Ελαιοπαραγωγοί και ποτοποιίες ζητούν «προσφυγικό» εργατικό δυναμικό στη Λέσβο

FacebookTwitterE-mailPrint

Ελαιοπαραγωγοί και ποτοποιίες ζητούν «προσφυγικό» εργατικό δυναμικό στη Λέσβο

View Original

Συντάκτρια: Άνθη Παζιάνου | stonisi.gr | 15 Δεκεμβρίου 2022

Ελαιοπαραγωγοί και ποτοποιίες ζητούν «προσφυγικό» εργατικό δυναμικό στη Λέσβο

Μία ενδιαφέρουσα συνέντευξη με πολλές ειδήσεις παραχώρησε στο ρ/σ του «Ν» στους 99 στα fm και την εκπομπή «Ανθέων 99» η επικεφαλής του γραφείου Λέσβου της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Ριάνα Σακιμπαϊ με τη βοήθεια και τη διερμηνεία του στελέχους της ΥΑ, Θοδωρή Αλεξέλλη.

Η κ. Σακιμπαϊ έχει αναλάβει εδώ και ένα χρόνο επικεφαλής του γραφείου της ΥΑ στη Λέσβο, μετά την αποχώρηση της Astrid Castelein σε άλλη αποστολή. Κατάγεται από το Ιράν και τη Σουηδία και θεωρεί ότι στη Λέσβο δεν μπορείς να βαρεθείς ποτέ. Εκτιμά ότι έχει βελτιωθεί η κατάσταση με το προσφυγικό στη Λέσβο σε σχέση με παλαιότερα, αλλά ότι πάντα υπάρχουν προκλήσεις.

Ενδιαφέρουσα είναι η δράση που έχει κάνει η ΥΑ τους τελευταίους μήνες εντός του ΚΥΤ του Καρά Τεπέ όπου μένουν περίπου 1500 αιτούντες άσυλο, ενημέρωσης για θέσεις εργασίας. Μάλιστα η κ. Σακιμπαϊ τόνισε ότι πριν από αυτές τις δράσεις ελαιοπαραγωγοί, εκπρόσωποι του γαλακτοκομικού τομέα και των ποτοποιών είχαν προσεγγίσει την ΥΑ ενδιαφερόμενοι για θέσεις εργασίας από τον προσφυγικό πληθυσμό. Η γραφειοκρατία είναι αρκετή για να προσληφθεί κάποιος, αλλά εχει σημειωθεί μεγάλο ενδιαφέρον τόνισε. Παράλληλα η ΥΑ συνεχίζει τις μεγάλες δωρεές της στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, σε σχολεία, όπου προσέφερε ηλεκτρονικό εξοπλισμό (τάμπλετ, υπολογιστές), θα προχωρήσει σε νέες δωρεές στα ειδικά σχολεία, εργαστήριο κεραμικής σε ένα δίκτυο συμμετεχόντων σχολείων και στηρίζει και οργανικό κήπο σε σχολείο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι έχει λάβει για το διάστημα από το 2020 έως το 2022 αναφορές για 690 υποθέσεις επαναπροωθήσεων (παράτυπων επιστροφών, pushbacks) και έχει ζητήσει την έρευνα των ελληνικών αρχών.

Σε σχέση με τη νέα ελεγχόμενη δομή στη Βάστρια, η ΥΑ έχει δει από άλλες δομές που έχουν γίνει με την ίδια λειτουργία να ανεβαίνει το επίπεδο στέγασης, αλλά να παρουσιάζονται ψυχολογικά προωλήματα στους διαμένοντες εξαιτίας του μεγάλου βαθμοπύ ελέγχου, ασφαλείας (συρματοπλέγματα, περιορισμένοι έξοδοι). Παράλληλα ελπίζει ότι θα τοποθετηθούν λεωφορεία για συχνές μετακινήσεις, επισημαίνοντας ότι η νέα δομή θα είναι μακριά από τον αστικό ιστό και από χρήσιμες εγκαταστάσεις.

Διαβάστε περισσότερα >>>

Related

Πρόσφυγες και Μετανάστες
/
Ανθρωπιστική Διακυβέρνηση
/