου (Απρίλιος 2018)
  2. Άρθρα από τον ελληνικό (εθνικό και τοπικό) τύπο
  3. Άρθρα από το διεθνή τύπο
  4. Ανακοινώσεις πολιτικών, κοινωνικών, εκπαιδευτικών φορέων και φορέων ανθρωπιστικής διακυβέρνησης
  5. Δημοσιευμένες μαρτυρίες για τα γεγονότα
  6. Σύνδεσμοι για δημοσιευμένο οπτικοακουστικό υλικό

1.ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ (Απρίλιος 2018)

Η βίαιη διαμαρτυρία από πολίτες της Λέσβου στη διάρκεια της νύχτας της 22ας Απριλίου εναντίον αιτούντων άσυλο είχε σημαντική συμμετοχή ακροδεξιών διαδηλωτών και χαρακτηριστικά οργανωμένης επίθεσης. Πρόκειται όχι μόνο για εκδήλωση ακραίας ξενοφοβικής βίας, αλλά και για την ανοχή της από ευρύτερα στρώματα της τοπικής κοινωνίας. Με αυτή την έννοια τα φαινόμενα αυτά δεν αφορούν μόνο την τοπική κοινωνία αλλά έχουν ευρύτερες διαστάσεις. 

Πράγματι, τα γεγονότα της Μυτιλήνης φαίνεται να αποτυπώνουν μια στροφή σε σχέση με τις στάσεις ‘αλληλεγγύης’ προς τον προσφυγικό πληθυσμό, που αναπτύχθηκαν κυρίως το διάστημα 2015-2016 και φαίνεται να απουσιάζουν στην παρούσα συγκυρία. Η ανοχή απέναντι στην παρουσία των αιτούντων άσυλο προσφύγων και μεταναστών ή έστω η ρητορική συμπαράσταση στους πρόσφυγες αντικαθίσταται από την ανοχή της επιθετικής, ξενοφοβικής βίας εναντίον τους.

Στο παρόν κείμενο που συνοδεύει το φάκελο που παρουσιάζεται από το Παρατηρητήριο της Προσφυγικής και Μεταναστευτικής Κρίσης στο Αιγαίο, προσφέρουμε ένα πλαίσιο ανάγνωσης των γεγονότων που εκτυλίχθηκαν στο κέντρο της Μυτιλήνης τη νύχτα της Κυριακής 22 Απριλίου 2018.

Ειδικά ο γεωγραφικός περιορισμός των αιτούντων άσυλο στα νησιά που επιβλήθηκε στη βάση της κοινής δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας, οδήγησε από το 2016 στην παρατεταμένη παραμονή πολλών χιλιάδων ανθρώπων στις δομές της Λέσβου. Πρόκειται για ένα μοντέλο που έχει ήδη εφαρμοστεί στη Λαμπεντούζα και έχει αποδειχθεί στην πράξη ότι δεν ανταποκρίνεται στην τεράστια πρόκληση για ανθρώπινη μεταχείριση των μεταναστών και προσφύγων.  Ταυτόχρονα, η καθημερινή επιδείνωση των συνθηκών υποδοχής και εγκατάστασής των νεοεισερχόμενων έχει  άμεσες επιπτώσεις την καθημερινότητα των μικρών νησιωτικών κοινωνιών. Η διαχείριση της κινητικότητας των αιτούντων άσυλο προς την ηπειρωτική χώρα από τις αρμόδιες κρατικές αρχές, μέσα από την εφαρμογή του κριτηρίου των ‘ευάλωτων ομάδων’, συνήθως δεν πιάνει τόπο, καθώς γίνεται με μεγάλη καθυστέρηση, δηλαδή αφού έχουν εγκαθιδρυθεί πολύ κακές συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών και προσφύγων.

Το τελευταίο διάστημα πολύ σημαντική ‘στιγμή’ ήταν η γενική απεργία που είχε καλέσει ο δήμος Μυτιλήνης στις 20 Νοεμβρίου 2017 με αίτημα την ‘αποσυμφόρηση’ του νησιού, η οποία χαρακτηρίστηκε από τη μεγάλη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας. Το δίκαιο αίτημα τοπικών φορέων να λήξει η πολιτική του γεωγραφικού περιορισμού των προσφύγων στα νησιά, κάτι που διεκδικούν έτσι κι αλλιώς και οι ίδιοι οι αιτούντες άσυλο, όπως και διάφορες οργανώσεις που τους στηρίζουν (βλ. καμπάνια #opentheislands + 01), γίνεται το υπέδαφος για την ανάπτυξη ξενοφοβικών αντιδράσεων από μέρος της τοπικής κοινωνίας, που εκφράζονται στον καθημερινό λόγο και γίνονται ιδιαίτερα ορατές σε περιστατικά της επικαιρότητας.

