Παρέμβαση 23 πρώην αυτοδιοικητικών για το Προσφυγικό-Μεταναστευτικό ζήτημα στη Σάμο

FacebookTwitterE-mailPrint

Παρέμβαση 23 πρώην αυτοδιοικητικών για το Προσφυγικό-Μεταναστευτικό ζήτημα στη Σάμο

View Original

Δημόσια παρέμβαση πραγματοποίησαν  23 πρώην αυτοδιοικητικοί   σχετικά με το μεταναστευτικό και τα όσα έχουν διαδραματιστεί το τελευταίο διάστημα στην Σάμο. Οι πρώην αυτοδιοικητικοί αναφέρονται στο πρόβλημα αποκαλώντας το διεθνές που αν δεν αντιμετωπιστούν οι αιτίες του σε παγκόσμιο και διεθνές επίπεδο (πόλεμοι, φτώχεια, εκμετάλλευση, αυταρχικά καθεστώτα, κλιματικές αλλαγές) δεν θα σταματήσει.

Αναλυτικά η επιστολή αναφέρει:

«Η δημόσια παρέμβαση μας γίνεται σήμερα, γιατί διαπιστώνουμε ότι στην τοπική κοινωνία της Σάμου με αφορμή το προσφυγικό-μεταναστευτικό, κάποιοι με τις ενέργειες ή τις παραλείψεις τους οδηγούν τα πράγματα σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις, που θα μας ταλαιπωρήσουν ιδιαίτερα και επιπρόσθετα θα δυσφημήσουν και θα αμαυρώσουν το νησί μας.

Το προσφυγικό-μεταναστευτικό είναι ένα μεγάλο διεθνές πρόβλημα, που αν δεν αντιμετωπιστούν οι αιτίες του σε παγκόσμιο και διεθνές επίπεδο (πόλεμοι, φτώχεια, εκμετάλλευση, αυταρχικά καθεστώτα, κλιματικές αλλαγές) δεν θα σταματήσει. Η Ελλάδα και ιδιαίτερα τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τόποι στο πέρασμα-δίαυλο από την Ανατολή στη Δύση, θα βρίσκονται πάντα υπό πίεση από μεταναστευτικές ροές, όπως συνέβαινε ανά τους αιώνες.

Η κοινή δήλωση-συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας (Μάρτιος 2016) για την αντιμετώπιση της προσφυγικής-μεταναστευτικής κρίσης, δυστυχώς δεν τηρήθηκε επαρκώς ούτε από την Τουρκία (η οποία δεσμεύτηκε να λάβει τα οποιαδήποτε αναγκαία μέτρα για να αποτρέψει την παράνομη μετανάστευση από τα εδάφη της προς την ΕΕ), αλλά ούτε και από τις περισσότερες χώρες της ΕΕ, που έκλεισαν τα σύνορά τους και αθέτησαν τις υποχρεώσεις που είχαν αναλάβει για αναλογική συμμετοχή στη διαχείριση του προσφυγικού.

Έτσι μετατράπηκαν τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου σε μια ιδιότυπη ζώνη-αποθήκη στα σύνορα της Ευρώπης, που στέλνει το μήνυμα ότι κανένας πρόσφυγας και μετανάστης δεν θα περάσει στη «γη της επαγγελίας», την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη, εδραιώνοντας την εικόνα μιας ΕΕ της ξενοφοβίας, της ακροδεξιάς ριζοσπαστικοποίησης και των ρατσιστικών συμπεριφορών.

Μέσα σε αυτό το αρνητικό κλίμα το ελληνικό κράτος με τις υπηρεσίες του κλήθηκε να αντιμετωπίσει πρωτόγνωρες καταστάσεις και έδειξε την αδυναμία του να διαχειριστεί με αποτελεσματικό τρόπο το προσφυγικό-μεταναστευτικό κύμα, τόσο σχετικά με τις διαδικασίες ταυτοποίησης και ασύλου όσο και σε επίπεδο υποδομών φιλοξενίας και οργανωμένης προσωρινής διαμονής με ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες. Όλα αυτά είχαν σαν αποτέλεσμα τόσο την παραμονή μεγάλου αριθμού προσφύγων– μεταναστών στη νησιά επί μακρόν όσο και τις ιδιαίτερα προβληματικές έως και άθλιες συνθήκες διαβίωσής τους εντός και εκτός των hotspots.

