Βεβήλωσαν το μνημείο των πνιγμένων προσφύγων!

FacebookTwitterE-mailPrint

Βεβήλωσαν το μνημείο των πνιγμένων προσφύγων!

View Original

Δεν τους θέλουν ζωντανούς, δεν τους αφήνουν ήσυχους ούτε νεκρούς

Βεβήλωσαν το μνημείο των πνιγμένων προσφύγων!

Βεβήλωσαν το μνημείο των πνιγμένων- Φωτό Π. Στάμος

O ψαράς Γ. Α. πηγαίνει κάθε μέρα στη βάρκα του στο λιμανάκι της Θερμής και βλέπει το μνημείο των πνιγμένων προσφύγων που είναι στημένο παραδίπλα από το 2013, στη μνήμη των 20 πνιγμένων προσφύγων που ξέβρασε η θάλασσα στις ακτές από τον χειμώνα του 2012 έως τον Οκτώβρη του 2017. Τα ξημερώματα του Σαββάτου παρατήρησε ότι άγνωστοι έχυσαν μαύρη μπογιά και ειδοποίησε τις ανθρωπιστικές οργανώσεις. Πρώτη η «Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο» έδωσε στη δημοσιότητα το συμβάν το οποίο δεν αποτελεί απλώς ύβρι, αλλά αμαυρώνει τη «Λέσβο της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης».

Ο δράστης ή οι δράστες χρησιμοποίησαν κλαδί για να περιχύσουν την μπογιά στο μνημείο και δεν είναι ακόμα γνωστοί. Ωστόσο, μέλος της Χρυσής Αυγής, και μάλιστα του πυρήνα της στη Θερμή δημοσίευσε στον προσωπικό του λογαριασμό το εξής: «Καταρχάς όλοι αυτοί πνίγηκαν στα νησέλια, τι δουλειά έχει το μνημείο στο λιμάνι της Θερμής; Μήπως επειδή στα νησέλια δεν θα το έβλεπε κανείς και δεν θα πέρναγε η προπαγάνδα τους; Να αγιάσουν τα χεράκια όποιου το έκανε…»

Από το τελευταίο μνημόσυνο. 25 Οκτωβρίου 2017

«Τι δουλειά είχε εκεί»

Η οργάνωση «Welcome 2 Europe» έφτιαξε το μνημείο αυτό το 2013 στη μνήμη του πολύνεκρου ναυαγίου του Δεκεμβρίου του 2012. Ήταν η εποχή που το νησί μας βίωσε το πρώτο από τα σοκ που θα επακολουθούσαν. Θυμόμαστε ακόμα να τρέχουμε οι δημοσιογράφοι στις ακτές και να βλέπουμε σορούς σε μαύρες πλαστικές σακούλες. Η εκπρόσωπος της οργάνωσης Μαρίλη Στρουξ, μίλησε στο «Ε» γι’ αυτή την ντροπή: «Με τη μαύρη μπογιά, απλώς επέστρεψαν την μπογιά πάνω τους, και στις μαύρες ψυχές τους». Γιατί επέλεξαν το συγκεκριμένο τόπο για το μνημείο; Για να τιμήσουν τους ψαράδες που αθόρυβα όλο το διάστημα διέσωσαν πρόσφυγες.

Οι ψαράδες που μίλησαν στην εφημερίδα μας, θέλουν να κρατήσουν την ανωνυμία τους γιατί φοβούνται για τη ζωή τους και τη βάρκα τους που είναι η μόνη τους περιουσία, καθώς ανέφεραν ότι στο χωριό λειτουργεί ο πρώτος πυρήνας της Χρυσής Αυγής και μάλιστα πυκνώνει τις συναντήσεις του και αυξάνει τα μέλη του. «Θυμόμαστε ακόμα τον παγωμένο χειμώνα στα τέλη του 2012. Βοηθούσαμε να βγάλουμε τις σορούς από τα βράχια. Μόνο όταν έχει ζήσει κανείς κάτι τέτοιο μπορεί να καταλάβει τι σημαίνει» δήλωσαν και πιστεύουν ότι με κάθε τρόπο το μνημείο αυτό πρέπει να διατηρηθεί. «Ζήσαμε και ζούμε ακόμα ιστορία που δεν πρέπει να την ξεχάσουμε. Θλιβόμαστε για τη βαρβαρότητα που επέδειξαν στο μνημείο»