Τέτοια περιστατικά ήταν, από τη μία πλευρά, οι κινητοποιήσεις των κοινοτήτων που βρίσκονται κοντά στο ΚΥΤ της Μόριας, οι οποίες είχαν ξεκινήσει από το καλοκαίρι του 2017 και συνεχίστηκαν και το 2018, με αφορμές όπως το περιστατικό των πυροβολισμών από κτηνοτρόφο για εκφοβισμό επίδοξων ζωοκλεφτών ή τις αντιδράσεις προς την πρόθεση μιας ΜΚΟ για ενοικίαση χώρου υποστήριξης αιτούντων άσυλο σε κοντινό χωριό (μια υπόθεση που συνεχίζεται). Από την άλλη πλευρά, αντίστοιχα περιστατικά ήταν και οι έντονες αντιδράσεις των τοπικών αρχών στις προσπάθειες της κυβέρνησης και του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής για την αναβάθμιση των συνθηκών διαβίωσης στο ΚΥΤ της Μόριας, με τη μεταφορά νέων κοντέινερ για τη στέγαση του πληθυσμού κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Παράλληλα, αντιδράσεις υπήρξαν, κυρίως στα κοινωνικά δίκτυα, και κατά την υλοποίηση του προγράμματος ενοικίασης διαμερισμάτων από το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και την Ύπατη Αρμοστεία για την διαμονή αιτούντων άσυλο στη Λέσβο και στα άλλα νησιά, κατά τις οποίες συχνά κατηγορούνταν οι ιδιοκτήτες των ακινήτων. Τέλος, χαρακτηριστική ήταν και η βεβήλωση του μνημείου που από το 2013 έχει στηθεί στην παραλία της Θερμής, ένα χωριό κοντά στη Μυτιλήνη απέναντι στα τουρκικά παράλια, στη μνήμη αυτών που έχασαν τη ζωή τους στο πολύνεκρο ναυάγιο του Δεκεμβρίου του 2012.

Η οργανωμένη επίθεση κατά των αιτούντων άσυλο, που διαμαρτύρονταν στην πλατεία Σαπφούς από την Τρίτη 17 Απριλίου 2018 πραγματοποιήθηκε σε ένα συγκεκριμένο χρονικό και κοινωνικοπολιτικό πλαίσιο που είχε διαμορφωθεί τις τελευταίες μέρες. Οι, κατά κύριο λόγο, Αφγανοί αιτούντες άσυλο, στους οποίους περιλαμβάνονταν άνδρες, γυναίκες και παιδιά, είχαν πραγματοποιήσει πορεία από το ΚΥΤ Μόριας στην πλατεία, όπου και παρέμεναν μέχρι την Κυριακή, με αφορμή την εισαγωγή ενός συμπατριώτη τους στην μονάδα εντατικής θεραπείας του Βοστάνειου Νοσοκομείου Μυτιλήνης λόγω καρδιακών προβλημάτων. Όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι, ο ασθενής διαμαρτυρόταν στις ιατρικές μονάδες υποστήριξης που λειτουργούν στη Μόρια επί τρεις μέρες μέχρι να πάθει την κρίση που τον οδήγησε στο νοσοκομείο. Ωστόσο, πάντα σύμφωνα με τους ίδιους, η συγκεκριμένη ιατρική μονάδα της Μόριας (η Moria Medical Support- η οποία συνδέεται με την Ευαγγελική οργάνωση EuroRelief, για τη δράση της οποίας υπάρχει έντονη κριτική - βλ. και εδώ), «του έδωσε παρακεταμόλη και του είπαν πως ήταν καλά» (από συνέντευξη στο Παρατηρητήριο). Αυτή ήταν η αφορμή για την παραμονή τους στην πλατεία και την διαμαρτυρία τους που εκφραζόταν με πανό και συνθήματα. Η κατάληψη της πλατείας έλαβε ευρύτερες διαστάσεις ως μια διαμαρτυρία για τον περιορισμό των αιτούντων άσυλο στη Λέσβο αλλά για τις συνθήκες διαβίωσης στο ΚΥΤ της Μόριας, με κυρίαρχο το σύνθημα «Moria No Good!»

