Ενημερωτικό Δελτίο Παρατηρητηρίου: Διαμαρτυρία αιτούντων άσυλο στην πλ. Σαπφούς στη Μυτιλήνη

FacebookTwitterE-mailPrint

Ενημερωτικό Δελτίο Παρατηρητηρίου: Διαμαρτυρία αιτούντων άσυλο στην πλ. Σαπφούς στη Μυτιλήνη

Σε διαμαρτυρία στην κεντρική πλατεία Σαπφούς στη Μυτιλήνη έχουν προχωρίσει και πάλι κάποιες εκατοντάδες πρόσφυγες από το ΚΥΤ της Μόριας από την Τρίτη 17 Απριλίου 2018.

Φωτογραφίες από την πρώτη μέρα της διαμαρτυρίας - Φωτογραφίες από το Παρατηρητηρίου της Προσφυγικής και Μεταναστευτικης Κρίσης στο Αιγαίο 

Διαβάστε παρακάτω αναφορές από τον τοπικό και εθνικό τύπο:

Μυτιλήνη: Ένταση στην πλατεία Σαπφούς όπου έχουν κάνει κατάληψη πρόσφυγες | CNN Greece | 19 Απρ. 2018

Ένταση σημειώθηκε στην πλατεία Σαπφούς το μεσημέρι της Πέμπτης, όταν ο δήμαρχος Σπύρος Γαληνός με στελέχη της δημοτικής αρχής και συνεργεία καθαριότητας ζήτησαν από τους Αφγανούς κυρίως πρόσφυγες και μετανάστες που διαμένουν για τρίτη μέρα στην πλατεία, να αποχωρήσουν προκειμένου να καθαριστεί ο χώρος και στη συνέχεια να επιστρέψουν σε αυτήν. Οι διαδηλωτές αρνήθηκαν αρχικά να αποχωρήσουν ενώ προθυμοποιήθηκαν να καθαρίσουν με τα ρούχα τους.Μάλιστα έβγαλαν τις μπλούζες τους και άρχισαν να σκουπίζουν την πλατεία με αυτές. Τελικά πείστηκαν να αποχωρήσουν από τον κυρίως χώρο της πλατείας προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες εργασίες υπό τα συνεχή συνθήματα των διαδηλωτών για ελευθερία και ανθρώπινα δικαιώματα. Στο μεταξύ, η ένταση έχει ανεβεί στην πλατεία αφού έγινε γνωστό ότι τελικά πέθανε ο Αφγανός που νοσηλευόταν στο Νοσοκομείο και εδώ και τέσσερις μέρες καταγγέλλεται πως είχε πεθάνει εξαιτίας της ελλιπούς φροντίδας υγείας που είχε στον καταυλισμό. Ο Αφγανός πρόσφυγας νοσηλευόταν με σοβαρό χρόνιο καρδιολογικό πρόβλημα στη Μονάδα Εντατικής θεραπείας του Νοσοκομείου Μυτιλήνης. Πηγές του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής δήλωναν ότι ο 40χρονος έφτασε με τη σύζυγό του η οποία επίσης νοσηλεύεται στο νοσοκομείο και το ανήλικο παιδί τους, πριν από 20 μέρες στη Μυτιλήνη. Και από τις πρώτες κιόλας μέρες διαπιστώθηκε το πρόβλημα υγείας που αντιμετώπιζε και μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο. Με τη γνωστοποίηση του θανάτου του 40χρονου Αφγανού σήμερα, στα αιτήματα των διαδηλωτών για την άμεση εξέταση των αιτημάτων ασύλου που έχουν υποβάλει, τον απεγκλωβισμό τους από το νησί καθώς και την άμεση καλυτέρευση των συνθηκών της ζωής στον καταυλισμό, προστέθηκε και αυτό της τιμωρίας των υπευθύνων για το θάνατο του συμπατριώτη τους.

Αντιδράσεις από το δήμο

Ο δήμαρχος του νησιού, Σπύρος Γαληνός, δήλωσε πως επικοινώνησε με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα και με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρη Βίτσα, ενημερώνοντάς τους σχετικά με το θέμα και ζητώντας φυσικά να κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο ώστε να λήξει το συντομότερο η κατάληψη της πλατείας Σαπφούς. Επίσης, όπως έγινε γνωστό, πέραν της συνάντησης το μεσημέρι για τον καθαρισμό της πλατείας, ο κ. Γαληνός έχει συνεχείς συναντήσεις με εκπροσώπους των μεταναστών και προσφύγων στην πλατεία από τους οποίους απαίτησε να αποχωρήσουν άμεσα, τονίζοντας ότι «θα πρέπει να σέβονται τους νόμους και τους κανόνες της χώρας και πάνω από όλα την τοπική κοινωνία που τους φιλοξενεί». Μιλώντας στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο κ. Γαληνός δήλωσε πως «η τοπική κοινωνία πρέπει να επιστρέψει στην κανονικότητα και τέτοιες προκλητικές ενέργειες, που δεν έχουν καμία σχέση με την αλληλοβοήθεια, το σεβασμό και την αλληλεγγύη -δεν βοηθούν κανένα. Αντίθετα, υποδαυλίζουν την κοινωνική συνοχή και υπάρχει κίνδυνος να πυροδοτήσουν επικίνδυνα κοινωνικά αντανακλαστικά».