Το «μπράβο» του μέλους της Χ.Α για τον βανδαλισμό

Το τελευταίο μνημόσυνο

Στις 25 Οκτωβρίου 2017, πενήντα περίπου άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στον κόλπο της Θερμής σε μια τελετή μνήμης για τους θανάτους στα σύνορα της Ευρώπης. Αναμεσά τους βρέθηκαν οι επιζήσασες του ναυαγίου της 23 Απριλίου 2017 στα βόρεια του νησιού, αλλά και οι άνθρωποι που τους έσωσαν τη ζωή. Η τελετή αυτή μνήμης πραγματοποιείται κάθε χρόνο, από τον Οκτώβριο του 2013 και οργανώνεται από το δίκτυο Welcome to Europe. Τη φετινή χρονιά δεν μνημονεύτηκαν μονάχα οι πρόσφυγες που πνίγηκαν στη θάλασσα αλλά και όσοι χάθηκαν στη στεριά, αφού διέσχισαν τα σύνορα και εγκλωβίστηκαν στην Ελλάδα. Μνημόνευσαν τους ανθρώπους που πέθαναν στο hot spot της Μόριας, στην προσπάθειά τους να ζεσταθούν με αυτοσχέδια μέσα και όλους αυτούς που πέθαναν, χωρίς να προλάβουν να ταξιδέψουν για να συναντήσουν τους δικούς τους ανθρώπους.  «Από το 2013, όταν ξεκινήσαμε αυτή τη τελετή μνήμης, κάθε χρόνο συγκεντρωνόμαστε εδώ. Κάθε χρόνο συναντιόμαστε εδώ και ανανεώνουμε την υπόσχεσή μας ότι δεν θα σταματήσουμε να παλεύουμε μέχρις ότου σταματήσουν οι θάνατοι. Και το κάναμε σε αυτό το σημείο, δίπλα στους ψαράδες, για να τους ευχαριστήσουμε που αθόρυβα σώζουν τόσο κόσμο, καθημερινά. Τόσα χρόνια το σέβονταν όλοι.», πρόσθεσε η κ. Στρουξ.

Ονόματα και ιστορίες

Όσα τα ονόματα των πνιγμένων στο μνημείο που βεβηλώθηκε, τόσες και οι τραγικές ιστορίες τους που μας διηγήθηκε η κ. Στρουξ. Ένας 12χρονος από τη Συρία ζούσε στην Αθήνα. Επέστρεψε στη χώρα του για να παραβρεθεί σε κηδεία συγγενούς του. Όμως δεν μπορούσε να επιστρέψει νόμιμα και πνίγηκε στην προσπάθειά του να φτάσει στη Λέσβο. Οι επιζήσασες γυναίκες έκαναν καταγραφή των θυμάτων της 23ης Απριλίου. Βρίσκονταν 17 ώρες μέσα στο νερό και η μία εξ αυτών ήταν 8μιση μηνών έγκυος. Και τα κατάφεραν. Και από τη Θεσσαλονίκη όπου έφτασαν, επέστρεψαν τον περασμένο Οκτώβρη γι’ αυτό το μνημόσυνο στην Παραλία της Θερμής.

Η «Συνύπαρξη»

«Αναρωτιέται κανείς σε τι αποσκοπούσε τι επεδίωκε ο δράστης- ες, προσβάλλοντας την μνήμη των αδικοχαμένων αυτών ανθρώπων» επεσήμανε στην ανακοίνωσή της η «Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο». Και πρόσθεσε: «Αν μη τι άλλο ασέβησαν σε πανανθρώπινες αξίες και παραδόσεις, που πρώτοι οι πρόγονοι μας ανέδειξαν για τον σεβασμό των νεκρών, όποιοι κι αν είναι αυτοί. Συγγενείς ή άγνωστοι, ομόδοξοι ή ετερόδοξοι, εχθροί ή φίλοι. Στην τραγωδία του Σοφοκλή «Αντιγόνη» που αποτελεί παρακαταθήκη του ελληνικού πολιτισμού και διδάσκεται σε όλα τα σχολεία του κόσμου, κυρίαρχο στοιχείο είναι η απότιση τιμής στον νεκρό αδελφό -συνάνθρωπό μας. Σε πολλές χώρες υπάρχουν και απολαμβάνουν σεβασμού και προστασίας ταφικά μνημεία ξένων που έχασαν την ζωή τους εκεί, ακόμη και εχθρών όπως π.χ. στα γερμανικά νεκροταφεία της Κρήτης αλλά και αλλού στην Ελλάδα. Τα μέλη της «Συνύπαρξης» καταδικάζουν την πράξη και καλούν όλους τους συμπολίτες μας να αποδοκιμάσουν και να απομονώσουν τους δράστες»

Ο συντονιστής των Οικολόγων Πράσινων στη Λέσβο, Μιχάλης Μπάκας σε άρθρο του στην «Απλωταριά» αναφέρει, μεταξύ άλλων:  «Όπως δεν φταίνε οι πρόσφυγες και οι μετανάστες όταν κάποιος συμπατριώτης τους κάνει μια παράνομη πράξη έτσι και δεν θα αμαυρωθεί η τιμή των Μυτιληνιών από την ανοησία αυτών που έριξαν χρώμα στο μνημείο των προσφύγων. Το νησί μας δοκιμάστηκε στα δύσκολα, έδωσε εξετάσεις αλληλεγγύης και ανθρωπιάς και τις πέρασε. Αυτό καταγράφτηκε στην παγκόσμια ιστορία και δεν αλλάζει.»

Πηγή: emprosnet.gr >>>

Related

Πρόσφυγες και Μετανάστες
/
Ανθρωπιστική Διακυβέρνηση
/