Στο ΣτΕ θα κριθεί η απαγόρευση μετακίνησης των προσφύγων από τα νησιά

Facebook Twitter E-mail Print
Τετάρτη, 4 October 2017
Στο ΣτΕ θα κριθεί η απαγόρευση μετακίνησης των προσφύγων από τα νησιά

Την εθνικά επικίνδυνη απόφαση περιορισμού της κυκλοφορίας όσων αιτούνται διεθνούς προστασίας προσφύγων επιχειρούν να καταρρίψουν με νομικό οπλοστάσιο οι Δικηγορικοί Σύλλογοι των νησιών που υφίστανται τις συνέπειες της.

Η κυβέρνηση, αντιλαμβανόμενη ότι η απόφαση υποχρεωτικής παραμονής προσφύγων και μεταναστών στα νησιά μέχρι την εξέταση των αιτήσεων ασύλου δεν νομιμοποιείται από τη Συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας, την επέβαλε εν κρυπτώ με διοικητική πράξη ως απόφαση της διευθύντριας της Υπηρεσίας Ασύλου στις 31 Μαΐου 2017. Από τον περασμένο Αύγουστο κοινή αντιπροσωπεία των Δικηγορικών Συλλόγων Λέσβου, Χίου, Σάμου και Κω συνυπέγραψε αίτηση ακύρωσης της 10464/2017 απόφασης της διευθύντριας της Υπηρεσίας Ασύλου και πρόκειται να συζητηθεί στις 5 Δεκεμβρίου στο αρμόδιο τμήμα του ΣτΕ. Μια διαφορετική άποψη από το Συμβούλιο της Επικρατείας θα κονιορτοποιήσει την πολιτική επιμονή της κυβέρνησης να κρατά εγκλωβισμένους τους πρόσφυγες και μετανάστες στα νησιά και θα απελευθερώσει τα νησιά μας από το βαρύτερο φορτίο των τελευταίων χρόνων.

Η απόφαση

Η απόφαση της διευθύντριας Ασύλου προβλέπει ότι «στα δελτία αιτούντων διεθνή προστασία, τα οποία χορηγούνται από τις Περιφερειακές Υπηρεσίες Λέσβου, Ρόδου, Σάμου, Κω, Λέρου και Χίου και αφορούν αιτούντες οι οποίοι εισήλθαν στην ελληνική επικράτεια μετά τις 20 Μαρτίου 2016 επιβάλλεται περιορισμός κυκλοφορίας στα νησιά Λέσβο, Ρόδο, Σάμο, Κω, Λέρο και Χίο αντίστοιχα».

Αντισυνταγματική απόφαση

«Επειδή πιστεύουμε ακράδαντα ότι η Συμφωνία της 18ης Μαρτίου 2016 μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας δεν προβλέπει ρητά την υποχρέωση παραμονής των προσφύγων – μεταναστών στα ελληνικά νησιά μέχρι να εξεταστεί η αίτηση ασύλου τους.

Επειδή φρονούμε ότι το όργανο που εξέδωσε την απόφαση ήταν αναρμόδιο (μόνο ο υπουργός θα μπορούσε να αποφασίσει επ’ αυτού), ότι η απόφαση είναι αντισυνταγματική κι άνευ αιτιολογίας, αφού περιορίζει την προσωπική ελευθερία, η δε υποχρέωση παραμονής των προσφύγων – μεταναστών αποκλειστικά στα προαναφερόμενα νησιά αποτελεί προϊόν αυθαίρετης ερμηνείας, η οποία όπως εφαρμόζεται μέχρι σήμερα είναι αντίθετη τόσο με το Ελληνικό Σύνταγμα όσο και με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Κατά συνέπεια θεωρούμε ότι οι πρόσφυγες – μετανάστες, οι οποίοι εισέρχονται μέσω των ελληνικών νησιών στην Ελλάδα μπορούν να μετακινηθούν προς την υπόλοιπη Ελλάδα μέχρι να εξεταστεί η αίτηση ασύλου τους», αποκαλύπτει τις κινήσεις των δικηγορικών συλλόγων των νησιών ο κ. Γ. Κολλάρος, πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Σάμου.

Η πολύ σημαντική αυτή εξέλιξη αναγορεύει τους δικηγόρους των νησιών σε πρωταγωνιστές της προσπάθειας αποσυμφόρησης των νησιών, την ώρα που οι τοπικές ηγεσίες περιορίζονται σε διαχειριστικές καθαρά κινήσεις.  

Πηγή: Πολίτης της Χίου >>