Η διαμαρτυρία στην πλατεία, η οποία ήταν η δεύτερη τέτοιας μορφής διαμαρτυρία στην κεντρική πλατεία της πόλης κατά την περίοδο 2017-2018, φαίνεται πως λειτούργησε ως αφορμή για μια άνευ προηγουμένου κινητοποίηση της ακροδεξιάς στο νησί. Η προηγούμενη διαμαρτυρία και απεργία πείνας που πραγματοποιήθηκε το χειμώνα στην πλατεία, η οποία είχε συνεχιστεί στην κατάληψη των τοπικών γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ, αν και είχε προκαλέσει κάποιες αντιδράσεις, αυτές δεν είχαν πάρει τέτοιες διαστάσεις βίαιης κινητοποίησης.

Αυτή τη φορά, όμως, ήταν χαρακτηριστική η κλιμάκωση της αντίδρασης απέναντι στη συγκεκριμένη μορφή διαμαρτυρίας που υιοθέτησαν μετανάστες και πρόσφυγες. Αρχικά, δημιουργήθηκε ένα τεταμένο κλίμα σε δημοσιεύματα τα οποία ανέφεραν πως «προκαλούν οι δημόσιες προσευχές μεταναστών στην Πλατεία Σαπφούς κραυγάζοντας ‘αλλαχού ακ μπαρ’». Κλίμα έντασης δημιουργήθηκε και την ημέρα που συνεργεία καθαριότητας του Δήμου επιχείρησαν τον καθαρισμό της πλατείας με τη συνοδεία αστυνομικών δυνάμεων. Ταυτόχρονα ο Δήμαρχος που ήταν παρών μίλησε με τους μετανάστες και πρόσφυγες ζητώντας τους να αποχωρήσουν. Στη συνέχεια, οι δηλώσεις του Δημάρχου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, που μεταδόθηκαν από πολλά μέσα, ότι «η τοπική κοινωνία πρέπει να επιστρέψει στην κανονικότητα και τέτοιες προκλητικές ενέργειες (…) υποδαυλίζουν την κοινωνική συνοχή και υπάρχει κίνδυνος να πυροδοτήσουν επικίνδυνα κοινωνικά αντανακλαστικά» επιχειρούσαν να μεταφέρουν την αγανάκτηση μεγάλων τμημάτων της τοπικής κοινωνίας .

Σε κάθε περίπτωση, οι παράγοντες που φαίνεται να έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στο ξέσπασμα των βίαιων επεισοδίων σχετίζονται με την κινητοποίηση ακροδεξιών ομάδων. Πιο συγκεκριμένα, το κάλεσμα της «Πατριωτικής Κίνησης Μυτιλήνης», μιας κλειστής ομάδας στο Facebook  με παρουσία των μελών του και σε προηγούμενες ξενοφοβικές κινητοποιήσεις, αφενός οργάνωσε την παρουσία των ακροδεξιών με αφορμή την υποστολή της σημαίας στην προκυμαία, αφετέρου κινητοποίησε κόσμο εκτός της πρωτεύουσας του νησιού, όπως αναφέρεται σε δημοσιεύματα. Ακόμα, σύμφωνα με διάφορους κατοίκους της πόλης με τους οποίους συνομιλήσαμε τόσο κατά τη διάρκεια των γεγονότων, όσο και τις επόμενες μέρες, ανησυχία τους προκάλεσαν και οι φήμες πως στο νησί είχαν έρθει και μέλη της Χρυσής Αυγής, αλλά και διμοιρίες ΜΑΤ από την Αθήνα. Έντονη ανησυχία προκάλεσε επίσης το γεγονός ότι η εισαγγελική εντολή για την εκκένωση της πλατείας από τους διαμαρτυρόμενους αιτούντες άσυλο εκδόθηκε την Κυριακή, τη μέρα δηλαδή που ήταν γνωστό στην αστυνομία ότι υπήρχε ανακοινωμένη κινητοποίηση της ακροδεξιάς. Τέλος, η παρουσία και οι ενέργειες της αστυνομίας, χαρακτηρίζονται από την πολύ καθυστερημένη και στη συνέχεια μηδαμινή κινητοποίησή τους προκειμένου να αποτρέψουν τις επανειλημμένες ρίψεις αντικειμένων και κροτίδων από το σημείο που βρίσκονταν περίπου 200 διαδηλωτές εναντίον των 150 περίπου μεταναστών και προσφύγων και των 100 περίπου ανθρώπων που είχαν προσέλθει στην πλατεία να τους υποστηρίξουν (βλέπε ενότητα Μαρτυρίες του φακέλου).  Επίσης, η απομάκρυνση των μεταναστών και προσφύγων που επιχείρησε η αστυνομία τα ξημερώματα της Δευτέρας φαίνεται να είχε βίαια χαρακτηριστικά και επικρίθηκε.