Στις μικρές κοινωνίες των νησιών μας αυτή η πολύμηνη παραμονή τόσο μεγάλου αριθμού προσφύγων- μεταναστών δημιούργησε εύλογα αναστάτωση και ανησυχία, παρά το περίσσευμα κατανόησης και αλληλεγγύης, που πατροπαράδοτα ανεξάντλητα διατηρούν και προσφέρουν οι νησιώτες.

Εδώ στη Σάμο, από τα μεγάλα μαθήματα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς που έδωσαν οι Σαμιώτισσες και οι Σαμιώτες το καλοκαίρι του 2015, με τη στήριξη περισσότερων από 120 χιλιάδες προσφύγων-μεταναστών που φιλοξενήθηκαν για λίγο στο νησί μας, περάσαμε στο περσινό φθινόπωρο με τις ολιγάριθμες ροές αλλά και τις ευάριθμες  ανησυχούσες SOS φωνές («Σάμος καθαρή από πρόσφυγες»).

Το τελευταίο όμως διάστημα, έχουμε μια απροκάλυπτη προσπάθεια δημιουργίας ενός άλλου, ιδιαίτερα αρνητικού και ανησυχητικού, κατά τη γνώμη μας κλίματος. Η Σάμος SOS εκμεταλλεύεται τον αναποτελεσματικό τρόπο διαχείρισης από την ΕΕ, την κυβέρνηση και τον ΟΗΕ, του προσφυγικού- μεταναστευτικού με τον εγκλωβισμό στο νησί μας αρκετών χιλιάδων ξεριζωμένων ανθρώπων και την γενικότερη οικονομική δυσπραγία και κινδυνολογεί περί ισλαμοποίησης της Σάμου, με τζαμιά και σχέδια με ελεγχόμενες «τούρκικες» μειονότητες, όταν κανείς από τους διερχόμενους  πρόσφυγες-μετανάστες  δεν είναι τούρκος  ούτε θέλει να μείνει στη Σάμο.

Δυστυχώς, η Σάμος SOS, λειτουργώντας συστηματικά καθ’ υπερβολή, παρερμηνεύουν ηθελημένα ή αθέλητα τα πραγματικά προβλήματα, κατασκευάζουν ευφάνταστα σενάρια και διαδίδουν συνωμοσιολογίες περί μουσουλμανοποίησης των νησιών και σταδιακής κατάληψής τους από αλλοεθνείς και αλλόθρησκους, με αποτέλεσμα να δημιουργείται και να ενισχύεται κλίμα ανασφάλειας στους πολίτες για επικείμενη σταδιακή απώλεια εθνικών εδαφών, με τη φυλή μας και την Ορθοδοξία σε κίνδυνο. Επιπρόσθετα στις περιοδείες και στις συγκεντρώσεις τους στην πρωτεύουσα και στα χωριά με εμπρηστικούς λόγους που βασίζονται, εν πολλοίς, στο πολιτικό τους παραλήρημα διαμορφώνουν συνθήκες πόλωσης και κοινωνικής αντιπαράθεσης, που ενίοτε ξεπερνούν τα όρια και φτάνουν σε ύβρεις, προπηλακισμούς ακόμη και σε χειροδικίες ενάντια σε κάθε συμπολίτη μας που τολμά να εκφράσει διαφορετική ή αντίθετη άποψη.

Είναι οι ίδιοι που συνειδητά ή ασυνείδητα βιάστηκαν να επιλέξουν «συνεταίρους» στον ακήρυκτο  πόλεμο, που δυστυχώς μαίνεται αμείλικτος εδώ και καιρό μεταξύ των δύο βαθμών αυτοδιοίκησης του τόπου μας. Σ’ αυτή την εμφύλια διαμάχη, πέρα από κάθε σύνεση και λογική, αντί της καταλλαγής προτίμησαν την πόλωση και με πρόσχημα την «σωτηρία» του νησιού μας, προετοιμάζουν το έδαφος και τους συσχετισμούς για τις επόμενες εκλογές, με την υποστήριξη μίσθαρνων μέσων και των προθύμων του συστήματος.  Άξιος ο μισθός τους.

