Ιστορίες συγκάλυψης στο Αιγαίο

FacebookTwitterE-mailPrint

Ιστορίες συγκάλυψης στο Αιγαίο

View Original

 Συντάκτης: Δημήτρης Αγγελίδης | efsyn.gr | 2 Μαρτίου 2022

Ιστορίες συγκάλυψης στο Αιγαίο

Περισσότερο από δεκατέσσερις μήνες μετά τις πολύκροτες αποκαλύψεις του διεθνούς Τύπου για εμπλοκή της Frontex σε παράνομες επιχειρήσεις επαναπροώθησης στο Αιγαίο, η διοίκηση της Frontex κατηγορείται ευθέως από την πλέον αρμόδια και έγκυρη ευρωπαϊκή αρχή, την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία για την Καταπολέμηση της Απάτης, τη γνωστή OLAF, για παραβιάσεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Οπως αποκαλύπτει το γερμανικό περιοδικό Spiegel σε συνεργασία με το ολλανδικό διαδικτυακό ερευνητικό μέσο Lighthouse Reports, οι «αδιάφθοροι της Ε.Ε.», όπως αποκαλούνται συχνά οι ερευνητές της OLAF, κατηγορούν τρία ανώτατα στελέχη της διοίκησης της Frontex, μεταξύ των οποίων θεωρείται εξαιρετικά πιθανό να περιλαμβάνεται ο κ. Λετζέρι, για μεθοδευμένη συγκάλυψη επίσημων καταγγελιών που αφορούν επαναπροωθήσεις του ελληνικού Λιμενικού, ώστε να μην υπάρξει λογοδοσία για παραβιάσεις θεμελιωδών δικαιωμάτων. Οι μεθοδεύσεις περιλαμβάνουν απόκρυψη στοιχείων και αφόρητες πιέσεις προς υφιστάμενους αξιωματικούς της υπηρεσίας, που φτάνουν μέχρι τον παραγκωνισμό τους, όπως και συστηματική υπονόμευση της Αξιωματούχου Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της υπηρεσίας, που είναι αρμόδια για τη διερεύνηση των καταγγελιών.

Το πόρισμα – κόλαφος της ΟLAF, έκτασης 200 σελίδων, έχει παραδοθεί στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Frontex, που αποτελείται κυρίως από εκπροσώπους των κρατών της ζώνης Σένγκεν, και τους ζητά να επιβάλουν πειθαρχικές κυρώσεις κατά των τριών στελεχών της διοίκησης. Το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένεται να συνεδριάσει για το θέμα στις 7 Μαρτίου.

Διαβάστε περισσότερα >>>