Η Λέσβος και μάλιστα συγκεκριμένες περιοχές της, αλλά και συγκεκριμένες κατηγορίες κατοίκων της, έχουν δοκιμαστεί και δοκιμάζονται σκληρά από τον εξαιρετικά ψηλό βαθμό συγκέντρωσης του προσφυγικού πληθυσμού στα νησιά και τις ανεπαρκείς και κακές υποδομές για την υποδοχή και την διαβίωσή τους. Σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία τα παραπάνω τροφοδοτούν μεγάλες εντάσεις  που στρώνουν το έδαφος για την έκφραση ακραίων μορφών βίας εναντίον των αιτούντων άσυλο και την επικράτηση κλίματος ανοχής της ξενοφοβικής βίας.

Ο φάκελος και το εισαγωγικό κείμενο για τα γεγονότα στην πλατεία Σαπφούς υπηρετεί το ρόλο του Παρατηρητηρίου της Προσφυγικής και Μεταναστευτικής Κρίσης στο Αιγαίο ως φορέα γνώσης και παρέμβασης στις τοπικές κοινωνίες των νησιών του Αιγαίου. Υπηρετεί δηλαδή την ανάγκη της συστηματικής καταγραφής και της έγκυρης ενημέρωσης για το προσφυγικό που θα στηρίζονται στον προβληματισμό πάνω στους όρους παραγωγής της εκάστοτε πληροφορίας.

2.ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ (ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΟ) ΤΥΠΟ

Μεγάλη ένταση στην Πλατεία Σαπφούς  | emprosnet.gr | 22 Απριλίου. 2018

Σοβαρά επεισόδια εναντίον προσφύγων και μεταναστών στη Λέσβο | H Καθημερινή | 22 Απριλίου 2018

Ακροδεξιοί επιτέθηκαν στους πρόσφυγες που είχαν καταλάβει την πλατεία Σαπφούς στη Μυτιλήνη | tvxs.gr | 22 Απριλίου 2018

Δεκάδες τραυματίες στα επεισόδια από ακροδεξιούς στη Λέσβο | efsyn.gr | 22 Απριλίου 2018

Επεισόδια απίστευτης βιαιότητας από ακροδεξιούς-Εκκενώθηκε η πλατεία Σαπφούς από τους πρόσφυγες | ΕΡΑ–ΑΙΓΑΙΟΥ | 23 Απριλίου 2018

Συνελήφθησαν και οι 120 ενήλικοι καταληψίες της πλατείας Σαπφούς | ΑΠΕ-ΜΠΕ | 23 Απριλίου 2018

Συνέλαβαν... τους πρόσφυγες στη Μόρια | efsyn.gr | 23 Απριλίου 2018

Τους πρόσφυγες τελικά συνέλαβε η αστυνομία από τα χθεσινά επεισόδια στην πλατεία Σαπφούς | ΕΡΑ-ΑΙΓΑΙΟΥ | 23 Απριλίου 2018

Πλατεία Σαπφούς απολογισμός: 120 συλλήψεις προσφύγων , 30 τραυματίες | lesvosnews.net | 23 Απριλίου 2018

Μυτιλήνη: Ούτε μια σύλληψη ακροδεξιού μετά τη φασιστική επίθεση​ | news247.gr| 23 Απριλίου 2018

