Από απόσταση: Πώς να φτιάξετε ένα ναυάγιο

FacebookTwitterE-mailPrint

Από απόσταση: Πώς να φτιάξετε ένα ναυάγιο

View Original

omniatv.com | 23 Ιουνίου 2023

Από απόσταση: Πώς να φτιάξετε ένα ναυάγιο

Το Mada Masr και το OmniaTV ένωσαν τις δυνάμεις τους για να αφηγηθούν την ιστορία μιας τραγωδίας που χτίστηκε αργά και μεθοδικά και οι ευθύνες για την οποία απλώνονται στις όχθες της Μεσογείου αλλά φτάνουν και αρκετά πιο μακριά.

Μια αιγυπτιακή μηχανότρατα, με πλήρωμα μερικούς μετανάστες χωρίς σχετική εμπειρία, ξεκινώντας από τις ακτές της ανατολικής Λιβύης προς μια νέα ζωή στην Ιταλία, χάθηκε στη θάλασσα μια μέρα μετά τον απόπλου της.

Καμμιά εκατοστή άνθρωποι βρίσκονταν στο κατάστρωμα. Αλλά οι περισσότεροι από τους πάνω από 700 μετανάστες ήταν κλειδωμένοι στο αμπάρι, το «ψυγείο». Από τη στιγμή της αναχώρησης, η τράτα μετατράπηκε σε μια φούσκα ευθύνης που κανείς δεν ήθελε να σπάσει. Οι διακινητές την άφησαν στα χέρια μιας επιλεγμένης ομάδας επιβατών. Οι ελληνικές αρχές έκαναν ό,τι μπορούσαν για να μην επέμβουν. Κάμποσα εμπορικά πλοία πέρασαν από δίπλα προσφέροντας ελάχιστη βοήθεια. 

Οι προμήθειες του ταξιδιού άρχισαν να τελειώνουν σύντομα. Ο μέσος άνθρωπος χρειάζεται το λιγότερο ένα λίτρο πόσιμο νερό τη μέρα για να επιβιώσει. Αυτό θα σήμαινε τέσσερα λίτρα για κάθε άτομο σε ένα ταξίδι τεσσάρων ημερών, δηλαδή περίπου 3.000 λίτρα νερό για όλο το σκάφος. Σύμφωνα όμως με μαρτυρία ενός Σύριου επιζώντα, επιτράπηκε μόνο ένα λίτρο νερό για κάθε άτομο για όλο το ταξίδι. Ούτε αποσκευές επιτρέπονταν. Ο λόγος ήταν πως «όλα αυτά θα έπιαναν χώρο», είπε.

Ζήτησαν νερό από κάποια από τα παραπλέοντα εμπορικά πλοία. Κάποιοι τους έδωσαν, αλλά ακολούθησε καβγάς για την πρόσβαση στην περιορισμένη βοήθεια. Κάποιοι από τους επιβάτες άρχισαν να πίνουν ούρα. Άλλοι να πεθαίνουν. Και, σαν να μην ήταν αρκετή αυτή τραγωδία, η μηχανή του σκάφους χαλούσε επανειλημμένα. Στις επόμενες λίγες ώρες, μπροστά στο ελληνικό Λιμενικό, το πλοίο βυθίστηκε μέσα σε 10-15 λεπτά. Η φούσκα έσπασε και το ψαράδικο βυθίστηκε στη θάλασσα. Μέσα στο χάος, το Λιμενικό προσπαθούσε να περισυλλέξει μετανάστες που επέπλεαν στα σκοτεινά νερά της Μεσογείου. Εκατοντάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν μέσα σε λίγα λεπτά, σε ένα από τα χειρότερα γεγονότα αυτού του είδους εδώ και πολλά χρόνια.

Η φούσκα που περίκλειε τους μετανάστες, που τους κρατούσε σε κενό, που τους έσπρωξε να γίνουν κριτές ζωής και, τελικά, θανάτου για τους εαυτούς τους, δεν ήταν κάτι που έφτιαξαν οι ίδιοι, όσο κι αν είναι φτιαγμένη για να μοιάζει απαραβίαστη. Διάσημοι διακινητές που προσελκύουν ανθρώπους με ελπίδες και όνειρα και τους μαζεύουν σε αποθήκες-φυλακές, εξαθλιωμένοι ψαράδες, μια οικογένεια Λίβυων πολεμάρχων με ανάγκη για μετρητά, drones της Frontex που δεν βλέπουν τίποτα, ένα Λιμενικό Σώμα με βρώμικο παρελθόν, άπληστοι Αιγύπτιοι στρατηγοί, μια διεθνής Ένωση αποφασισμένη να κρατηθεί χώρια. Το Mada Masr και το OmniaTV ένωσαν τις δυνάμεις τους για να αφηγηθούν την ιστορία μιας τραγωδίας που χτίστηκε αργά και μεθοδικά και οι ευθύνες για την οποία απλώνονται στις όχθες της Μεσογείου αλλά φτάνουν και αρκετά πιο μακριά.

Διαβάστε περισσότερα >>>

Related

Ανθρωπιστική Διακυβέρνηση
/
Ανθρωπιστική Διακυβέρνηση
/