Διάτρητο πόρισμα για παράνομες απελάσεις

FacebookTwitterE-mailPrint

Διάτρητο πόρισμα για παράνομες απελάσεις

Συντάκτης: Δημήτρης Αγγελίδης | efsyn.gr | 10 Δεκεμβρίου 2018

Εκθετοι για ανακριβή, αν όχι εσφαλμένη, ενημέρωση της κοινής γνώμης, διεθνών οργανισμών και ευρωπαϊκών υπηρεσιών, μένουν οι πρώην υπουργοί Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας και Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, από το πόρισμα της Γενικής Επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης (ΓΕΔΔ) που δημοσιοποιεί σήμερα η «Εφ.Συν.» αναφορικά με τις αμφισβητούμενες απελάσεις προσφύγων από τη Λέρο και τη Μεσσηνία στην Τουρκία, τον Οκτώβριο του 2016.

Την ίδια στιγμή, το ίδιο το πόρισμα της ΓΕΔΔ εμφανίζεται εξαιρετικά προβληματικό, καθώς δεν απαντά σχεδόν σε κανένα ερώτημα, ενώ αντιθέτως προξενεί απορίες για τον τρόπο που έγινε ο έλεγχος, για τις αντιφάσεις που περιέχει και για τη σκοπιμότητά του.

Πρόκειται για δύο σοβαρά περιστατικά παραβίασης του διεθνούς δικαίου, που παρακολούθησε συστηματικά η «Εφ.Συν.» και που έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις τόσο από την Υπατη Αρμοστεία σε διεθνές επίπεδο όσο και από τον Συνήγορο του Πολίτη. Το πρώτο περιστατικό αφορά την απέλαση 42 προσφύγων από την Πελοπόννησο στα τέλη Οκτωβρίου 2016 (ανήκαν σε ομάδα 131 προσφύγων που εντοπίστηκε στις αρχές του μήνα ανοιχτά της Πύλου) και μιας πενταμελούς οικογένειας από τη Λέρο, που μεταφέρθηκε στην Κω για να απελαθεί (ανήκε σε ομάδα 91 προσφύγων που έφτασαν στη Μήλο στις αρχές του μήνα και οδηγήθηκαν στη συνέχεια στη Λέρο). Διαβάστε περισσότερα>>>

Related

Ανθρωπιστική Διακυβέρνηση
/
Ανθρωπιστική Διακυβέρνηση
/