Μια νύχτα που δεν πρέπει να ξαναζήσουμε | emprosnet.gr| 24 Απριλίου 2018

Τους περικύκλωσαν, τους άνοιξαν τα κεφάλια και έφυγαν ανενόχλητοι | efsyn.gr | 24 Απριλίου 2018

Οι φασίστες δεν μπόρεσαν να κρύψουν το καμάρι τους | efsyn.gr | 25 Απριλίου 2018

Λέσβος: Δικογραφία σε βάρος 17 κατοίκων για τα πρόσφατα επεισόδια | ΑΠΕ-ΜΠΕ | 26 Απριλίου 2018

Ταυτοποιήσεις ακροδεξιών για τα επεισόδια στη Μυτιλήνη​ | lesvosnews.net | 26 Απριλίου 2018

Ταυτοποιούνται από την ΕΛ.ΑΣ άτομα για την συμμετοχή τους στα επεισόδια της πλατείας Σαπφούς- Γνωστοί Μυτιληνιοί ανάμεσα τους | lesvospost.gr | 26 Aπριλίου 2018

Μέλος της Ν.Δ. στο πογκρόμ στη Λέσβο | efsyn.gr | 27 Απριλίου 2018

Ηχηρή και δημοκρατική απάντηση στο φασισμό | efsyn.gr | 8 Μαΐου 2018

Έφοδος της αστυνομίας σε σπίτια τριών Μυτιληνιών για τα επεισόδια της πλατείας Σαπφούς-Κατασχέθηκαν ψηφιακό υλικό, υπολογιστές και κινητά | lesvospost.gr | 15 Ιουνίου 2018

Ερχονται συλλήψεις για το φασιστικό πογκρόμ στη Μυτιλήνη | efsyn.gr  | 18 Ιουνίου 2018

Στον Εισαγγελέα 26 άτομα για τα επεισόδια της 22ας Απριλίου κατά προσφύγων στην πλατεία Σαπφούς | ΕΡΑ-ΑΙΓΑΙΟΥ | 7 Noεμβρίου 2018

Αυτό είναι το παράδοξο της ρατσιστικής επίθεσης στην πλατεία Σαπφούς | lesvonews.net | 22 Aπριλίου 2019

Το τέλος της ντροπής! Ένα χρόνο μετά τα γεγονότα στην πλατεία Σαπφούς και οι πολίτες της πόλης διαδήλωσαν σιωπηλά με ένα αναμμένο κερί στο χέρι | stonisi.gr | 23 Απριλίου 2019

Αθώοι οι 108 πρόσφυγες που διώχθηκαν για την κατάληψη της πλατείας Σαπφούς | efsyn.gr | 9 Mαΐου 2019

Over a hundred refugees arrested after being attacked by fascists in Greece are finally acquitted | thecanary.co | 10  May  2019 

Μυτιλήνη: Aθώοι οι 108 πρόσφυγες για στάση και κατάληψη δημόσιου κτιρίου | iefimerida.gr |  14 Μαΐου 2109

3. ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΕΘΝΗ ΤΥΠΟ

Far-right attacks increase tension in Greece's Lesbos | Al Jazeera | 23 Aπριλίου 2018

Far-right hooligans attack migrants on Lesvos, turn town into battleground | ekatimerini.com | 23 Aπριλίου 2018

AYS Daily Digest 23.04.18: Fascists Attack Refugees on Lesvos | Are You Syrious? | 23 Aπριλίου 2018

Extreme Right-Wing Group Attack Migrants on Lesvos (video) | Greek Reporter | 23 Απριλίου 2018

Migrants injured in far-right attacks on Lesbos | InfoMigrants | 23 Απριλίου 2018

Police detain 120 migrants, 2 Greeks after clashes on Lesvos | ΑΠΕ-ΜΠΕ | 23 Aπριλίου 2018

Lesbos: Far-right attack on migrants leaves several injured | DW | 23 Aπριλίου 2018

Migrants on Greek island of Lesbos attacked by far-Right extremists shouting 'burn them alive' | The Telegraph | 23 Απριλίου 2018

Lesvos mayor puts onus for violence on government | ekathimerini.com | 23 Aπριλίου 2018

Tensions growing on the islands | ekathimerini.com | 23 Aπριλίου 2018

Far-right extremists clash with asylum seekers on Lesvos island |greekcitytimes.com | 23 Aπριλίου 2018

Far-right group attacks migrants on Greek island | trtworld.com | 23 Aπριλίου 2018