Νέο σίριαλ στην υπό κατάληψη πλατεία | Emprosnet.gr | 20 Απρ. 2018

Συνεχίζεται το σίριαλ στην πλατεία Σαπφούς με την διαδήλωση- κατάληψη προσφύγων, κυρίως Αφγανών και παρά τις παραινέσεις του Δημάρχου Σπύρου Γαληνού προς τους ίδιους και τους εκπροσώπους της πολιτείας, αλλά και του αντιδημάρχου, Γιώργου Κατζανού με τις μάνικες, δεν λένε να φύγουν, επιμένοντας ότι πέθανε ένας συμπατριώτης του- φήμη που δεν επιβεβαιώνεται. Ο Δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός εξηγεί ότι επικοινώνησε από την Τετάρτη τόσο με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Τόσκα, όσο και με τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, κ. Βίτσα, ενημερώνοντάς τους σχετικά με το θέμα και ζητώντας φυσικά να κάνουν ότι είναι απαραίτητο, ώστε να λήξει το συντομότερο η κατάληψη της Πλατείας Σαπφούς. Χτες το πρωί, ο κ. Γαληνός,  μιλώντας με εκπροσώπους των μεταναστών και προσφύγων στην πλατεία, απαίτησε να αποχωρήσουν άμεσα, τονίζοντας ότι θα πρέπει να σέβονται τους νόμους και τους κανόνες της χώρας και πάνω από όλα την τοπική κοινωνία που τους φιλοξενεί. «Η τοπική κοινωνία πρέπει να επιστρέψει στην κανονικότητα και τέτοιες προκλητικές ενέργειες, που δεν έχουν καμία σχέση με την αλληλοβοήθεια, το σεβασμό και την αλληλεγγύη δεν βοηθούν κανένα. Αντίθετα, υποδαυλίζουν την κοινωνική συνοχή και υπάρχει κίνδυνος να πυροδοτήσουν επικίνδυνα κοινωνικά αντανακλαστικά» επισημαίνει ο κ. Γαληνός.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο >>>

Διαδήλωση προσφύγων στη Μυτιλήνη - 9.000 ο συνολικός αριθμός που ζουν στη Λέσβο | Lesvosnews.net | 17 Απρ. 2018

 

Στην πλατεία Σαπφούς όπου και παραμένουν, κατέληξε διαδήλωση περίπου 400 προσφύγων και μεταναστών μεταξύ των οποίων και πολλές γυναίκες και παιδιά από τη Συρία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν και το Πακιστάν που ξεκίνησε περί τη 1 το μεσημέρι από τον καταυλισμό του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας.

Τους διαδηλωτές έβγαλε στο δρόμο φήμη που διακινήθηκε, όπως οι ίδιοι δήλωναν, από μεταφραστές που εργάζονται στο Κέντρο και σύμφωνα με την οποία πέθανε 40χρονος Αφγανός που νοσηλευόταν στο Νοσοκομείο εξαιτίας της ελλιπούς φροντίδας υγείας που είχε στον καταυλισμό.
Αιτήματα των διαδηλωτών ήταν η άμεση εξέταση των αιτημάτων ασύλου που έχουν υποβάλει καθώς και η άμεση καλυτέρευση των συνθηκών της ζωής τους στον καταυλισμό.
Προς το παρόν οι διαδηλωτές παραμένουν στην πλατεία Σαπφούς ενώ στις 6 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί στον ίδιο χώρο προγραμματισμένη από συλλογικότητες του νησιού, συγκέντρωση συμπαράστασης στους 35 πρόσφυγες και μετανάστες που είχαν συλληφθεί τον περασμένο Ιούλιο στη διάρκεια επεισοδίων στον καταυλισμό της Μόριας και οι οποίοι δικάζονται την ερχόμενη Πέμπτη 20 Ιουλίου.
Πάντως σχετικά με τη φήμη περί θανάτου του 40χρονου Σύριου πρόσφυγα έγινε γνωστό ότι αυτός συνεχίζει να νοσηλεύεται με σοβαρό χρόνιο καρδιολογικό πρόβλημα στη Μονάδα Εντατικής θεραπείας του Νοσοκομείου Μυτιλήνης. Μάλιστα από πηγές του Υπουργείου μεταναστευτικής πολιτικής, δηλώθηκε ότι ο 40χρονος έφθασε με τη σύζυγο του η οποία επίσης νοσηλεύεται στο νοσοκομείο και το ανήλικο παιδί τους, πριν 20 μέρες στη Λέσβο και από τις πρώτες κιόλας μέρες διαπιστώθηκε το πρόβλημα υγείας που αντιμετώπιζε και μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο.