Αντί να θέσουν τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία της Σάμου, στοχοποιούν με τον τρόπο τους τον κατατρεγμένο πρόσφυγα, ως αυτόν που κομίζει όλα τα δεινά στο νησί και με έωλα επιχειρήματα προκαλούν και  διχάζουν τους συμπολίτες μας και  αμαυρώνουν την εικόνα ενός τόπου,  που κάθε σπίτι του έχει βιώσει και έχει μνήμες και προσφυγιάς και μετανάστευσης.

Συμπολίτισσες και Συμπολίτες 

  • Κάνουμε έκκληση σε όλους εσάς και ιδιαίτερα στους πολίτες της πρωτεύουσας που σηκώνουν ολόκληρο το βάρος της κρίσης για ψύχραιμη αντιμετώπιση της κατάστασης αυτής, με την ανθρωπιά, τη λογική, την αίσθηση του μέτρου και την αλληλεγγύη που διαχρονικά μας χαρακτηρίζουν.
  • Ο πραγματικός αίτιος της ανέχειας και των προβλημάτων που μας ταλανίζουν δεν είναι ο πρόσφυγας-μετανάστης, που διέρχεται από τη Σάμο με προορισμό την Ευρώπη, αλλά οι ασκούμενες, από τις εκάστοτε κυβερνήσεις πολιτικές, που επιβάλλονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους ισχυρούς της γης.

Καλούμε την κυβέρνηση και προσωπικά τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα 

  • Για τον άμεσο και με ευθύνη των αρμόδιων υπηρεσιών της χώρας, συνεχή και σε μόνιμη βάση απεγκλωβισμό των υπεράριθμων προσφύγων-μεταναστών από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, με μετακίνησή τους στην ηπειρωτική Ελλάδα και με τελικό προορισμό σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές και τις διεθνείς συνθήκες.
  • Για άμεση και πλήρη στελέχωση όλων των απαραίτητων υποστηρικτικών δομών και των υπηρεσιών ασύλου, ώστε να εξασφαλίζονται η αξιοπρεπής και υγιεινή διαβίωση των προσφύγων- μεταναστών (για όσο μικρό διάστημα θα παραμένουν στο νησί μας) και η ταχεία διεκπεραίωση των ταυτοποιήσεων και των αιτημάτων ασύλου, ώστε να μετακινούνται το συντομότερο δυνατόν προς την ηπειρωτική χώρα.
  • Για την άμεση ενεργοποίηση διαρκούς διακομματικής επιτροπής της βουλής με συμμετοχή και ευρωβουλευτών, για το σχεδιασμό της διαχείρισης του προσφυγικού-μεταναστευτικού ζητήματος κατά το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο και τις αρχές του ΟΗΕ, την παρακολούθηση των εξελίξεώντου σε τοπικό και υπερτοπικό επίπεδο με ανάληψη των καθέκαστα απαραίτητων πρωτοβουλιών για περαιτέρω βελτίωση των υφιστάμενων συμφωνιών και τη θετική εν γένει διεύρυνση του συναφούς θεσμικού πλαισίου καθώς και για τον πολιτικό και οικονομικό έλεγχο όλων ανεξαιρέτως των φορέων, δημόσιων και ιδιωτικών (ΜΚΟ κ.α.), που εμπλέκονται καθ’ οιονδήποτε τρόπο στο πρόβλημα αυτό και την αντιμετώπισή του.
  • Για τον απεγκλωβισμό της χώρας μας από τις λυκοσυμμαχίες του πολέμου και τη συνεργασία με όλους τους λαούς της γης για την παγκόσμια Ειρήνη, την Αλληλεγγύη και τη Δημοκρατία».

Πηγή: ΕΡΑ Αιγαίου >>>

Related

Ανθρωπιστική Διακυβέρνηση
/
Πρόσφυγες και Μετανάστες
/
Πρόσφυγες και Μετανάστες
/