Συγκρούσεις στο κέντρο της Μόριας

FacebookTwitterE-mailPrint

Συγκρούσεις στο κέντρο της Μόριας

Συνεχίζονται οι συμπλοκές στη Μόρια. Γ. Μπαλπακάκης: «Κάποιοι δεν θέλουν η Μόρια να λειτουργήσει σωστά» | Πολιτικά | 20 Δεκ. 2017

Σκηνές μαυρισμένες από τη φωτιά, λάσπη, σκουπίδια και μυρωδιά καμένου πλαστικού. Και μετά οι άνθρωποι. Αυτοί οι νεκροζώντανοι, έγκλειστοι σε μια μαρτυρική φυλακή, με ραμμένα κεφάλια από τις καθημερινές συμπλοκές, άεργοι και χωρίς ελπίδα στο βλέμμα, με εμφανή πλέον ψυχολογικά προβλήματα, ξυπόλυτοι, κυκλοφορούν σαν ζόμπι μέσα στο camp. Μετά από μια άγρια βραδιά όπου η αστυνομία έκανε χρήση κροτίδων για να σταματήσει τις συμπλοκές μεταξύ ομάδων διαφορετικών εθνικοτήτων που πιάστηκαν στα χέρια «για τα λεφτά» όπως μας είπαν, πολλοί πέρασαν το βράδυ τους στο νοσοκομείο κι άλλοι δέχτηκαν τις πρώτες βοήθειες μέσα στο ΚΥΤ.  Δίπλα τους, μέσα σε αυτό το χάος, ο διοικητής του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης Γιάννης Μπαλπακάκης τρέχει πανικόβλητος μαζί με τους υπόλοιπους υπαλλήλους του ΚΥΤ από σκηνή σε σκηνή και σβήνουν φωτιές από πλαστικό που καίνε για να μην κρυώνουν (η θερμοκρασία σήμερα στη Μόρια έπεσε κάτω από  τους 10 βαθμούς),  φροντίζουν τις γυναίκες με τα μωρά και προσπαθούν να δώσουν λύσεις σε καθημερινά ζητήματα που προκύπτουν σε ένα κέντρο κράτησης παρατημένο από τους θεσμούς, παρατημένο από το Θεό.

«Κάποιοι δεν θέλουν τη Μόρια να λειτουργήσει σωστά», μας λέει ο διοικητής του ΚΥΤ, ταξίαρχος εν αποστρατεία που αντικατέστησε την τραγική διοίκηση της Καραγγελή τον περασμένο Γενάρη.  «Πάνω από 230 άτομα καταγράφηκαν ως νέες αφίξεις από χθες το βράδυ ενώ αυτή τη στιγμή στη Μόρια μένουν 5.500 άτομα. Το τελευταίο διάστημα έχουν αναχωρήσει συνολικά 1600 άτομα.Στην είσοδο του καμπ αντικαταστάθηκαν όλες οι σκηνές.Έχουν τοποθετηθεί 20 κοντέινερ ενώ θα μπούνε και τα υπόλοιπα με γοργούς ρυθμούς.

“Moria No Good”, μας λένε συνέχεια γυναίκες και παιδιά. Προσπαθούμε να κάνουμε ότι μπορούμε με τα μέσα που διαθέτουμε όμως ο αριθμός είναι απαγορευτικός. Κάνουμε προσπάθειες να φεύγουν με γρηγορότερους ρυθμούς για να μπορέσει να είναι βιώσιμη η κατάσταση μέσα στη Μόρια”, εξηγεί ο κ Μπαλμπακάκης.

Related

Ανθρωπιστική Διακυβέρνηση
/
Ανθρωπιστική Διακυβέρνηση
/