Ας σημειωθεί τέλος ότι η κατάσταση στον καταυλισμό του Κέντρου υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας παραμένει δύσκολη αφού έχει ξεπεράσει τις 6.500 ο αριθμός των όσων διαμένουν μόνο σε αυτόν. Ο συνολικός αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που ζουν σήμερα στο νησί αγγίζει τις 9.000.

Πηγή: Lesvosnews.net >>>

Καταυλισμό στην πλατεία Σαπφούς έστησαν πρόσφυγες και μετανάστες-Διαμαρτυρία του δήμου για έλλειψη περιφρούρησης​ | ΑΠΕ-ΜΠΕ | 18 Απρ. 2018

Περίπου 200 πρόσφυγες και μετανάστες, από τους οποίους οι περισσότεροι Αφγανοί, πέρασαν στη νύχτα τους στην πλατεία Σαπφούς της Μυτιλήνης διαδηλώνοντας και προσευχόμενοι για την άμεση αποχώρηση τους από το νησί και την εξέταση του αιτήματος ασύλου που έχουν υποβάλει.
Νωρίς το πρωί, συνεργεία του Δήμου Λέσβου με επικεφαλής τον αντιδήμαρχο καθαριότητας Γιώργο Κατζανό, εκκένωσαν την πλατεία προκειμένου να την πλύνουν, ζητώντας ταυτόχρονα από την Αστυνομία να την περιφρουρήσει και να μην ξαναστηθούν σε αυτήν σκηνές. Η αστυνομία όμως δεν επενέβη με αποτέλεσμα οι πρόσφυγες και μετανάστες που είχαν περάσει στα πεζοδρόμια του λιμανιού να επιστρέψουν στην πλατεία και να ξαναστήσουν έναν άτυπο καταυλισμό όπου και εγκαταστάθηκαν με γυναίκες και παιδιά. Το γεγονός καταγγέλθηκε από τον αντιδήμαρχο ο οποίος και δήλωσε ότι «φαίνεται πως δεν μπορεί η Αστυνομία να διατηρήσει ελεύθερη, καθαρή και προσβάσιμη από τους πολίτες μια πλατεία στο κεντρικότερο σημείο της πόλης. Δεν μπορεί ή δεν θέλει αυτό είναι ένα άλλο ερώτημα».
Στο μεταξύ, οι διαμαρτυρόμενοι επιμένουν σε έναν θάνατο ενός Αφγανού πρόσφυγα, σείοντας μάλιστα φωτογραφίες του αναφέροντας τον ως νεκρό. Από όλες όμως τις πλευρές, ακόμα και από τη διοίκηση του νοσοκομείου δηλώνεται ότι ο συγκεκριμένος ασθενής, πάσχοντας από σοβαρό χρόνιο καρδιολογικό πρόβλημα, νοσηλεύεται  στη Μονάδα Εντατικής θεραπείας του Νοσοκομείου Μυτιλήνης.
Τέλος, όπως δηλώνεται από τους διαμένοντες στην πλατεία πρόσφυγες και μετανάστες, τις επόμενες ώρες μεγάλος αριθμός Αράβων μεταναστών και προσφύγων θα φύγουν από τον καταυλισμό της Μόριας πορευόμενοι και αυτοί προς την πλατεία όπου και θα εγκατασταθούν.

Έστησαν σκηνές στην πλατεία Σαπφούς. Διαμαρτυρία προσφύγων - μεταναστών στη Μυτιλήνη | Lesvosnews.net | 17 Apr. 2018

Επιμένοντας ότι ο νοσηλευόμενος στην Μονάδα Εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου Μυτιλήνης με σοβαρό χρόνιο καρδιακό πρόβλημα, είναι νεκρός επειδή αυτό τους είπαν «μεταφραστές που εργάζονται στη Μόρια»,  πολλές δεκάδες πρόσφυγες και μετανάστες από τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν, μεταξύ των οποίων και πολλά γυναικόπαιδα, δήλωσαν ότι καταλαμβάνουν σήμερα το βράδυ (17/04/2018) της πλατεία Σαπφούς στο κέντρο της Μυτιλήνης. Σημειώνοντας ότι δεν θα αποχωρήσουν αν δεν εξετασθεί άμεσα το αίτημα χορήγησης ασύλου που έχουν υποβάλει.