At least 10 hurt after migrants attacked on Greek island | ekathimerini.com | 24 Aπριλίου 2018

‘One of the Hardest Nights’: Violence Erupts Between Greeks and Migrants | New York Times | 24 Aπριλίου 2018

OMCT Urgent Appeals: Greece: Physical attacks and threats against refugee rights defender Ms. Ariel Ricker | greekhelsinki.wordpress. | 22 Mαΐου 2018

Over a hundred refugees arrested after being attacked by fascists in Greece are finally acquitted | thecanary.co | 10 Μαΐου  2019 

4. ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΚΑΙ ΦΟΡΕΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Ομόθυμη καταδίκη των επεισοδίων από τον πολιτικό κόσμο | emprosnet.gr | 24 Απριλίου 2018

Δηλώσεις - Ανακοινώσεις για τα επεισόδια στην Πλατεία Σαπφούς | lesvosnews.net | 23 Απριλίου 2018

Ο Δήμαρχος Λέσβου για τα επεισόδια στην πλατεία Σαπφούς | ΕΡΤ Β. Αιγαίο | 23 Απριλίου 2019

ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου για επεισόδια: «Οργανωμένη δολοφονική ενέργεια από ομάδες ακροδεξιών» | ΕΡΤ Β. Αιγαίο | 23 Απριλίου 2019

Ο Χ. Αθανασίου για τα επεισόδια στην πλατεία Σαπφούς  | ΕΡΤ Β. Αιγαίο | 23 Απριλίου 2019

ΝΟΔΕ Λέσβου: «Ηθικοί αυτουργοί των επεισοδίων η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ | ΕΡΤ Β. Αιγαίο | 23 Απριλίου 2019

Σ.Γαληνός κατά Σ. Καραγεωργίου για ανακοίνωση της ΝΟΔΕ Λέσβου για τα επεισόδια | ΕΡΤ Β. Αιγαίο | 23 Απριλίου 2019

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΛΕΣΒΟΥ για τα επεισόδια στην πλατεία Σαπφούς | ΕΡΤ Β. Αιγαίο | 23 Απριλίου 2019

Ανακοίνωση του συνδυασμού «Βόρειο Αιγαίο-Γόνιμη Γραμμή» για τα επεισόδια στην πλατεία Σαπφούς | ΕΡΤ Β. Αιγαίο | 23 Απριλίου 2019

Σχόλιο του Γραφείο Τύπου της Λαϊκής Ενότητας Λέσβου για τα χθεσινά γεγονότα |

laikienotita-lesvou.blogspot.com |23 Απριλίου 2019

Το Εργατικό Κέντρο Λέσβου για τα επεισόδια στην πλατεία Σαπφούς| ΕΡΤ Β. Αιγαίο | 23 Απριλίου 2019

ΚΚΕ για επεισόδια: «Οργανωμένη επίθεση ακροδεξιών-φασιστικών ομάδων κατά προσφύγων-μεταναστών»| ΕΡΤ Β. Αιγαίο | 23 Απριλίου 2019

Οι Οικολόγοι Πράσινοι για τα επεισόδια-Επίσκεψη Σκα Κέλλερ στη Λέσβο | ΕΡΤ Β. Αιγαίο | 23 Απριλίου 2019

Αστυνομικοί: Ανησυχία από τις επεισοδιακές εξελίξεις στη Μυτιλήνη- Ανακοίνωση από την ΠΟΑΣΥ | lesvospost.com | 23 Απριλίου 2019

Ανακοίνωση του Αντιρατσιστικού Παρατηρητηρίου του Πανεπιστημίου Αιγαίου | antiracist-observatory-uoa.blogspot.com | 23 Απριλίου 2019

Ανακοίνωση Σ.Φ. ΠΑΟΚ Μυτιλήνης | lesvosnews.net | 23 Απριλίου 2019

Προπηλακισμός από ακροδεξιούς της δημοσιογράφου της ΕΡΤ Μυρσίνης Τζινέλλη-Καταδικάζει η ΕΣΗΕΠΗΝ | ΕΡΤ Β. Αιγαίο | 23 Απριλίου 2019

League for Human Rights expresses “dismay” over the racists attacks on Lesvos” | Keep Talking Greece | 23 Aπριλίου 2018

