Πρόγραμμα εθελούσιας επιστροφής για 5.000 πρόσφυγες και μετανάστες

FacebookTwitterE-mailPrint

Πρόγραμμα εθελούσιας επιστροφής για 5.000 πρόσφυγες και μετανάστες

Οικονομικά κίνητρα προς πρόσφυγες και μετανάστες προκειμένου να αποχωρήσουν από την Ελλάδα και επιστρέψουν στις χώρες προέλευσής τους, δίνει πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ανακοινώθηκε σήμερα, Πέμπτη. 

Στόχος του εθελοντικού προγράμματος είναι να αποσυμφορηθούν κυρίως τα ελληνικά νησιά από τους χιλιάδες ανθρώπους που βρίσκονται εκεί. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, θα δίνεται πενταπλάσιο ποσό (δηλαδή 2.000 ευρώ) σε σχέση με ό,τι δινόταν μέχρι σήμερα, σε όσους βρίσκονται στις δομές στα νησιά, έχουν υποβάλει αίτημα για άσυλο και έφτασαν στη χώρα πριν από την 1η Ιανουαρίου του 2020.

Ο μηχανισμός αυτός θα είναι προσωρινός, δίνοντας την ευκαιρία μόνο για ένα μήνα σε όσους επιθυμούν να επιστρέψουν στις χώρες τους, καθώς η Κομισιόν φοβάται πως εάν η χρονική διάρκεια ήταν μεγαλύτερη, τότε ενδεχομένως θα προσέλκυε μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων και μεταναστών. Οι επιστροφές θα γίνουν σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης και τη Frontex.

Στο πρόγραμμα αναφέρθηκε η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον, και ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, μετά το τέλος της σύσκεψης που είχαν στο υπουργείο.  Όπως επισήμανε η κ. Γιόχανσον, ο μηχανισμός αυτός «είναι μια ευκαιρία να μειωθεί η πίεση στα ελληνικά νησιά». Από την πλευρά του, ο κ. Μηταράκης παρατήρησε ότι οι εθελοντικές επιστροφές έρχονται να προστεθούν στην μεταφορά 10.000 αιτούντων άσυλο στην ενδοχώρα, που έχει ανακοινωθεί για το πρώτο τρίμηνο του 2020.

Επίσης, η επίτροπος και ο υπουργός ανακοίνωσαν ότι θα δοθεί βαρύτητα στο θέμα της μετεγκατάστασης ασυνόδευτων ανηλίκων σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την αρχή να κάνουν ήδη επτά κράτη μέλη, που αναμένεται να πάρουν στις χώρες τους τουλάχιστον 1.600 ασυνόδευτους.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υποδέχθηκε αργότερα, σήμερα, στο Μέγαρο Μαξίμου την Ευρωπαία επίτροπο. Αναφερόμενος στο πρόγραμμα, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως πρόκειται για ακόμη ένα βήμα αποσυμφόρησης των νησιών, που σε συνδυασμό με την μεταφορά άλλων 10.000 ατόμων στην ενδοχώρα αποτελεί ουσιαστικό παράγοντα αποσυμφόρησης.

Επίσης, ζήτησε από την επίτροπο στον νέο Κανονισμό της Ε.Ε. για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, να προβλέπεται αναλογικός καταμερισμός των προσφυγικών ροών από τις χώρες πρώτης υποδοχής στα λοιπά κράτη-μέλη.

Διαβάστε το άρθρο στην Εφημερίδα των Συντακτών >>>

Related

Πρόσφυγες και Μετανάστες
/
Ανθρωπιστική Διακυβέρνηση
/