Στην πλατεία Σαπφούς όπου έστησαν ήδη σκηνές, έφθασαν στο μεσημέρι συμμετέχοντας σε διαδήλωση περίπου 400 προσφύγων και μεταναστών που ξεκίνησε από τον καταυλισμό του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας ενώ από εκείνη την ώρα πραγματοποιούν συνεχώς υπαίθριες μουσουλμανικές θρησκευτικές τελετές και διαδηλώνουν.

Πάντως ας σημειωθεί ότι οι παραπάνω δεν αναμίχθηκαν στη συγκέντρωση συμπαράστασης στους 35 πρόσφυγες και μετανάστες κυρίως Αφρικανικής αυτοί καταγωγής, που είχαν συλληφθεί τον περασμένο Ιούλιο στη διάρκεια επεισοδίων στον καταυλισμό της Μόριας και οι οποίοι δικάζονται την ερχόμενη Πέμπτη 20 Ιουλίου και η οποία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα σήμερα στον ίδιο χώρο και διαλύθηκε ειρηνικά.

Στους δρόμους για τις συνθήκες διαμονής | Emprosnet.gr | 18 Απρ. 2018

Μεγάλη διαμαρτυρία προσφύγων και μεταναστών στη Μυτιλήνη. 

Στην πλατεία Σαπφούς όπου και παρέμεναν μέχρι αργά το απόγευμα, κατέληξε διαδήλωση μερικών εκατοντάδων προσφύγων και μεταναστών μεταξύ των οποίων και πολλές γυναίκες και παιδιά από τη Συρία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν και το Πακιστάν που ξεκίνησε πριν από το μεσημέρι από τον καταυλισμό του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας, με κατεύθυνση την πόλη. Τους διαδηλωτές έβγαλε στο δρόμο, σύμφωνα με το ΑΠΕ, φήμη που διακινήθηκε, όπως οι ίδιοι δήλωναν, από μεταφραστές που εργάζονται στο Κέντρο και σύμφωνα με την οποία πέθανε 40χρονος Αφγανός που νοσηλευόταν στο Νοσοκομείο εξαιτίας της ελλιπούς φροντίδας υγείας που είχε στον καταυλισμό.

Το αίτημα για το άσυλο

Αιτήματα των διαδηλωτών ήταν η άμεση εξέταση των αιτημάτων ασύλου που έχουν υποβάλει καθώς και η άμεση καλυτέρευση των συνθηκών της ζωής τους στον καταυλισμό.Να σημειωθεί πάντως ότι στις 6 το απόγευμα θα πραγματοποιούνταν στον ίδιο χώρο, στην πλατεία Σαπφούς, προγραμματισμένη από συλλογικότητες του νησιού, συγκέντρωση συμπαράστασης στους 35 πρόσφυγες και μετανάστες που είχαν συλληφθεί τον περασμένο Ιούλιο στη διάρκεια επεισοδίων στον καταυλισμό της Μόριας και οι οποίοι δικάζονται την προσεχή Παρασκευή 20 Απριλίου.

Πάντως σχετικά με τη φήμη περί θανάτου του 40χρονου Σύριου πρόσφυγα έγινε γνωστό, όπως σημειώνει το σχετικό δημοσίευμα του ΑΠΕ, ότι αυτός συνεχίζει να νοσηλεύεται με σοβαρό χρόνιο καρδιολογικό πρόβλημα στη Μονάδα Εντατικής θεραπείας του Νοσοκομείου Μυτιλήνης. Μάλιστα από πηγές του υπουργείου μεταναστευτικής πολιτικής, δηλώθηκε ότι ο 40χρονος έφθασε με τη σύζυγο του η οποία επίσης νοσηλεύεται στο νοσοκομείο και το ανήλικο παιδί τους, πριν 20 μέρες στη Λέσβο και από τις πρώτες κιόλας μέρες διαπιστώθηκε το πρόβλημα υγείας που αντιμετώπιζε και μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο. Τέλος  αξίζει να επισημανθεί ότι η κατάσταση στον καταυλισμό του Κέντρου της Μόριας παραμένει δύσκολη αφού έχει ξεπεράσει τις 6.500 ο αριθμός των όσων διαμένουν μόνο σε αυτόν.Ενώ ο συνολικός αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που ζουν σήμερα στο νησί αγγίζει τις 9.000, ξεπερνώντας κατά πολύ τα όρια αντοχής του.

 

 

Related

Ανθρωπιστική Διακυβέρνηση
/
Πρόσφυγες και Μετανάστες
/
Πρόσφυγες και Μετανάστες
/