Ο Βίτσας επικρίνει τη στάση της Αστυνομίας στα γεγονότα της Μυτιλήνης | ΕΡΤ Β. Αιγαίο | 24 Απριλίου 2019

«Συνύπαρξη»: Η κοινωνία να απομονώσει τους υποψήφιους εμπρηστές της γαλήνης και των προσφυγοφάγων | ΕΡΤ Β. Αιγαίο | 27 Απριλίου 2019

UNHCR | The Refugee Brief | 24 Απριλίου 2018

Ανακοίνωση Συλλόγου ΔΕΠ Π. Αιγαίου σχετικά με τις επιθέσεις στην Πλατεία Σαπφούς στη Μυτιλήνη | alfavita.gr | 30 Απριλίου 2018

Πλήρης κάλυψη στην Πατριωτική Κίνηση![Vid] | emprosnet.gr | 26 Απριλίου 2018

Απλώς «ακραίες φωνές» οι ακροδεξιοί τραμπούκοι | efsyn.gr | 25 Απριλίου 2018

Trial of Sapfous 122- Not Guilty Verdict on All Charges | legalcentrelesvos.org | 9 Μαΐου 2019

5. ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΕΣ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Αυτόπτης μάρτυρας: Το σκηνικό ήταν πολεμικό - φώναζαν "Καλό ψόφο" | lesvosnews.net | 23 Απριλίου 2018

«Είδα παιδί 5 ετών με ανοιγμένο κεφάλι»: Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος πογκρόμ | topontiki.gr | 23 Απριλίου 2018  

Chronicle of a night in Saphous - A detailed hour to hour account of the events by a volunteer

Η «Εφ.Συν.» στον τόπο του εγκλήματος | efsyn.gr | 25 Απριλίου 2018

Με Αφορμή τα Γεγονότα στην Πλατεία Σαπφούς στη Μυτιλήνη | babylonia.gr | 30 Απριλίου 2018

6. ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΟ ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

Μεγάλη ένταση στην πλατεία Σαπφούς | emprosnet.gr | >https://www.youtube.com/watch?v=HCbgRevG7Bc&feature=youtu.be

Πλατεία Σαπφούς επεισόδια 22 04 2018| Lesvos Post > https://www.youtube.com/watch?time_continue=13&v=vu2bZf9Jcks

Facebook Βίντεο  > https://www.facebook.com/philippa.kempson.1/videos/10155783317829355/

Επιθέσεις φασιστών στη Μυτιλήνη | Βίντεο πολίτη > https://www.youtube.com/watch?v=pAvqeonEATU&t=3s

Γεμίσαμε... "ακροδεξιούς" > https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=YR-HrXqw5H0

Μυτιλήνη Φλόγες| Lesvosnews.gr > https://www.youtube.com/watch?v=5g7LLWlzqi8 

Επίθεση φασιστών στους πρόσφυγες στην πλατεία Σαπφούς στη Μυτιλήνη | iskranews > https://www.youtube.com/watch?v=PsmEWRf9Wr4

Εκκένωση της πλατείας | ΑΠΕ-ΜΠΕ > https://www.youtube.com/watch?v=gqlHeG0-ZFo

ERT3 | «Γνωρίζουμε τα πρόσωπα»: Η δημοσιογράφος Α. Σπυριδάκη για τα επεισόδια στη Μυτιλήνη (ΕΡΤ3, 23/4/18) > https://www.youtube.com/watch?v=iYRiJ9I7h_4

Λέσβος: Χειροπέδες σε 120 μετανάστες | Euronews > https://www.youtube.com/watch?v=I4GwXWT_PNE

Μυτιλήνη επιθέσεις φασιστών με την ανοχή των ΜΑΤ | Βίντεο πολίτη > https://www.youtube.com/watch?v=pO-K0JG644s&feature=youtu.be

Μυτιλήνη Δολοφονικές ρίψεις αντικειμένων απο τους ακροδεξιούς | Βίντεο πολίτη > https://www.youtube.com/watch?v=cvw3QGlM-A4

Ξυλοδαρμός αλληλέγγυου απο ακροδεξιούς | Βίντεο πολίτη > https://www.youtube.com/watch?v=qalf89WKRm

Ενωμένοι «ενάντια στον Διχασμό» |Η  Καθημερινή | 16 Μαϊου 2018

Related