Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία καταπολέμησης της απάτης ακυρώνει τη συμφωνία μετεγκατάστασης της EASO εκτός ΒΙ.ΑΛ.

FacebookTwitterE-mailPrint

Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία καταπολέμησης της απάτης ακυρώνει τη συμφωνία μετεγκατάστασης της EASO εκτός ΒΙ.ΑΛ.

View Original
Λέξεις-κλειδιά

«Ράμπο» της OLAF έκαναν φύλο και φτερό τις συμφωνίες της EASO στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και καθηλώνουν προσωρινά την εξέταση ασύλου εντός της ΒΙΑΛ.

Στα απολύτως δεσμευτικά όρια των χώρων που έχουν παραχωρηθεί στις Υπηρεσίες Ασύλου εντός της ΒΙΑΛ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους χρόνους ολοκλήρωσης τους, θα εξακολουθούν να εξετάζονται οι αιτήσεις προσφύγων και μεταναστών, μετά την τροπή που πήρε η υπόθεση μετεγκατάστασης της EASO (Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασύλου) στις εγκαταστάσεις της «Αλήθειας» στη Λευκωνιά.

Η σημαντική χρονοκαθυστέρηση που παρατηρούνταν στις εργασίες διαρρύθμισης του κτιρίου έχει τελικά βαθύτερα αίτια και, αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά, η μετεγκατάσταση οδηγείται σε οριστική ακύρωση.

Τα προβλήματα που εμφανίστηκαν με τη δυσκολία στην αλλαγή χρήσης του κτιρίου συνέπεσαν χρονικά με εκτεταμένο έλεγχο – σάρωμα όλων των ανοιχτών υποθέσεων της EASO και στη χώρα μας, με αποτέλεσμα πριν από περίπου ένα μήνα να επισκεφθούν και τη Χίο «ράμπο» της OLAF, της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης, και να κάνουν φύλο και φτερό κάθε συμφωνία που έχει συνάψει η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου.

Συγκεκριμένα, συνοδεία εκπροσώπων του ΣΔΟΕ και της Ελληνικής Αστυνομίας κινήθηκαν αστραπιαία και πήραν τους σκληρούς δίσκους από τους υπολογιστές στις εγκαταστάσεις της EASO στη ΒΙΑΛ, με αντίστοιχες κινήσεις να πραγματοποιούν, έπειτα από εφόδους, τόσο στα προσφάτως εκμισθωμένα γραφεία από την «αλήθεια», όσο και της μηχανικού που είχε αναλάβει για λογαριασμό της EASO την υπόθεση.

Η Ευρώπη ελέγχει το … παιδί της

Σε μια περίοδο που η ίδια η Ε.Ε. έχει θέσει ως κυρίαρχο στόχο της μεταναστευτικής της πολιτικής την επίσπευση των διαδικασιών εξέτασης ασύλου, έρχονται στο φως στοιχεία για υπέρμετρη διόγκωση των δαπανών της EASO, με αποτέλεσμα την αυτόματη επέμβαση της OLAF. Εδώ και μήνες η EASO υπολειτουργεί και έχει παγώσει κάθε διαδικασία που είχε ήδη σε εξέλιξη.

Στη Χίο, για την ατελέσφορη, μέχρι στιγμής, μετακίνηση της από τη ΒΙΑΛ στις εγκαταστάσεις της «αλήθειας», υπολογίζεται ότι δαπανήθηκαν στον αέρα περίπου 80.000 ευρώ για ενοίκια από την αδυναμία της να ελέγξει αρχικά τα εμπόδια μετεγκατάστασης της στο συγκεκριμένο ακίνητο.

Της ζητάει και τα … ρέστα

Για τη μετεγκατάσταση είχε υπογραφεί σύμβαση με ανάδοχο τεχνική εταιρεία από τη γειτονική Μυτιλήνη, η οποία άγγιζε τις 550.000 ευρώ! Ο ανάδοχος θα διαμόρφωνε εσωτερικά και εξωτερικά το κτίριο της «αλήθειας» με τους αυστηρούς όρους και τις προδιαγραφές που είχε από την αρχή θέσει η EASO.

Προσφάτως όμως ειδοποιήθηκε ότι η εργολαβία αναστέλλεται, για άγνωστο χρονικό διάστημα, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι ήδη ο ανάδοχος προετοιμάζεται να κινηθεί νομικά κατά της EASO για τη μονομερή διάλυση της σύμβασης.

ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΣΥΛΟΥ

Οι νέες εξελίξεις στην υπόθεση, που, κατά πάσα πιθανότητα ακυρώνουν προς το παρόν το σχεδιασμό μετακίνησης της EASO από τη ΒΙΑΛ, μεταφέρουν πια μονομερώς  την ευθύνη διεκπεραίωσης των αιτήσεων ασύλου στην ήδη υποστελεχωμένη Ελληνική Υπηρεσία Ασύλου. Ευρωπαϊκή συνδρομή στο πιο κρίσιμο σημείο εφαρμογής της Συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας δεν υφίσταται και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου, αποδυναμωμένη από την τροπή των γεγονότων, επιτελεί ένα ελάχιστο μέρος της διαδικασίας.

Να σημειωθεί ωστόσο ότι αυτή την ώρα ούτε η σύντομη ολοκλήρωση των διαδικασιών εξέτασης ασύλου αποφορτίζει την κατάσταση στα νησιά, δεδομένου ότι στην πρόσφατη απογραφή στη ΒΙΑΛ διαπιστώθηκε ότι 470 άτομα δεν δικαιούται άσυλο αλλά δεν έχουν επιστραφεί στην Τουρκία ή έχουν οριστικά χαρακτηρισθεί ότι εμπίπτουν στις ευάλωτες ομάδες αλλά, ελλείψει κυβερνητικής βούλησης, δεν έχουν προωθηθεί σε δομές της ενδοχώρας.

Πηγή: Πολίτης Χίος >>>

Related

Ανθρωπιστική Διακυβέρνηση
/
Πρόσφυγες και Μετανάστες
/
Πρόσφυγες και Μετανάστες
/